Kail PihoFoto: Stanislav Moškov
Talisport
3. aprill 2014, 09:00

Vennad Pihod otsivad treenimisvõimalusi Norrast ja Saksamaalt (6)

Tänavu oodatust kehvemini esinenud kahevõistlejad Kail Piho ja Han Hendrik Piho tahavad arengu huvides minna Norrasse või Saksamaale harjutama.

"Minu mõte oli juba eelmisel aastal sama mis Kaarel Nurmsalul (Eesti parim suusahüppaja – toim) praegu – läbi löövad need, kes suudavad enda ümber hea meeskonna luua, " räägib Kail Piho. "Alustasime tööd korralikult, kuid loodetud tulemusi ei tulnud mitmel erineval põhjusel."

Kail Piho jätkab: "Nüüd kombime pinda välismaal. Käivad läbirääkimised Saksamaale ja Norrasse minekuks. Seal on kindel süsteem, head tingimused ja teadmised ning ka tugevamad treeningukaaslased."

Uutele jahimaadele siirdumiseks on Pihod otsinud võimalusi nii alaliitude kui ka klubide tasandil. "Kõigepealt uurisime kontakte sportlaste kaudu," lausub Kail Piho.

"Norralastest pidasime nõu näiteks Mikko Kokslieniga (tiitlivõistlustelt võitnud kolm pronksmedalit – toim)."

Välismaale harjutama minekuks on Pihodel tegelikult kaks põhjust. "Tahame teha sellist tööd, et võitleksime nelja aasta pärast medalite nimel. Soovime süsteemsemat ja analüüsivamat lähenemist," osutab Kail Piho sportlikust seisukohast tähtsamale põhjusele.

Samas tekkisid Pihodel vastuolud Eesti koondise peatreeneri Tambet Pikkori ja alaliidu kahevõistluse juhi Roomet Pikkoriga. Sestap ei taha Võrumaalt pärit kahevõistlejad nendega enam koostööd teha.

"Viimasel ajal oleme suhelnud nii palju kui vaja ja nii vähe kui võimalik," ütleb Kail Piho, kes ei pääsenud Sotši olümpiamängudele.

"Näkku ikka üksteisele vaatame ja kaikaid kellelegi kodaratesse ei viska."

Kail Piho on teinud ka põhjaliku analüüsi, miks ta olümpiatalvel arenguredelil pigem vähikäiku tegi, ning toob välja kolm põhipõhjust.

"Koostööd vennaga (hüppetreener Mats Pihoga – toim) oleks pidanud alustama juba kevadel, mitte sügisel," selgitab ta.

"Füüsiliselt olin talveks elu parimas vormis, aga me ei jõudnud nii lühikese ajaga kogu vajalikku tööd ära teha."

Teiseks osutab Kail Piho varustuseprobleemidele. "Suusad ega klambrid ei toiminud nii, nagu oleks vaja olnud. Ma pidanuks varustuse varem kätte saama, et paremini kohaneda."

Kolmandaks märgib Kail Piho vaimset poolt. "Psühholoogiliselt olnuks seis parem, kui saanuks kogu suve teha tööd, millesse ise usun. Eelmisel hooajal pääsesin suusahüpetes 75 protsenti 50 hulka, tänavu oli sama näit vaid 25. Kuigivõrd mõjutas seda muidugi ka varustus."