2013. aastal maailmameistriks tulnud Hollandi bossapallikoondis.Foto: BOSSABALL FACEBOOK
Spordivaria
10. aprill 2014, 10:00

VIDEO: Mis imeloom on bossapall ehk segu vutist, vollest ja batuudihüpetest? (1)

Löök kui Cristiano Ronaldol, hüpe kui Michael Jordanil ja liikuvus kui Michael Jacksonil. Jutt ei käi imelapsest, supermehest või kloonitud raudsõdalasest, vaid spordialast nimega bossapall!

Imeala (edukaks) mängimiseks on vaja oskusi ja teadmisi võrkpallist, jalgpallist, võimlemisest ja Brasiilia tantsust nimega capoeira. Paha ei tee ka koordinatsioon õhus, sest tähtsaimateks mänguelementideks on trampliinid, mille abil saab õhku söösta kui rakett ning langeda voolujooneliselt kui lind. Kõlab ägedalt? Kahtlemata!

Palli võib puutuda nii käe kui ka jalaga

2004. aastal belglase Filip Eyckmani poolt leiutatud spordiala meenutabki esmapilgul kõige enam rannavõrkpalli. Aga on siiski üsna teistsugune. Täispuhutavast trampliinmadratsist ja kahest väiksemast batuudiringist koosneval väljakul eraldab kaht võistkonda võrk, mille kõrgus sõltub mängu tasemest. Palliks on võrkpall, aga seda võib mängida ka jalaga! Ühes võistkonnas on neli kuni viis mängijat ning mängu eesmärk on pall mõne triki abil vastase väljakupoolele toimetada.

Võrkpalli mängides saab vastase poolele maandunud palli eest ühe, võrgu ees asetsevasse trampliiniringi kukkunu eest aga kolm punkti. Jalgpallireeglite järgi talitades on võimalik saada vastavalt kolm ja viis silma. Vutti mängides on lubatud ka topeltpuude.

Sageli saadetakse pall üle võrgu saltot hüpates, näeb ka kõikvõimalikke muid imevigureid. Seejuures tohib võistkond teha omavahel viis puudet ning palli võib teisele poole maha lüüa vaid trampliiniringis tegutsev mängija. Juhtub pall väljakult maha potsatama, saab punkti vastane, nagu võrkpalliski.

Kohtuniku varustus: vile, kaardid ja DJ-pult!

Sõna "bossa" viitab portugali keeles stiilile või suhtumisele, liitsõna "bossapall" tähendab eelkõige positiivseid tundeid ja vibratsioone ning nii on palli mängimisel suur osa ka muusikal. Kohtunikuks on seetõttu "sambakohtunik", kes mitte ainult ei vilista, vaid juhib mikrofoni, vile, kaartide ja DJ-puldi abil kogu šõud!

Loomulikult on bossapall kõige populaarsem temperamentsedes (ja soojade randadega) riikides nagu Brasiilia, Hispaania, Mehhiko, Portugal, Argentiina. Seda mängitakse ka Tšehhis, Prantsusmaal ja Ungaris. Kuna mänguväljak on täispuhutav ja selle võib üles panna ükskõik kuhu, on bossapalli mängitud ka 2000 meetri kõrgusel Austria Alpides!

MM-il osales viis võistkonda

Iga õige spordiala juurde kuuluvad ka maailmameistrivõistlused ning erand pole ka bossapall. 2009 toimunud esimesel MM-il Türgis osalesid lisaks korraldajatele Brasiilia, Belgia, Holland, Kuveit ja Singapur. Tiitli võitsid brassid.

Rahapuuduse tõttu ei suudetud teist MMi korraldada enne kui mullu, 2013. aastal. Toona võisteldi Hollandi Antillide palmide all. Viie osaleja (Brasiilia, Argentiina, Belgia, Holland ja Saksamaa) seas tulid bossapalli teiseks maailmameistriks hollandlased.