Korvpalli meistriliigat ERR praegu ei näita. Foto: JOOSEP MARTINSON
Korvpall
27. märts 2014, 07:00

Miks korvpalli ja võrkpalli meistriliigad erinevalt jalgpallist ERRi ekraanil ei ole? (12)

On avalik saladus, et korv- ja võrkpalliringkonnad on tõredad ja kadedad, et jalgpalli meistriliiga mängud on käesolevast hooajast TV6 asemel ETV ekraanil. Põhjus: jalgpalliliit jaksab ülekanded hüvitada isegi tingimustes, kus ERRi nõukogu sponsorteavet näidata ei luba.

Nimelt on ERRi nõukogu seisukoht, et sponsorteavet tohib spordivõistluste eel, ajal ja järel näidata vaid siis, kui tegemist on rahvusvaheliste võistlustega. Pallimängude puhul käib jutt rahvuskoondiste mängudest. ERR näitab nii korv-, jalg-, võrk- kui ka käsipallikoondiste kohtumisi ning ülekanded sisaldavad ka sponsorteavet.

Eesti meistrivõistluste ehk klubimängude (näiteks Kalev-Rock, Flora-Levadia, Serviti-Kehra või Selver-Pärnu) puhul aga sponsorteavet näidata ei lubata. Praegu TV6 telepildis olevatele korv- ja võrkpallile on sponsorteabe näitamine aga oluline, sest just sellega teenitakse raha ülekande finantseerimiseks.

Eesti väike turg ei toimi loogikal, mille alusel tegutsevad näiteks NFL, NBA ja jalgpalli Meistrite liiga, kus telekanalid ülekandeõiguste eest maksavad. Eestis käivad asjad vastupidi – eetrisse pääsemise eeldus on, et spordialaliit ülekande tegemise kinni maksab.

Õhtulehe andmetel on jalgpalliliidu (EJL) leping ERRiga sõlmitud samadel põhimõtetel. EJL peab kõrgliiga kohtumiste ülekandekulud ERRile hüvitama. Erinevalt teistest pallimängualadest kannatab EJLi rahakott selle kulu aga välja ka juhul, kui nad sponsorteavet näidata ei saa.

Õhtuleht uuris Võrkpalliliidu peasekretärilt Tarvi Pürnilt, kas nemad oleksid nõus EJLiga sarnastel tingimustel oma ülekanded TV6-st ERRi kolima? "See eeldaks tänaste põhimõtete muutmist. ETV ekraan oleks strateegiline valik ja mõtlemisainet oleks. Praegu on sponsorteave oluline tuluallikas," sõnas Pürn.

Korvpalliliidu peasekretär Keio Kuhi ütles, et kirjeldatud tingimustel ERRi minemine sõltuks hinnast, mis maksta tuleks. Läbirääkimisi on ERRiga peetud, aga viimasel ajal tulemusetult.

Võrkpalliliit sooviks, et erinevad osapooled pallimängude Eesti meistrivõistluste näitamise pikemat perspektiivi arutaks. "See arutelu oleks asjakohane. Kui jalgpallist rääkida, siis ütles Marko Kaljuveer, et see toodi ETV ekraanile jalgpalli üha kasvava populaarsuse tõttu. Meie andmetel ei olnud jalgpalliülekannete vaadatavus TV6-s suurem kui teistel pallimängudel," rääkis Pürn.

Nelja seni ETV eetris olnud jalgpalli-meistriliiga keskmine vaatajaskond oli TNS Emori andmetel

10 100, edastas Delfi. Õhtuleht palus sellele jalgpalliliidu kommentaari: "Jalgpalliliit on teinud investeeringu kolme aasta pikkusest lepingust lähtuvalt ja seda ei ole võimalik hinnata nelja esimese nädala järel. Telekontseptsiooni sissetöötamiseks ja kindla kellajaga harjumiseks läheb vähemalt aasta.

Riiklik statistika ütleb, et 6-19aastastest poistest tegeleb 60% jalgpalliga ja 40% kõikide teiste spordialadega kokku. See number on ala sihipärase arendamise tulemus, teame täpselt, mida teeme ja see puudutab ka ETVga sõlmitud liigalepingut. Tõenäoliselt ei ole kõnealune finantsiliselt ühelegi teisele alaliidule reklaamivabas keskkonnas jõukohanegi."