Mullune Tartu rattaralli.Foto: ALDO LUUD
Jalgrattasport
26. märts 2014, 11:50

Kellel on Tartu Neliküritusel tänavu eelis - ratta- või jooksumeestel?

Tartu Neliküritus, mis traditsiooniliselt ühendab Tartu Maratoni, Tartu Jooksumaratoni, Tartu Rattarallit ja Tartu Rattamaratoni, leiab sel aastal erandkorras võitja kolme võistlusega, kuna veebruaris toimuma pidanud Tartu Maraton jäi lumepuuduse tõttu ära.

"Kuna jooksuüritusi on üks ja rattaüritusi kaks, siis on kindlasti heal rattamehel väljavaated suuremad," ütles Klubi Tartu Maraton juhatuse esimees Indrek Kelk. "Kuid unustada ei tohi kindlasti ka seda, et tõsine rattur on harva väle jooksumees ning kuna jooksu puhul on ajalised vahed oluliselt suuremad kui rattasõidus, kus ka natuke nõrgemal ratturil on võimalus grupiga kulgedes hea koht saavutada, siis on tugevatel jooksumeestel oma võimalus."

Kui kuus hooaega tagasi, aastal 2008, viimati Tartu Maraton ära jäi ja Tartu Nelikürituse võitja selgus kolme osavõistlusega, noppis üldvõidu 2009. aastal Eesti parimaks ratturiks valitud Allan Oras.

"Rattameestel on nüüd jälle teatav eelis, kuid samas on kindlasti ka teiste vastupidavusalade tegijad konkurentsis," sõnas 2009. aasta maastikurattasõidu Euroopa meister Oras. Ta sihib enda sõnul ka sel aastal üldvõitu. "Lähen võidu peale välja, kui suudan SEB 32. Tartu Jooksumaratonil tulla 50. koha kanti," sõnas Oras. Tema senine parim tulemus Tartu Jooksumaratonilt pärineb 2009. aastast, kui ta oli 60.

Selle aasta nelikürituse favoriidina märkis ta ära veel teise tugeva Eesti rattamehe Rene Mandri, kes näitas suurepärast jooksutaset sügisel toimunud 2. Tartu Linnamaratonil, kus ta oli koguni neljas.

Indrek Kelk ei osanud kindlat favoriiti nimetada, kuna pole veel selge, kes täpselt terve Nelikürituse plaanivad kaasa teha, kuid tõi lisaks Orasele ja Mandrile välja ka Raido Kodaniporgi ning viiekordse Tartu Nelikürituse võitja Rait Pallo. "Ta on küll väga hea suusataja, aga samas ka tugev jooksja ja väga hea rattarajal. Tõeline universaal, kes võib rattameestele vastu saada," ütles Kelk.