ERRi sporditoimetuse juhataja Marko Kaljuveer. Foto: Mati Hiis
Spordivaria
10. aprill 2014, 07:00

ERRis ikka tohuvabohu (6)

Eesti Rahvusringhäälingus (ERR) märtsi lõpus sporditoimetusest tulenevalt vallandunud töötüli on hetkel ooteseisundis. Oodatakse ERRi nõukogu koosolekut teisipäeval, 15. aprillil. Enne seda ei juhtu ilmselt suurt midagi.

Õhtuleht vestles mitmete teemaga kursis olevate inimestega nii ERRist kui ka väljastpoolt seda – teema tundlikkuse ja ettearvamatuse tõttu ei soovi keegi midagi avalikult öelda – ning paistab, et üha tõenäolisem tundub olevat variant, et võitjat Eesti spordimaailma keema löönud tülis ei olegi.

ERRi nõukogu esimees Agu Uudelepp ütles 31. märtsil Vikerraadio saates "Meediatund": "Skaala on servast serva – üks ots on see, et kolmest selle tüliga kõige rohkem seotud nimest (Margus Allikmaa, Marko Kaljuveer, Hanno Tomberg – toim) ei jätka rahvusringhäälingus mitte keegi, kuni skaala teise otsani, et jätkavad kõik kolm."

Olukord on muutunud niipalju, et kõigi kolme jätkamine on ilmselt välistatud. Tüli on lihtsalt läinud kõvasti suuremaks ja teravamaks, sillad on põletatud. Allikmaa on kaotanud väga paljude ERRi juhtivate ajakirjanike seas igasuguse usalduse ja lugupidamise.

Eelmisel reedel toimus tema ja ajakirjanike (sh sporditoimetuse liikmete) vaheline kohtumine, mis läks üpris kiiresti üpris inetuks. Allikmaale heideti ette ridamisi süüdistusi, kuidas ta on sekkunud toimetuste töösse ja käskinud tuua ekraanile inimesi (enamasti reformierakondlasi), kelle stuudiosse kutsumist ajakirjanikud asjakohaseks ei pidanud. See nullis sisuliselt ERRi nõukogu soovi, et tülitsevad osapooled leiaksid kompromissi. Sporditoimetus lükkaski Allikmaa pakutud kompromissi tagasi.

Kaljuveeri tulevik sõltub otseselt juhatuse esimehest. Praegu on ta laual teatis - 21. aprillist ametist prii –, mida ei saa tühistada nõukogu, vaid ainult juhatuse esimees. Kui nõukogu otsustaks teisipäeval Allikmaa ametist vabastada (selleks peavad otsuse poolt olema kuus nõukogu liiget kaheksast), jääks Kaljuveeri üle otsustamine tema ametijärglase (või kohusetäitja) tööks, kelle valib aga… nõukogu. Üha enam on kosta, et nõukogu soov on: kui läheb üks, peab minema ka teine.

Asja puänt on, et täpselt nagu Allikmaa oli ja on hädas Kaljuveeri vabastamiseks vettpidava põhjuse leidmisega, maadleks ERRi nõukogu juhatuse esimehe ametist vabastamise soovi korral sama probleemiga, sest seaduses toodud võimalused on piiratud.