ERRi sporditoimetuse juhataja Marko Kaljuveer saab lähiajal juhatuse esimehe Margus Allikmaa soovil ametist priiks. Foto: MATI HIIS
Spordivaria
27. märts 2014, 07:00

Kaljuveer: EOK ei tohi ERRi otsuseid dikteerida (9)

Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) sporditoimetuse juhataja Marko Kaljuveer kinnitas eile Õhtulehele, et tema töösuhe ERRiga lõpeb peagi. "Kuulsin juhatuse esimehelt Margus Allikmaalt, et meie koostöö ei klapi. Lahkun ametist lähiajal," sõnas Kaljuveer.

Hiljem ERRi spordiportaalile antud intervjuus märkis Kaljuveer, et kuigi talle on väga olulised suhted Eesti Olümpiakomiteega (EOK), ei tohi lasta juhtuda, et EOK hakkaks sõltumatule ERRile spordialade valikul ettekirjutusi tegema.

"ERRi programmipoliitika põhiülesanne on hoopis midagi muud – teha tugevat konkurentsivõimelist programmi. EOK ülesanne on arendada Eestis mitmekülgset sporti, tegeleda Eesti spordi praeguste valupunktidega: lahendada palkade ja stipendiumide küsimus, tuua Eesti sporti raha juurde. Need on valupunktid. Aga see ei tohiks olla küsimus, kuidas allutada avalik-õiguslikku meediat EOKle. Selle vastu olen ma igal juhul, see on meediavabaduse küsimus," sõnas Kaljuveer.

Mida Kaljuveer sellega mõtles? Õhtulehe käsutuses on EOK peasekretäri Siim Suklese poolt 19. märtsil Allikmaale saadetud kiri, kus palutakse ERRil edastada EOKle andmed tänavu tehtavate spordiülekannete osas. "Oleksime tänulikud, kui saaksime need ka arvandmetega, kus oleks ära näidatud ERR või alaliitude rahaline panus ja eetris oleku % võistluse ja spordi/alaliitude lõikes," kirjutab Sukles.

EOK peasekretär ütles eile Õhtulehele, et tegemist oli puhtalt palvega infot edastada. Sarnane soov oli ERRi läkitatud ka aasta eest. "EOK tahab teada, mis teenus see on, mida avalik-õigusliku raha eest edastatakse. ERRil on spordipropagandas väga oluline roll. Olen ise samuti aeg-ajalt mõelnud, miks pole ERR mõnda uudist või ülekannet tegema jõudnud," sõnas Sukles.

Õhtuleht vestles eile mitmete anonüümsust palunud, aga teemaga kursis olevate inimestega, kes kõik kinnitasid, et tegemist ei ole ainult Kaljuveeri ja Allikmaa vahelise konfliktiga, vaid sporditoimetuse juhataja on pinnuks silmas ka mitmetel inimestel väljaspool ERRi, kes mõjutasid Allikmaad antud otsust langetama.

ERRi nõukogu esimees Agu Uudelepp kommenteeris Allikmaa otsust Kaljuveeri teenetest loobuda nii: "ERRi sporditoimetuse juhtimine ja selle korraldamine ei kuulu vastavalt seadusele ERRi nõukogu pädevusse."

Kaljuveer lõpetas eile ERRi spordiportaalile antud pika intervjuu lubadusega mitte alla anda: "Ma pole allaandja tüüp."