Kas Serviti pommitaja Pavel Turajev saab nädalavahetusel püssi paukuma? Foto: TAIRO LUTTER
Käsipall
11. aprill 2014, 10:00

Põlva Serviti siht kodusel Balti liiga finaalturniiril: korrata 2008. aasta võimast tiitlivõitu

Põlva Serviti käsipalliklubi on võitnud mõlemad kodusaalis peetud Balti liiga finaalturniiril. Nädalavahetusel üritatakse pikendada seeria kolme triumfini. "Võitmiseks vajame väga head esitust ja sportlikku õnne muidugi kah," sõnab peatreener Kalmer Musting.

Eesti klubikäsipalli viimaste aastate emotsionaalset kõrghetke otsides tuleb tagasi minna 2008. aasta kevadesse, kui Põlva Serviti kodusaalis Balti liiga võitis. Mait Patrail mängis veel Servitis ja viskas poolfinaalis Riiale 19 (!) väravat. Kõike seda puupüsti täis kodusaalis. Ilus ja võimas.

Serviti tuli kodusaalis Balti liiga meistriks ka 2010, ent toona oli konkurents üpris lahja. Homme ja ülehomme Mesikäpa hallis toimuval finaalturniiril on kõik jälle nii nagu 2008 – rivaalid tugevad, aga alistatavad. "Kõik neli meeskonda on üldvõiduks võimelised. Kerge favoriit on Valgevene tippklubi Minski SKA, aga nemadki on palju mängitavamad kui mullu," hindab Musting eesootavat võistlust.

Põlva käsipalliusku olemises pole kahtlust – tõsi, kuningas jalgpall Põlva FC Lootose näol ajab sealgi oma juuri üha sügavamale – ent usu ja staatuse tugevdamiseks kuluks marjaks ära koduõuel saavutatud rahvusvaheline edu.

Et eurosarjades on see Euroopa Käsipalliliidu kummalistest võistlussüsteemidest tulenevalt tehtud Eesti tippklubide jaoks väga keeruliseks, jääbki üle Balti liiga, mida terve Eesti käsipalliringkond ühel häälel kiidab ja mille arendava konkurentsita saanuks Eesti koondis eelmisel nädalal Šveitsi käest veelgi konkreetsemalt sugeda.

Kas rahvusmeeskonnaga sarnane nukker saatus on Serviti puhul homme ja ülehomme välistatud? Ei, küll aga ebatõenäoline. Kõik mehed on terved (isegi pühapäeval sõrmeoperatsioonil käinud Henri Sillaste), väravavahid heas vormis ja intensiivne kaitsemäng vastaste jaoks võimalikult ebamugavaks treitud.

"Poolfinaalvastase Bresti Meškovi peatreener Andrei Motšalov juba kurtis, et kardab meie aktiivset kaitset ja kiirrünnakuid. See ongi meie relv, sest positsioonirünnak on nõrgem ja ainult selle pealt edu saavutada keeruline," sõnas Musting. Järelikult on oodata tempokaid mänge.

Eesti esindatus finaalturniiril ei piirdu Serviti meeskonnaga, sest viis Eesti käsipallurit kuuluvad ka teises poolfinaalis Minski SKA-ga kohtuva Soome tippklubi Riihimäki Cocksi ridadesse, nende seas koondislased Marius Aleksejev ja Kristo Voika ning kogenud Kristo Järve.

Käsipalli Balti liiga finaalturniir

* Laupäeval poolfinaalid Põlva Serviti – Bresti Meškov (17.00) ja Riihimäki Cocks – Minski SKA (19.30).
* Pühapäeval pronksimäng (13.00) ja finaal (15.30).
* Otsepilt kõigist mängudest sport.ohtuleht.ee.