VALUS!: Augustas Peciukevicius murdis Rain Veidemaniga lahtise palli eest peetud võitluses rangluu, kalevlane saadab leedulase arstide hoolde. Foto: MARI LUUD
Korvpall
7. aprill 2014, 07:00

Pallureid langeb kui loogu – Rockil napib Balti liigaks terveid mehi!

Kuigi Tartu Rocki korvpallimeeskond kindlustas nädalavahetuse võitudega BC Kalev/Cramo ja Valga üle meistriliiga põhiturniiri esikoha, on homse Balti liiga poolfinaalmängu eel muresid rohkem kui sanatooriumi patsientidel. Laupäeval langes rangluumurruga välja Augustas Peciukevicius.

Peciukevicius põrkas pealtnäha süütus olukorras minut ja 13 sekundit enne lõppu võitluses palli pärast kokku kalevlase Rain Veidemaniga. Kuigi pealtnäha tundus, et leedukal jooksis hing kinni, möiratas ta ajakirjanike silme all õlapiirkonnast haarates nagu lõvi ning lahkus valu-grimassides riietusruumi.

Mais taas platsile?

Pärast kerget läbivaatust viidi ta haiglasse ning uuring tuvastas, et Rocki selle hooaja üks tähtmängijaid murdis rangluu. Pühapäeval tehti talle lõikus ning kuigi olukord näib lootusetu, on Rocki füsioterapeut Martin Vahimets pigem optimistlik. "Tal võtab paranemiseks nädal kuni kümme päeva. Tegeleme taastusraviga ning paari nädala pärast saab ta juba muid asju teha. Kes teab, äkki pääseb ta juba mai lõpus platsile," lootis Vahimets.

Peciukeviciuse äralangemine tekitas olukorra, kus mängujuhi minutid peavad jagama Vincent Simpson ja Valmo Kriisa. Sel hooajal on Kriisa olnud viskava tagamängija kohal. Uut ametit sai ta eile proovida Valgas, olukord oli harjumatu. "Eks ta kõva väljakutse ole, kuid treenerid teavad, mida tegema peab. Näis, mis saab," lausus Kriisa.

Kohanemiseks aga aega pole. Juba homme peetakse Balti liiga poolfinaali korduskohtumine Prienai Tonybetiga, finaali pääsemiseks tuleb võita rohkem kui kahe punktiga. Tihe mängugraafik on tekitanud olukorra, kus kedagi täiesti tervet meeskonnas pole, murettekitavaim on seljavigastusega Tanel Kurbase seis.

Tanel Kurbase osalemine kahtlane

"Tal on päris hull, ei saa istuda ega astuda, Valka ta ka kaasa ei tulnud, sest bussisõit olnuks liig. Vaatame, kuidas tal esmaspäeval on," sõnas peatreener Gert Kullamäe. Vahimets oli arvamusel, et tagamängija pigem kaheksa tundi Leetu ei sõida.

Kullamäe arvates oleks ühe vigastatu – Kurbase, põlvevigastusega maadleva Marek Doronini või jalaga hädas oleva Gert Dorbeku – panus teisipäeval eriti tähtis. "Eelmisel korral meile meelehärmi teinud Kadziulis ja Lukauskis oleksid Taneli, Mareki ja Gerdi "kliendid". Seepärast oli plaan laupäeval ka Marekit hoida. Kes nendest kolmest teisipäeval valmis on, läheb ka mängima," rääkis pealik sõjaplaanist Prienais.

Vahimetsa sõnul on vigastatuid aga raske putitada. "Gerdil on luuturse, mille jaoks tuleb teha kõva teraapia ja taastusravi. Paistetusest lahti saamiseks oleks vaja pool aastat aega. Kõik mehed peaksid tempo maha võtma. Neile oleks vaja teha süsteemset lihashooldust ja ka vaimselt on raske igaks mänguks sajaprotsendiliselt valmis olla." Ent mehed lähevad võitlema. "Kindlasti tuleb Leedus väga tõsine võitlus, seal ei anta midagi kergelt ja meil peab palju asju õnnestuma, et võitjana tagasi tulla," arvas Kriisa. Pall pannakse Prienais mängu homme õhtul kell 19.

Alar Varrak: usun, et kohtume finaalis uuesti

Täpselt nagu üle-eelmisel nädalal Tallinnas, võttis Rocki ja Kalevi duellis üks meeskond kiirelt ohjad ega andnud enam edu käest. Küll aga oli selleks nüüd Tartus Rock, kes võitis 86:81. Esimesel poolajal vaid ühe kolmese tabanud ning ohtralt pallikaotusi teinud Kalevil oli peatreener Alar Varraku sõnul lihtsalt halb päev ning ta usub, et finaalis kohtutakse uuesti.

"Siin mängivad pisiasjad, sest võistkonnad on üpris võrdsed. Usun, et meil on parandamisruumi, mõni mängijagi tuleb vigastusest tagasi ja kaitse augud saab ka kokku lappida," oli ta optimistlik.

Fakti, et play-off’iks saab koduväljakueelise Rock, tartlaste

juhendaja Gert Kullamäe üle ei hinda. "Me ei ela Kreekas või Türgis, kus on see nii määrava tähtsusega. Eestlased on igal pool mõistlikud inimesed, nii Tallinnas kui Tartus. Meievahelised mängud on alati toredad," kinnitas ta, visates hiljemgi Varrakuga sõbralikult nalja. Tema Kalevi kolleeg muigas: "Peatreeneridki said higi lahti."