TAGURPIDI: Daniel Ricciardo kinnitamata rattaga Red Bull lükatakse tagasi meeskonna boksi.Foto: Reuters / Scanpix
Vormel 1
31. märts 2014, 09:00

Red Bulli vormelitel on austraallaste vastu allergia

Viimased viis aastat juhtus ikka nii, et kui ühel Red Bulli vormelil midagi viltu läks, siis oli see Mark Webberi masin. Selleks hooajaks austraallase asemele palgatud Daniel Ricciardo on jätkanud samast kohast, kus rahvuskaaslane lõpetas: esimeselt kahelt etapilt on tal ette näidata ainult ports ebaõnne.

Hooaeg algas Red Bulliga liitunud Ricciardo jaoks imeliselt. Kui kõikide testsõitude järgi pidid punased pullid virelema kuskil rivi keskmike seas, suutis 24-aastane piloot vormeli kodusel Austraalia etapil teisena finišisse tuua.

Siis hakkas aga tööle meeskonna teisi sõitjaid kollitav kotermann: kohtunikud leidsid, et Ricciardo vormel tarvitas sõidu jooksul liiga palju kütust, ning mees diskvalifitseeriti.

Õiged täistuurid sai tema ebaõnnemasin sisse siiski alles Malaisias. Esmalt andis meeskond Ricciardole märku, et ta on meeskonna kindel teine piloot – samal ajal, kui kolmandal kohal sõitnud Sebastian Vettel noolis Mercedese sõitja Nico Rosbergi skalpi, hiilis austraallane sakslasest võistkonnakaaslasele ligemale.

Järgnes kiire raadioside Ricciardole: jäta Sebastian rahule ja jahuta oma mootorit.

Kuigi mees nurises, leppis ta olukorraga ning kulges uhkes üksinduses neljandal kohal. Seda kuni oma kolmanda boksipeatuseni, kui ülientusiastlik tõstukimees lasi vormeli liialt vara asfaldile ning piloot sõitis minema korralikult kinnitamata rattaga. Ricciardo mõistis viga hetkega, peatus ja vangutas pead, ent selle ajaga, kui ta paarkümmend meetrit tagasi veeretati, oli lootus punktikohast läinud.

Maaslamajat on aga hea lihtne edasi lüüa: vaevalt ring hiljem, ilmselt sellesama tõstukimehe süül, hakkas logisema Ricciardo vormeli esitiib, mis lõhkus mehe rehvi. Tagasi boksi, nina ja ratta vahetus ning siis uhkes üksinduses viimasena rajale.

Lõpuks austraallane katkestas. Hooaja kahelt esimeselt etapilt on tal seega ette näidata ümmargune null. Millegi parema saavutamine sel nädalal Bahreini ringrajal on keeruline, sest viimase kingitusega kotermannilt peab mees rattaintsidendi pärast startima kvalifikatsioonis väljavõidetust 10 kohta tagantpoolt.

"Sügaval sisimas olen ma väga pettunud, ent on väike osa minust, mis on rõõmus, sest ma olen jätnud endast esimese kahe sõiduga õige mulje. Muidugi tahan ma areneda, ent on ka asju, millega rahul olla," tegi Ricciardo ise halva mängu juures head nägu.