TÖÖHOOS: Treener Christoph Schmid selgitab Peeter Kümmelile, mida saaks paremini teha. Foto: Margus Ansu (Postimees)
Talisport
28. märts 2014, 07:00

Šveitslane Christoph Schmid on valmis sprindikoondisega koostööd jätkama

Kas suusaliit leiab sprinterite peatreeneri palkamiseks raha? (9)

Eesti parimad suusasprinterid eesotsas Peeter Kümmeliga tahavad, et koondise peatreenerina jätkaks Christoph Schmid. Kuid praegu pole veel sugugi kindel, kas alaliit leiab šveitslase lepingu pikendamiseks raha.

"Tema valmisolek on olemas," ütleb suusaliidu peasekretär Jaak Mae, kelle sõnul tahavad Schmidi näpunäiteid tulevikus kindlasti kuulata ka Siim Sellis ja Piret Pormeister.

"Praegu on pall meie poolel. Kuu aja jooksul peame talle teada andma, kuidas saame jätkata. Päris palju oleneb sellest, mis võimalused on treeninglaagrite korraldamiseks."

Tuleval talvel peetakse suusaalade MM Falunis, sestap ei pea keskmäestikus harjutama nii sageli kui Sotši olümpiamängude eel.

Uus treener vajab pikemat tööperioodi

"Aga mägedes tuleb ikka käia, erialast trenni on vaja teha," räägib Mae.

"Septembris ja oktoobris peab minema Ramsausse ning detsembris mõnda Kesk-Euroopa suusakeskusse. Ilmselt kasutame sama mudelit mis tänavugi – sportlased elasid korterites ja tegid ise süüa. Nii hoiame kõvasti raha kokku."

Sprindikoondise liidri Kümmeli hinnangul oleks Schmidi jätkamine parim variant. "See, mis ta jõudis poole hooajaga teha, oli iluvigade parandamine," lausub Kümmel.

Ja lisab: "Kui temaga õnnestuks sõlmida pikem leping, siis saaks plaanid korralikult ellu viia."

Samal lainel jätkab arutelu Piret Pormeister: "Minu treeningud olid varasemast professionaalsemad. Kuid tööd saime alustada alles juulis, neli–viis kuud oli liiga lühike aeg. Mina tegin hooaja alguses Kuusamo MK-etapil elu parima sõidu. Vaatan tulevikku lootusrikkalt."

Sotši olümpiamängudel kehvalt esinenud Kümmelgi kiikab järgmise talve poole optimistlikult. "Olen teise hingamise tagasi saanud, hooaja lõpus oli vorm hea," sõnab ta.

"Praegu, kui asjad pole veel selged, on paras aeg puhata. Usun, et alaliit leiab siiski vajalikud võimalused."

Schmidi pooldab peatreenerina ka Timo Simonlatser. Kuid ta osutab siiralt, et seljavigastuse tõttu ei saanud ta kogu ettevalmistust kaasa teha ning tema hinnang pole päris objektiivne.

"Minu jaoks on praegu kõige olulisem tervis," mõtiskleb Simonlatser.

"Hooaeg sai kuidagi lõpuni venitatud, aga pidevalt oli kartus, kas selg talub tugevaid treeninguid. Probleeme tekkis pidevalt. Alates jaanuari lõpust käisin kiropraktiku juures. Ent vahepeal tõmbas selja ikka kangeks. Nii hulluks olukord siiski ei läinud, et pidanuks valuvaigisteid võtma."

Kodune MK-etapp ja MM tiivustavad

27aastane Simonlatser on 70–80 protsenti kindel, et tema sporditee jätkub tagasilöökide kiuste.

"Järgmine MM on kodu lähedal ja Otepääl toimub taas MK-etapp," märgib ta.

"Need on võistlused, mis innustavad veel kord proovima. Samas ei tahaks, et juhtuks nii nagu eelmisel aastal, kui seljataha oli jäänud hea kevadine ettevalmistus ja siis käis äkki seljas krõps ning olin väga kehvas seisus. Teist korda ei sooviks ega suudakski seda üle elada."

Muide, järgmisel hooajal on Eesti meessprinteritel MK-sarjas ainult kolm kohta ja naistel üks.