Eesti koondise väravavaht Mihkel Aksalu tuli Soome liigakarikasarja võitjaks.Foto: MATI HIIS
Jalgpall
31. märts 2014, 10:24

Aksalu ja Kams võitsid Soomes liigakarikasarja

Välismaal mängivatel Eesti jalgpalluritel õnnestus läinud nädalal võita selle hooaja esimene karikas, kui Soome liigakarikavõistluste finaalis alistas Mihkel Aksalu ja Gert Kamsi koduklubi Seinäjoen JK 1:0 Vaasa Palloseura.

Aksalu mängis finaali algusest lõpuni kaasa, Kams kaasa ei teinud.

Nädalavahetusel alustas Norra kõrgliiga, kus Pavel Londak kaitseb Bodö/Glimti väravasuud. Bodö/Glimt viigistas avavoorus 1:1 Aalesundiga. Sogndali ridades tegi täismängu kaasa Taijo Teniste, kuid ta ei suutnud oma koduklubi päästa 0:3 kaotusest Stabaeki vastu.

Edukas oli avavoor ka Soligorski Šahtarile, kelle väravat kaitseb Artur Kotenko. Šahtar alistas Valgevene meistrivõistlustel 2:0 Borissovi BATE.

Eesti jalgpallikoondise kapten Ragnar Klavan vahetati nädalavahetusel Augsburgi 0:3 kaotusmängus Mainzi vastu pooletunnise mängu järel vigastuse tõttu välja. Vigastuse tõsidus on veel selgumisel. Augsburg on Saksamaa kõrgliigas kaheksandal kohal.

Ungari kõrgliiga jätkus 22. vooru mängudega ning liider Debrecen sai kirja hooaja 14. võidu, kui võõrsil alistati Videoton 2:1. Igor Morozov kuulus avakoosseisu, kuid vahetati 52. minutil välja. Tarmo Kink ja Kaposvari Rakoczi tegid väravateta viigi Paksiga ning on jätkuvalt liigatabelis viimasel kohal. Vigastust raviva Jarmo Ahjupera koduklubi Ujpest jätkab liigas üheksandana.

Väravateta viigi tegid ka Dmitri Kruglovi praegune tööandja Bakuu Ravan ning endine leivaisa Bakuu Inter. Kruglov sai kirja täismängu ning Ravan jätkab Aserbaidžaani meistrivõistlustel eelviimasel kohal. Väravaid jäid löömata ka Hiina esiliiga kohtumises Qingdao Hainiu (Vladimir Voskoboinikov) ja Shenzeni Ruby vahel. Hainiu jätkab kolme vooru järel kaotuseta ning hõivab liigatabelis viienda rea.

Poola kõrgliigas kuulus Henrik Ojamaa läinud nädalal kahel korral Varssavi Legia avakoosseisu ning aitas meeskonnal tabelisse juurde teenida kuus punkti. Ojamaa vahetati välja mõlema kohtumise lõpuminutitel. Viimati alistati just lähim jälitaja, Poznani Lech, 1:0 ning edu Lechi ees on nüüd kümnepunktiline. Poola esiliigas pääses 82. minutil vahetusest väljakule Albert Taar, kuid Plocki Wisla kaotas 1:3 Zabki Dolcanile. Wisla on liigatabelis üheksas.

Lvivi Karpatõ sai Ukraina meistrivõistlustel 2:0 võidu Sevastoopoli üle. Sergei Zenjov tegi kaasa 90 minutit. Tabelis on Karpatõ 16 meeskonna seas kümnes.

Venemaa kõrgliigas kaotasid Permi Amkar ja Konstantin Vassiljev Peterburi Zeniidile 1:2. Vassiljev sekkus mängu vahetusmeestepingilt kohtumise 57. minutil. Amkar on liigas seitsmes. Liigas eelviimasele kohale langenud Sergei Pareiko koduklubi Nižni Novgorodi Volga peab oma 23. vooru kohtumise täna õhtul võõrsil Moskva CSKA vastu.

Henri Anier pääses väljakule teisel poolajal, kuid Motherwell jäi Kilmarnockile alla 1:2. Šotimaa kõrgliigas on 'Well kolmas ning juba homme on meeskond taas väljakul, sest võõrsil mängitakse Invernessi vastu.

Vahetusest sekkus mängu ka Kaimar Saag, kuid tema koduklubi Vejle kaotas Taani esiliigas Akademisk Boldklubile 0:1. Vejle on liigatabelis kuues.

Pingilt pääsesid murule Sergei Mošnikov ja Rimo Hunt, kuid Kõzõlorda Kaisar kaotas Kasahstani kõrgliigas üleminuti väravast 0:1 Astanale. Kaotas ka Pavlodari Irtõši, kelle peatreeneriks Eesti koondise endine loots Tarmo Rüütli. Kolme vooru järel on nii Irtõšil kui Kaisaril üks võit, viik ja kaotus ning liigatabelis ollakse vastavalt kuuendal ja seitsmendal kohal.

Soome naiste meistriliigas lõi Signy Aarna kaks väravat, kui Pallokissat alistas 3:0 ONSi. Pille Raadik ja Aland United võisid võõrsil 2:0 HJK-d. Mõlemal naiskonnal on Soome kõrgliigas kahe vooru järel kirjas neli punkti. Katrin Loo koduklubil Nice Futisel pole õnnestunud veel punktiarvet avada. Aland United edenes läinud nädalavahetusel ka suureskoorilise võidu toel EIFi üle karikasarjas järgmisse ringi, Raadikule jätkus selles kohtumises mänguaega 41. minutit.