Kas Michael Schumacher tuleb koomast lõplikult välja? Foto: CAREN FIROUZ
Vormel 1
4. aprill 2014, 19:41

Soome arst: Kui silmad on lahti, ei pruugi see tähendada, et Schumacher on teadvusel (3)

Soome neurokirurgi Mika Niemelä arvates on jutud Michael Schumacheri seisundi paranemisest veidi ennatlikud. Tema sõnul võib inimene lamada voodis küll avatud silmadega, kuid olla jätkuvalt teadvusetu, vahendas Ilta Sanomat.

"Teadvusel olev inimene peaks suutma käskudele alluda ning suhelda," sõnas ta, selgitades, et ebamaisel olekul on mitmeid faase.

"Väga sügavalt teadvusetu inimene ei reageeri puudutustele, sügavalt teadvusetu suudab oma käsi liigutada. Pooleldi teadvusetu ja pooleldi teadvusel inimene suudab juba valu tunda. See on ebamugav. Teadvusel olija suudab juba rusikaga lüüa," sõnas ta. 

Schumacher on suusaõnnetuse tagajärjel viibinud koomas detsembri lõpust saadik. Tema mänedžeri Sabine Kehmi sõnul on vormelisõitja korduvalt näidanud ärkamise märke ning mees on paranemas. Talle on manustatud palju valuvaigisteid, kuid mitmed arstid on kahelnud, kas see on mehe tervisele hea. Samuti pole Kehm öelnud, kas ja kui palju on Schumi ümbrusele reageerinud. 

Niemelä sõnul peab teadvusel inimene olema võimeline vastama korduvatele pöördumistele, näiteks pigistama oma käsi, neid lõdvestama ja uuesti pigistama.

Teadvusetule inimesele võib tekitada reaktsioonitesti, kuid Niemelä sõnul on kõige täpsem märk hoopiski tema pilgu jälgimine. "Inimene on teadvusel siis, kui tema pilk on kuskile suunatud ning seda on võimalik jälgida."