VÕITLUS: Eeldatavalt põnevaimas veerandfinaali ehk Tallinna Kalevi ja TTÜ esimeses heitluses jäi üllatavalt kindlalt peale Kalev. Kaido Saks (nr 10) kogus võitjatele suurepärase visketabavusega 20 punkti. Foto: Mati Hiis
Korvpall
10. aprill 2014, 08:00

LÄKS LAHTI: poolteist kuud Eesti kõige vingemat medaliheitlust

Uskumatud sooritused, skandaalid ja aina ilusamaks muutuvad ilmad ehk ühisnimetajaga korvpalli meistriliiga play-off! Kevadine maiuspala sai eile TTÜ ja Tallinna Kalevi kohtumisega avapaugu ning põnevust peaks jätkuma mai lõpuni.

Koduse korvpalli kohamängud ületavad intriigidelt, publikunumbritelt ja meediakäralt mai lõpuni kõiki muid siinseid sarju isegi siis, kui kõik paarid lõppeksid seisuga 3:0 või 4:0. Pole ka näha, et jõujooned lähiajal muutuksid. Kas "konnatiigi pusimised" on laiemas plaanis tähtsad, on juba teine teema, on juba teine teema.

Sel aastal tuli play-off koos väikese prelüüdiga, kui Tartu Ülikool/Rocki leedulane Vilmantas Dilys sülitas naljapäeval, 1. aprillil Rapla äärele Oliver Metsalule pähe. Kole tegu, aga sarnased asjad on korvpallikevadeid ajast-aega iseloomustanud ja heas või halvas mõttes värvi juurde lisanud.

Tarvas mõõnast väljas

Mitte ühegi teise ala koduste meistrivõistluste kurioosumid ei jää spordirahva kollektiivsesse mällu niivõrd eredalt kui Keith McLeodi rusikahoop Martin Dorbekile (2013) või Armands Škele imeviske (2012) taolised juhtumid.

Sellel aastal kindlaid skandaalimeistreid peale Dilyse veel ei paista. Rapla peatreeneri Aivar Kuusmaa ja tema endise tööandja Kalev/Cramo duell veerandfinaalis võiks isikute tasandil pinget pakkuda, aga Rapla on lihtsalt nõrgem kui eelmisel aastal. Kahjuks pole isegi Kuusmaa olulist hüpet meeskonna esitustesse toonud.

Pikemalt pole mõtet peatuda ka paaril Rock – Valga. Peamine, et spordijumal vastaks peatreener Gert Kullamäe palvetele ja hoiaks võimalikult palju mehi tervena. Ja kui suurim rivaal Kalev/Cramo sai enne veerandfinaale loodetud puhkepäevad kätte, siis põhiturniiri võitnud tartlastel ootavad enne Valgat ees Balti liiga pronksimängud Tampere Pyrintöga.

Kellel hea päev on, see võidab

Kahes ülejäänud heitluses peaks sündmusi rohkem olema. Tallinna Kalev tõestas eile TTÜ vastu, et heal päeval saavad neist kodumaal jagu vaid Cramo ja Rock. Pühapäeval algav põhiturniiri kolmanda ehk Rakvere Tarva ja kuuenda ehk Pärnu seeria võib lõppeda 3:0 rakverlaste kasuks, aga ei pruugi.

Õhukese koosseisuga Tarvas on vahepealsest mõõnaperioodist üle saanud ja viimati võideti TTÜ-d 10 ja "väikest" Kalevit 35 punktiga. "Usun, et praegu on meestel hea fiiling peal. Keerlest ja Jenkinsit ju enam pole ja see võttis aega, et ühte meelt ja keelt üles ledia," rääkis Rakvere peatreener Andres Sõber.

Hiigelvõitu üle ta siiski üle ei tähtsustanud. "Eks neil oli järgmisel päeval tähtis mäng (Pärnuga) ees ootamas ja hoidsid jõudu kokku. Ja õigesti tegid," meenutas ta.

Kalev võitis suvepealinlasi 70:69 ja astus sammu Tarva vältimisele lähemale.

Mõni nädal tagasi polnud aga kellelgi Rakverega kokku minemise vastu midagi. "Lõpuks oli jah nii, et meile ei tahetud vastu tulla. Siis nad poleks omavahel nii närviliselt ja metsikult tapelnud," ütles Sõber, kelle hoolealused valmistusid otsustavaks faasiks paaripäevase laagriga Haapsalus.

Põhiturniiril jäi Rakvere ja Pärnu seis 4:0 esimeste kasuks, ent detsembri lõpus oleks Pärnu karikavõistlustel 3. koha Rakvere käest peaaegu ära napsanud. "Aegade jooksul oleme neile vastu saanud küll, isegi koolipoiste võistkonnaga. Karikamäng on väga hästi meeles, ka siis polnud Jenkinsit, eks tänu sellele oli meil kergem," meenutas Pärnu klubi president Mait Käbin.

Kui Tarval on kõik terved, siis Pärnu on mures Toomas Raadiku pärast. Käbin lootis siiski, et ääremängija saab juba esimeses kohtumises täie jõuga kaasa teha.

Kas vaid kuue-seitsme põhimehega Tarvale võib pikem seeria raskeks kujuneda? "Ei karda seda üldse, mängudel ju vahed ka sees. Kui on nii palju õnne, et edasi saame ja Cramo vastu tuleb, siis nendega on juba raskem sammu pidada," oli Sõber kindel. Koos Käbiniga rääkisid nad justkui ühest suust, et tagumiste tiimide heitluses sõltub kõik sellest, kellel parasjagu hea päev on.

Veerandfinaalide ajakava

TÜ/Rock – Valga Maks & Moorits 16.04, 18.04, 21.04, 24.04*, 25.04*

BC Kalev/Cramo – Rapla Tyco 15.04, 21.04, 22.04, 24.04*, 25.04*

Rakvere Tarvas – Pärnu 13.04, 15.04, 18.04, 22.04*, 25.04*

TTÜ – Tallinna Kalev 9.04 (59:72), 11.04, 13.04, 23.04*, 25.04*

* - vajadusel

Poolfinaalid algavad 29. aprillil, finaalseeria 11. mail