NAGU ANSIP: Sünnipäev 1. oktoobril, tuli võimule 2005 ja lahkus 2014. Aga siiski Avo Keel. Foto: MATI HIIS
Võrkpall
25. märts 2014, 07:00

Eesti võrkpallikoondis saab välistreeneri. Avo Keel: ma pole pettunud (1)

Eesti meeste võrkpallikoondis saab ilmselt ajaloo teise välistreeneri, sest alaliidu juhatus ei sõlminud koondist üheksa aastat juhendanud Avo Keelega uut lepingut.

Keele häälest solvumisnooti ei kostunud, mees kinnitas, et ta pole pettunud ja viskas villastki: "See on igati normaalne protsess, et treenereid aegajalt vahetatakse. Oleme Andrus Ansipiga sarnased: mõlemal on sünnipäev 1. oktoobril, koos tulime võimule ja koos läheme."

Võrkpalliliidu pressiteatest käis läbi väike intrigeeriv lause, kui Keel märkis: "Kuigi minu esmane ettepanek juhatusele oli jätkata peatreenerina veel ühe EM-valiktsükli jagu, mõistan juhatuse otsust."

Nüüd juba endine peatreener selgitas, et külvas segaduse ise. "Aasta alguses pärast Saksamaalt MM-valikturniirilt tulemist ütlesin meedias välja, et jätkan lepingu lõpuni, eeldasin, et see kestab maikuiste EM-mängudeni. Aga siis otsis alaliidu peasekretär Tarvi Pürn paberid välja ja ütles, et leping ongi juba läbi saanud. Keegi ei usu seda, aga ausõna, ma ei teadnud, kui kaua see täpselt kestab!" hüüatas Keel.

Alaliit on talle kahele EM-finaalturniirile jõudmise eest tänulik, aga Pürni sõnul läheb vahel ikka vaja uut käiku või värsket verd.

Võrkpalliliidu president Hanno Pevkur tõdes uuest peatreenerist rääkides, et esimesena kiigatakse välismaale. "Eestis on mitmel treeneril perspektiivi tõusta lähiajal rahvusmeeskonna tüüri juurde, aga hetkel tundus alaliidu juhatusele õigem meeskonna arengu huvides otsida esimese eelistusena lisandväärtust rahvusvaheliselt areenilt," lausus Pevkur.

Asjaga põhiliselt tegeleva alaliidu tegevjuhi Pürni sõnul soovitakse uus peatreener välja valida ja avalikkusele tutvustada aprilli teise poole alguses. Ent juba mai keskpaigas ootavad tähtsad mängud, kas otsustega hiljaks ei jääda?

Pürni sõnul pole mitmel põhjusel teist valikut. Esiteks on kõik praeguseks sõelale jäänud treenerikandidaadid seotud klubitööga ega vabanegi varem. Teiseks peab sobiv persoon olema varem näinud Eesti koondise põhitegijaid mängimas ning kolmandaks teenivad paljud koondise mängijadki leiba välismaal ja Eesti liiga kohtumiste põhjalik jälgimine ei annaks liiga palju juurde.

"Ka Avo Keel on alati öelnud, et maikuine turniir on keeruline ja kiire – mehed tulevad koduklubidest, igaüks on säärases konditsioonis nagu klubiga lõpetades on, paari nädalaga enam suurt muuta ei saa ja põhiline on panna paika taktikaline plaan. Nüüd jääb see uue juhendaja ülesandeks," nentis Pürn.

Eesti koondis kohtub EM-sarja teisel etapil Slovakkia, Kreeka ja ühe esimesest ringist tuleva meeskonnaga.