SEE ON VÕIT: Üksainus torge ning viimast aastat juuniorina vehklev Katrina Lehis oli kroonitud maailmameistriks! Foto: FIE.ORG
Vehklemine
9. aprill 2014, 07:00

Katrina Lehise lapsepõlv lõppes MM-kullaga: «See oli elu võit!» (2)

Epeevehkleja Katrina Lehis jõudis juunioride MMil Plovdivis kauni tähiseni –meniskivigastusest paranenuna hävitas ta viimases kolmes matšis vastased otsustava torkega ning krooniti maailmameistriks.

Finaalis oli Lehis pidevalt ungarlanna Reka Bohusi vastu paaritorkelises kaotusseisus, kuid matši lõpus suutis 19aastane neiu näidata kindlat närvi – MM-tiitel tuli ühe torkega 15:14.

Võitjaks ebaõnne kiuste

«See oli ikka elu võit! Paremini pole võimalik juunioride karjäärile punkti panna,» sõnas Lehis, kes eelnevatel aastatel sai kaela pronksmedalid. «Täielikult ei usu, et võit tuli ühe torkega ja seda kauem võtab aega, et aru saada, mida ma tegin – olen maailmameister,» rõõmusta ta.

Haapsalust pärit neiu edulugu on seda hämmastavam, et alles novembris käis ta meniskioperatsioonil. Pärast neli kuud kestnud võistluspausi võistles ta EMil ning sai 10. koha. Korralikult treenima hakkas ta alles kümme päeva enne MMi.
«Uhasime ikka tööd teha. Vorpisime väljaasteid, kuni hakkas paha,» meenutas Lehise treener Helen Nelis-Naukas. «Salaja ikka lootsime eelmisel aastal saadud pronksi järel maailmameistrikulda ning eks ma kaks nädalat nutsin selle pärast, kui vigastus tuli. Kuid – lõpp hea, kõik hea!»

Ometi ei alanud ka Bulgaarias võistluspäeva hommik meeldivates toonides. Kell 9.20 algavaks matšiks tõusti küll kolm tundi varem, kuid siis hakkas alt vedama transport, mis linna teises otsas olevast hotellist neid halli vedama pidanuks.
«Ühtegi taksot polnud. Ootasime lõpuks kell 8 korraldajate bussi, aga see hilines. Sooja jäi teha alla poole tunni, õudne kiirustamine oli,» kirjeldas Nelis-Naukas ärevaid momente.

Edaspidi ikka kulla järele!

19aastane piiga ei läinud aga närvi ka siis, kui epeerelva kontaktid esimese matši ajal üksteise järel ära tulid ning ta neid vahetama pidi. «Katrina kurtis, et ta torkab, kuid (tuli – toim.) ei põle! Mina siis vastu, et keskendu! Ei ole vaja rapsima minna,» meenutas treener, kes kiitis piiga keskendumisvõimet.

Riburadapidi langesid Lehise mõõga läbi poolatar Kaml Pytka ja ukrainlanna Julia Svystil, kaheksandikfinaalis alistas ta ungarlanna Adrienne Felkeri 7:5 ning veerandfinaalis ühe torkega Amanda Sirico 12:11. Sama tulemusega alistas ta maailma edetabelijuhi Roberta Marzani. Närvesööv oli finaalgi.

«Ühe torkega võidud olid ikka kohutavad. Selline närvide mäng, aga suutsin olla piisavalt rahulik,» imestas Lehis. «Olgem ausad, mul oli viimasel kolmel matšil ikka väga paha tunne. Istusime ja nuputasime koos, kuidas nüüd paremini saaks. Aga see näitabki maailmaklassi, kui otsustavatel momentidel oma ära teha,» kiitis treener õpilast.
Õnnelikult lõppenud päeva kokkuvõtteks lausus Lehis, et järelikult tal on salajane talisman.Äkki on selleks treener? «Kas ta päris minuta oleks lõpetanud neid asju, ei tea, kuid meie koostöö on parim ning kindlasti jätkub see ka tulevikus!» kinnitas Nelis-Naukas.

Värske maailmameister lõpetab suvel kooli ning astub spordis täiskasvanuteklassi, mis tänasel päeval pole Eesti naiskonna võimsas konkurentsis kõige lihtsam tegu. «Treenime ning järgmisel aastal hakkame pihta. Vaatame, mis saab,» kinnitasid mõlemad ning rääkisid juba ka olümpiplaanidest. «Kui Rio de Janeirosse ei pääse, on järgmine OM meie päralt. Kullaga alustame niikuinii!»