Taevas Red Bulli meeskonna kohal on tavatult pilvine, sest F1 MM-sarja uute reeglitega kohanemine pole sujunud.Foto: David Gray
Vormel 1
25. märts 2014, 12:16

Red Bulli omaniku ähvardus: me võime F1 MM-sarjast loobuda! (5)

Austria energiajoogiettevõte Red Bull omanik Dietrich Mateschitz märkis, et tema firma võib F1-st loobuda, kui MM-sarjas toimuv neile enam meeltmööda ei ole.

Mateschitzi sõnad paistavad olevat otsene reaktsioon tänavuseks MM-sarjaks kehtestatud uutele reeglitele ning hooaja avaetapil Austraalias teisena finišisse jõudnud Daniel Ricciardo diskvalifitseerimisele.

Mateschitzi sõnul ei sõltu F1-s jätkamine mitte niivõrd rahalisest poolest kuivõrd "spordimehelikkusest ja poliitilisest mõjust". "Nendes küsimustes on olemas selged piirid, mille ületamine pole meie jaoks vastuvõetav," sõnas Red Bulli omanik ning kurtis Austria ajalehele Kurier antud intervjuus ka F1 "sobimatu politiseerimise" üle.

Red Bull kaebas Ricciardo diskvalifitseerimise liigse kütuse kasutamise ees edasi, aga apellatsiooni arutatakse alles 14. aprillil.

Mateschitzi mõjuvõim motospordis on märkimisväärne – ta omab kahte F1 meeskonda (Red Bull ja Toro Rosso) ning on helde sponsortegevuse kaudu aidanud elus hoida virelevat autoralli MM-sarja.

Ajakirja Forbes poolt maailma rikkuselt 134. meheks nimetatud austerlane (varanduse väärtus 6,7 miljardit eurot) kritiseeris ka uut F1 säästukontseptsiooni, mis piirab kütuse kasutamist ning võttis kasutusele vanadest V8 mootoritest palju vaiksemad turbohübriidid.

"F1 peab olema selline nagu ta varem oli – autospordi absoluutne tipp. F1-s ei pea püstitame rekordeid kütuse ökonoomses kasutamises või lubama publikul võistluse ajal sosistades vestelda. See on absurd, et tänavu läbivad autod ringe mullusest mitu sekundit aeglasemalt."

F1 uued reeglid vähendavad neli aastat järjest mõlemad MM-tiitlit võitnud Red Bulli trumbiks olnud aerodünaamika osakaalu ning tõstavad mootori rolli. Red Bulli mootoritarnija Renault on praegu aga Mercedesest kõvasti maas.

Mateschitz on veendunud, et Red Bull suudab tänavugi tiitliheitlusesse sekkuda. "Renault tehases käib pidev töö. Järgmise kahe-kolme nädalaga teeme suure sammu edasi ja jõuame Mercedesele lähemale. 18 Grand Prix'd on veel sõitmata. Red Bull tuleb tagasi!"