KÕIK MÄNGU: Tartu Rocki ja Kalev/Cramo vahel on alati intriig õhus. Pildil paneb Janar Talts (vasakul) kopa Frank Elegarile. Foto: ARNO SAAR
Korvpall
26. märts 2014, 07:00

Viimaste aegade mõttetuim suurduell, mis on ometi tähtis (1)

Koduse korvpalli "maasika" ehk BC Kalev/Cramo ja Tartu Ülikool/Rocki tänase vastasseisu eel on olnud paljude varasematega võrreldes oluliselt vähem kõneainet. Osaliselt põhjendatult, sest objektiivselt pole sel mingit tähtsust, ent vintsutatud tiimid vajavad head emotsiooni nagu õhku.

Suures pildis on Eesti korvpallis järgmise kahe nädala jooksul vaid üks oluline matš – Balti liiga teine poolfinaal Rocki ja Prienai Tonybeti vahel. Seni on Rockil ja Kalevil püüda vaid üks kala põhiturniiri esikoha näol.

Tänase võiduga Rock selle kindlustaks ning saavutaks play-off’iks ja eeldatavaks finaaliks Kalev/Cramoga koduväljakueelise. Et tartlastel on tabelis üks kaotus ja pealinlastel kaks, on Kalevil vaja Rockist parem olla ka 5. aprillil peetavas uues lahingus. Seisud muutuksid, kui Rock kellegi otsa komistaks ja tiheda graafiku tõttu pole see võimatu.

Kodusaal ei määra midagi

Aga kas koduväljakueelis on üldse oluline?

"Kui antakse valida, siis ikka võtaks selle vastu. Samas Eestis ei mängi see võib-olla nii suurt rolli kui näiteks lõunamaades. Eks seda saab järgi uurida, aga viimastel aegadel pole see finaalides vist eriti määrav olnud," kommenteeris Kalev/Cramo peatreener Alar Varrak.

Õhtuleht vaataski ajas pisut tagasi ja tulemused kinnitavad Varraku oletusi. Alates hooajast 2004/2005, mida võib pidada Kalev/Cramo (toona veel viimast korda Ehitustööriist) ja Rocki duelli alguseks, on põhiturniiri võitnud meeskond finaalis triumfeerinud küll kuuel juhul kaheksast, ent vaid ühel korral on kodus edukamalt esinetud kui võõrsil.

See leidis aset mainitud 2005. aastal, kui "tööriist" oli suurhallis Rockist parem 3:1, ent Tartu ülikooli spordihoones jäi saldoks 1:2.

Markantseim vastupidine näide: 2007 jäi Rocki tulemuseks kodus 1:2, ent võõrsil 3:0. Täpselt sama juhtus ka aastal 2010, kui Rock kohtus finaalis erandlikult Rakvere Tarvaga.

Et kolm viimast korda on Kalev Rocki tümitanud 4:0, on nad mõlemas saalis esinenud võrdse headusega. Ehk siis: põhiturniiri esikohal lõpetanud tiimist tuleb ka tõenäoline meister, ent vajalikud võidud saadakse hoopis võõras saalis.

Varrak ja tema Rocki ametivend Gert Kullamäe rõhutasid, et hoolimata kõigest peetakse tänast matši siiski oluliseks.

Ühest küljest tingib selle vastasseisu rikkalik ajalugu, teisalt vajavad mõlemad tiimid head emotsioonipuhangut.

Loodetud võidu asemel jäi Rock esmaspäeval peamiselt nigela visketabavuse tõttu kodus Prienaile kahe punktiga alla ja normaalse tujuga ei lahkunud saalist keegi.

Isegi vanameister Valmo Kriisa oli haruldaselt vihase olekuga ja mängujärgne koosolek venis tunduvalt pikemaks kui Rockil tavaks.

Kullamäe loodab, et täna suudetakse hea fiiling taastada.

"Kalev on tugev vastane. Saame ennast nende vastu proovile panna ja vajalik oleks hea rütm kätte saada. Peame hakkama sisse viskama! Vaatasin Prienai mängu uuesti üle, panime seal täiesti vabadelt kohtadelt mööda ja eksisime korvi alt väga rumalalt," ütles ta.

Vaja head rütmi

Iseasi, kas pehmelt öeldes tihe graafik lubab korraks kätte tulnud rütmi hoida.

"Alates reedest tuleb meil kuue päevaga viis mängu… košmaarne! Ei mängijana ega treenerina pole midagi sellist läbi elanud. See on nagu miniturniir, aga meie jaoks tuleb see pärast tähtsaid ja igas mõttes kurnavaid aegu. Peamine, et vigastusi ei tekiks," ohkas Kullamäe ja tõdes, et tänast kohtumist polegi võrreldes ees-

ootavaga mõtet eriti karta.

Rocki meestest on kehv seis Gert Dorbekil ja Marek Doroninil, kes on platsile astunud läbi valu. Kullamäe sõnul on tal koormuse jagamise osas plaan olemas, aga seda näeb alles täna.

Kalev kaotas pühapäeval võõrsil 85:87 viimases Ühisliiga matšis Vilniuse Lietuvos Rytasele.

"Soliidne esitus meie poolt. Märtsis on meil särtsu rohkem olnud, nüüd on õnneks mehi ka rohkem kasutada, saab minuteid ühtlasemalt jagada," hindas Varrak. Korralikku võitu pole Kalev saanud juba detsembri keskpaigast saati, kui Eurocupil alistati Haifa Maccabi. Tänase duelli enda kasuks kallutamine oleks selles osas esimene pääsuke.

Etendus hakkab suurhallis pihta kell 19.