Tallinna linn avab sügisel munitsipaalspordikooli.Foto: Tairo Lutter
Spordiblogi
28. märts 2014, 11:18

Martin Plaser | Munitsipaalspordikool on hea ja vajalik asi (2)

Esmalt tänan kõiki, kes edastasid MTÜ Toeta Eesti Maadlust juhatusele õnnesoovid. 26. märts on meie sünnipäev. Nüüd juba ühe aasta ja kahe päeva vanune MTÜ on olnud tegus.

Oleme osalenud Eestis maadluse ja maadlust tutvustava kampaaniaga koolides, kultuuriprojektides, kontsertidel, spordivõistlustel, vabaõhusündmustel, laatadel, näitustel, kinodes, kaubanduskeskustes, teatrites, bussijaamades, raamatupoodides ning paljudes muudes kohtades.

Miks me suhtekorraldusauhinnast ilma jäime?

Meil ei olnud suurt eelarvet. Kampaani sai täpselt selline nagu oskasime, tahtsime ja meil teha võimaldati. Saime piisavalt toetust tele-, raadio- ja trükimeedialt. Jätkuvalt võin kinnitada, et Eesti meediale läheb meie maadluse areng korda. Aitäh!

MTÜ Toeta Eesti Maadlust osales Eesti Suhtekorraldajate Liidu konkursil, kuid enda üllatuseks jäime esikümnest välja. Seevastu võis parimate hulgast leida kasiinod, veteranipoliitika ja suurkorporatsioonid, kellel raha pritsib ja ajab üle igast servast.

Selge see, et raha võimaldab oma soove rafineerida ja täpsemini formuleerida. Raha paneb kellegi teise sinu eesmärkide nime tegutsema. Lisaks on rahal hea omadus kiiresti muuta oma võimekust. Natuke raha ja võimalus saada lisaraha teeb otsuste tegemisel imesid.

Usun, et kuigi meil puudusid terviklik kampaania ja strateegia ja otsene teadmine, kui kaua see võiks kesta ning mis lõplikud eesmärgid, siis olime kestvamad ja haaravamad enamikest esikümnesse jõudnud projektist. Kuna kandideerijad on erinevatest valdkondadest ja kõigi kampaaniate mõõdikud erinevad, jääb ju mingi osa hinnangu andmisest subjektiivseks.

MTÜ Toeta Eesti Maadluse kampaania toimus 2013. aastal 99% ulatuses tasuta. Enamgi veel – mõne asja eest saime ise raha! Selle kampaania peamine eesmark oli, et sport leviks.

Tänasest päevast leiame juba rõõmu ja heledamaid toone. Laupäeval TTÜ spordihoones toimuv noortevõistlus Tallinn Open on eelregistreerimise (üle 1050 sportlase) tõusnud Euroopa suurimaks maadlusvõistluseks. USA-s on 1500-1600, isegi 2000 maadlejaga võistlused, kus igal sportlasel 4-5 matši, täiesti tavapärased.

Meenuvad mullegi vanad head ajad: reedel oli kaalumine, laupäeval sai maadelda heal juhul isegi kuue vastasega ning alles pühapäeval olid finaalid. Aga kuna see kõik oli nii ammu, siis on tunne, et see oli hea ja maadlusrohke minevik ja nüüd justkui maadleksime vähem.

Võistluse ühele päevale pakkimises on omad plussid. Vastased on ühtlasema jõuvaruga ning majutus- ja toitlustuskulud kaugemalt tulnud võistlejatele on väiksemad. TTÜs võistleb sel nädalavahetusel ka Korrus3.

Munitsipaalspordikoolist

15. veebruari blogis kirjutasin, et kui linn annab tasuta transpordi ja muid munitsipaalteenuseid, siis miks ei võiks nende sekka kuuluda ka munitsipaaltrenni? Nüüd on Tallinna spordikooli idee avalikkuses ja mul on hea meel, et loetletud spordialade hulgas on ka maadlus.

Kas linn pakub eratreenijatele konkurentsi? Ei. Kas linn solgib turgu? Ei. Kas linn tõstaks ala harrastajate numbrit? Jah. Kuidas võiks see aga pikemas perspektiivis mõjuda klubide püsivusele? Aeg näitab.

Spordis on olnud läbivaks alalhoidlikkuse printsiip. Kui on olemas treener, on kõik hea. Kui on harrastaja, tekib neid juurde – ikka räägitakse sõpradele, sugulastele ja kutsutakse töökaaslased endaga kaasa.

Kui suureks iga spordiala osakond linna spordikoolis võiks ja saab kasvada, sõltub treenerite arvust ja ruumidest, kus tegutsema hakatakse. Korrus3-l on veel vabu saaliaegu pakkuda. Tallinna raad, võtke minuga soovi korral ühendust! Saal asub Veerenni 29 ehk kesklinnas, kuhu viib hea bussiühendus.

Kellele peaksid linna spordivõimalused olema suunatud? Lastele. Aga mitte ainult vaestest peredest, vaid linna sport peaks olema eelselektsiooniga ja tõstma üldist kvaliteeti. Miski peaks tegema selle väärtuslikumaks. See väärtuslikkus seisneb selles, et treenerilt saab nõuda tulemust.

Lõpetuseks kommentaar 15. veebruari blogi kommentaariumist, autoriks Gramm: "Tore, kui siin enne kommenteerinud maakal on trennidega hästi. Paljudes kohtades pole. Ntks on valikus ainult käsipall või saalihoki, kui see lapsele ei sobis, siis sry, muud pole! Aga pearaha süsteem on nõrk. Minu lapse treener tundis mu lapse vastu huvi nii kaua, kuni ma märkisin nende spordiklubi pearaha saajaks. Siis oli null ja vaikus. Nüüd ma meelsasti muudaks raha saajat, sest laps vahetas trenni, aga ei saa kahjuks seda teha."

Maadlus on maagiline!

Loe reedeti minu iganädalasi ülevaateid ja mõtteid maadlusest. Loe sellest kuidas ma võitlen seinalt maha voolava värviga, käin viies kohas trenni andmas, tegelen maadluse propageerimisega.

Loe minu mõtteid, kas ja kui palju mõjutab maailmamaadlus väikese Eesti maadluselu. Võibolla on Sul midagi sellest õppida, võibolla mulle õpetada. Kirjuta mulle [email protected], märgusõna "Õhtuleht toetab Eesti Maadlust".