BLOKK: Üks finaalseeria peamisi küsimusi on, kui hästi saab Selver pidama hoogu sattunud Renee Teppani rünnakud.Foto: Mati Hiis
Võrkpall
3. aprill 2014, 08:30

Kas kolmas finaalseeria kuulub lõpuks Tartule?

Tartu võrkpallimeeskond on sel hooajal juba kaks finaalmängu kaotanud. Täna alustatakse kolmandat esikohajahti, ent olulise vahega: ühe mängu võitmise asemel peab Eesti meistritiitli saamiseks olema parem kuni seitsmemängulises seerias.

Esimest korda selgub Eesti võrkpallimeister nelja võiduni mängitavas finaalseerias. "Põhjanaabrid mängivad nii, korvpallurid mängivad nii," selgitab Tartu peatreener Andrei Oja­mets, miks on tema kahe käega uue süsteemi poolt.

"Need on kõige põnevamad mängud hooajal, rahvast tuleb kõige rohkem saali ja klubide piletikassa on ka suurem," lisab ta.

Ka tartlaste finaalivastase Selveri loots Avo Keel kiidab pikemat seeriat: "Väga hea idee! Mida vähem juhuslikkust, seda parem."

Meest häirib ainult üks nelja võidu süsteemiga sisse lubatud uuendus: kuigi Selveri käes on Eesti-Läti ühisliiga põhiturniiri võiduga kaasnenud koduväljakueelis, mängitakse esimene ja kolmas matš vastaste koduplatsil. "Tartul on stardieelis, aga noh, kui me jõuame sinna viienda mänguni, siis on eelis juba meil," sõnab peatreener.

Kas seeria lõpeb ühe meeskonna 4:0 võiduga või näeme me seitsmematšilist trillerseeriat, ei oska Keel ennustada. "Kui me vaatame hooaja peale, siis on Tartul (vastuvõtu ja rünnaku – V. V.) protsendid paremad. Samas blokk ja serv on nagu meil tugevam," ei oska ta aimata, millised detailid tähtsamaks osutuvad.

Üks eelis Selveril Tartu ees siiski on: võidukogemus. Tallinlased on tänavused ühisliiga meistrid, kus finaalis alistati just emajõelinlased. Lisaks kaotasid tartlased ka koduse karikafinaali TTÜle.

Seeria lubab eksida

"Kolme finaali pääs on muidugi tore, aga tahaks ikka karikat ka," ütles Ojamets, lisades, et kas nüüd või mitte kunagi, vähemalt selle hooaja lõikes.

Treener selgitab, et potentsiaalselt seitsmemängulise seeria mängimine on ühest kullamängust kardinaalselt erinev: "Kui seal tegid vea, oli kohe mäng läbi. Siin ei ole ühe mängu kaotust põhjust karta, hooaeg ei ole sellega kohe läbi."

Ojametsa sõnul saab selles seerias otsustavaks kõrvade vahel olev ollus. "Hooaeg on juba nii pikk olnud, et kui kaks tugevat meeskonda kokku saavad, siis on see psühholoogiline vastasseis. Ma ei ütleks, et üks meist oleks teisest tugevam või nõrgem."

Pulk või Teppan?

Just tasavägisusega võib Eesti võrkpalli hetkeseisu kirjeldada: eelmisel hooajal jagunesid kolm saadaolevat tiitlit kolme erineva meeskonna vahel ning sel aastal võiks minna samamoodi, kui Tartu suudaks Selveri alistada. Ojamets hoiab sellele igatahes pöialt. "See näitab väga kõva sisekonkurentsi," ütles mees täiesti erapoolikult.

Kui ühisliigas oli tartlaste suurimaks relvaks diagonaalründaja Robert Täht, kelle resultatiivsus jäi alla vaid Selveri pommitajale Hindrek Pulgale, siis kodustel meistrivõistlustel on meeskonna liidriks tõusnud Renee Teppan, kellele bloki ette saamine saab olema pealinlaste esimene ülesanne. Selveri rünnakukoorem lasub endiselt Pulga õlul.

Tartul on enne homset ka väikene vigastusprobleem sidemängija Andres Toobali isikus, kes tegi endale haiget poolfinaalseerias Pärnu vastu ning Ojametsa sõnul pole mees veel täielikult kosunud. Selveri meeskonna olukorda kirjeldas Keel kui "enam-vähem", ent täpsustada ta mõtet ei soovinud.

Eesti meistrivõistluste finaalseeria

03.04 20.00 TÜ spordihoone; 07.04 20.00 Kalevi spordihall; 10.04 20.00 TÜ spordihoone; 12.04 16.00 Audentese SH; 13.04 16.00 Audentese SH*; 15.04 20.00 TÜ spordihoone*; 17.04 20.00 Kalevi spordihall*

*vajadusel