VABA KINNISVARA: Jaltas tuleb maha müüa avar maja, mille akendest avaneb imeilus vaade Mustale merele. Foto: MIHKEL MARIPUU (POSTIMEES)
Eesti uudised
9. aprill 2014, 07:00

Mihkel Tiks kolib Krimmist soojale maale, eemale Venest (18)

Kirjanik Mihkel Tiks tuli Krimmist Eestisse tagasi, kuid loodab siiski saada Vene viisa, et veel korraks kodupaika naasta ja müüa seal maha oma imekauni asukohaga maja.

Eile võis Tallinna südames näha patseerimas Mihkel Tiksi, kellele Eesti kliima kevadpäikesele vaatamata ilmselgelt liiga külm tundus. Soojade talvedega Krimmis Musta mere ääres möödus tal kaheksa aastat. Nüüd aga on kõik läbi.

Tiksil on plaan leida uus soe koht ehk siis mõni teine samuti soojade talvedega riik. Võimalust, et ta Krimmi Venemaa alla mineku järel veel sinna jääks, ta isegi ei kaalunud. Oma sõnul on ta seal piisavalt kaua elanud ja sellistest riikidest, kuhu venelased sisse võivad tulla, tuleb nüüd eemale hoida.

Välja sai, sisse enam mitte

"Ühe okupatsiooni ajal olen ma pikalt oma elu elanud, teist küll enam ei taha," lausus Tiks.

Tiksil oli Eestisse tulek aprillis niikuinii kavas, sest just nüüd sai läbi järjekordne 90päevane viisavabalt Ukrainas elamiseks lubatud aeg. Oleks Krimm Ukrainale jäänud, sõidaks ta kohe tagasi. Nüüd tuleb aga hankida Venemaa viisa, sest selleta enam Krimmi ei pääse.

Tagasi peab Tiks minema veel kolimiseks ja oma maja müümiseks. Tema kodu on Musta mere ääres kuurortlinnas Jaltas, võimsa vaatega merele ja Pääsupesa lossile.

Seda ilu on raske millegi samaväärse vastu vahetada, aga Tiksil on vähemalt lootus maja maha müüa, sest Venemaa kinnisvaraturul olla seoses Krimmi annekteerimisega tekkinud sealse kinnisvara vastu elavam huvi.

Ent mõnelgi alal valitseb praegu veel üleminekuaja vaakum. Näiteks ei arvestatud tema maja ostu-müügilepingut, mis vormistatud Ukraina notari juures, alusena Vene viisa saamiseks, samas on aga Vene ametiisikud endised Ukraina ametnikud ehk Ukraina kodakondsusega inimesed, kes seda tööd teha ei tohiks.

Kohalikud juba ahastavad

Kohalike seas, kes Venemaaga ühinemise puhul pidutsesid, on aga juba näha esimesi kassi-ahastuse märke, sest näiteks Ukraina pensioni asemel lubatud suuremat Vene pensioni pole seni makstud. Inimesed rüselevad tohututes Vene passi sabades ja tänavanurgad on täis seentena kerkinud fotoateljeesid, kus inimestele passipilte vorbitakse.

Ümberringi käib natsionaliseerimine, Krimmi "omakaitse" võttis kontrolli alla juba veinitehased ja riigistamisele kuulub kogu agrotööstuskompleks.

Eestisse sõitis Tiks Kiievi kaudu. "Käisin ka Maidanilt läbi, see on nagu surnuaed, lilled ja küünlad," lausus ta. "Ukrainlased on võimaliku sõja vastu väge täis ja on näha, kuidas kõikjal koonduvad isamaalised jõud, mis on üle riigi kohale sõitnud."