Andrei Jämsä (vasakul) ja Tõnu Endrekson püüavad sel hooajal kahepaadil läbi lüüa. Foto: Mati Hiis
Sõudmine
12. aprill 2014, 08:00

Endrekson-Jämsä ei pannud treener Jaansonile kätt ette

Sõudmise kahepaadi meeskond, suurvõistluste medalimehed Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsä alustasid eile Itaalias Piedilucos võistlushooaega. Paatkonna elus on toimunud suur muudatus, treener Tatjana Jaanson töötab sellest nädalast ka riigikogus.

Endrekson-Jämsä said eilses eelsõidus Sydneys MK-sarja esimese etapi võitnud leedulaste järel teise koha ja sõuavad täna finaalis. Hakkama saadakse seal omapead, Jaansonita.

"Ega siin midagi müstilist ole, ennegi on kaugjuhtimise teel tehtud trenni ja võisteldud. Siin on väike koht, ei teki ka logistikaprobleeme, mille lahendamisele saab treener teinekord kaasa aidata," võtab Endrekson asja rahulikult.

Aga mida Jaansoni riigikogutöö üldises plaanis muudab?

"Mõnevõrra meie koostöö väheneb, aga mitte oluliselt. Vahepeal teeme kiirustrenne, kus on ohutuse mõttes vaja julgestuskaatrit, siis peame kelleltki abi paluma.

Plaane ja kõike koostab Tanja edasi. Nädalavahetustel on ta meiega ja suvel on tal samuti rohkem aega," jätkab Endrekson.

Kas juhendaja ka küsis oma esipaadi meestelt, kuidas nood riigikokku minekusse suhtuvad?

"Ikka küsis. Ütlesime Andreiga, et kätt me ette ei pane," muheles Endrekson.

Paatkonna talvine ja kevadine töö on tehtud vastavalt plaanidele, veelaagrites käidi Hispaanias.

"Meie koostöö headust on esialgu raske hinnata. Tunneme, et paat liigub, aga see on vaja ka võistlustel 2 kilomeetri peal liikuma saada," märgib Endrekson.

Eile sõideti küllalt rasketes oludes, see segas koostööd ega andnud veel täit pilti.

Sõudeliidu poolelt ei näe peatreener Jaan Tults vähemalt esialgu probleemi selles, et Tatjana Jaanson nüüd hoolealuseid harvemini näeb.

"Nad on kogenud sõudjad, see on niivõrd valmis meeskond," hindab ta.

"Eks peame juba hakkama töötama Rio olümpiat silmas pidades. Mai lõpus peetavatel Euroopa meistrivõistlustel on neljapaadi ülesandeks võita kuldmedal, kahene peab jõudma finaali, kuid ei tohi üheski sõidus kaotada võitjale üle 5 sekundi."

Tults lisab, et kui Eesti EMil läbi kukub, tuleb aru pidada ja moodustada uued paatkonnad.

Vaatamata täna Horvaatias peetava võistlusega hooaega alustava neljapaadi soovile rahulikult kokku jääda leiab Tults, et tulemusi peavad nood ikka näitama.