VALUS: Vitali Bernatski nimetab oma klientideks nii Aleksander Tammertit, Pavel Loskutovi kui ka Mati Alaveri. Foto: HERLI OLOP/POKERNEWS.EE
Doping
12. aprill 2014, 08:00

Kas usume Tammertit, Alaveri, Loskutovi? Või dopingutohter Bernatski paljastusi! (42)

Vitali Bernatski seostas valedetektori testil vastates mitut mainekat Eesti sporditegelast keelatud ainetega

Kui lähtuda mustvalgest maailmanägemusest ja uskuda, mida rääkis dopingutohter Vitali Bernatski valedetektori testil, tuleks Eesti spordiajalugu ümber kirjutada ning seal poleks kohta Mati Alaveril, Aleksander Tammertil, Pavel Loskutovil, Andrus Värnikul ja mitmel teisel kuulsal sporditegelasel. Aga kas Bernatski juttu saab uskuda?

Kõik kurikuulsasse nimekirja sattunud sportlased ja treenerid eitavad valgustkartvaid tegusid, ent eilne Eesti Päevaleht tõi lugejateni valedetektori testil Bernatskile esitatud küsimused ning tema vastused.

Bernatski rääkis, et suusatreener Alaver on temalt ostnud keelatud aineid ja saanud skeemi, kuidas sportlased peaks neid manustama.

Ka kergejõustikutreener Harry Lemberg olevat soetanud dopingut EM-hõbeda võitnud maratonijooksja Loskutovi tarbeks.

Lessing kutsutakse alaliitu aru andma

Keelatud ainete ostmisega seostas Bernatski ka kettaheite olümpiapronksi Tammertit, odaviske eksmaailmameistrit Värnikut, Eesti odaviske eksrekordimeest Donald Aik Silda, laskesuusatajat Roland Lessingut, suusatajat Raul Ollet ja mitut üldsusele vähem tuntud sportlast.

Süüdistused on muutunud nii tõsisteks, et laskesuusatamise föderatsiooni president Aivar Nigol palus eile pärastlõunal alaliidu peasekretäril Kristjan Ojal helistada Lessingule ja kokkusaamine järgmise nädala alguseks paika panna.

"Praegu teame vaid seda, mida oleme ajalehest lugenud," rääkis Nigol.

"Ma ei tunne Bernatskit. Meil on õigem kõigepealt Rolandi selgitused ära kuulata."

Nigoli sõnul kohustavad karmid väljaütlemised tegutsema.

"Murelikuks teevad kõik niisugused asjad, kas või üles visatud laused," arutles ala president.

"Saan aru, et see on kümne aasta tagune lugu, kui ma ise alaliidu juures polnudki. Me ei tea, kas seal taga midagi on. Kuid lugu on väga ebameeldiv kogu spordile, tuleb uurida."

Oja jätkas samal lainel. "See teema ei lähe spordi põhimõtete ega fair play’ga üldse kokku," lausus ta.

"Aga tahame Rolandi ära kuulata, enne ei saa seisukohta võtta, ajalehe info põhjal ei ole võimalik järeldusi teha."

Lessing ise jäi napisõnaliseks ja vestlus temaga lõppes enne, kui jõudsime juhtumi tuumani.

"Kahju on juba tehtud, mis seal enam rääkida!" põrutas ta.

"Minu nime on kahjustatud nii, et ma ei saanud end kaitsta."

Ometi kirjutas Eesti Päevaleht, et Lessing vastas algul kõnele, kuid ütles, et on trennis ja palus mõne tunni pärast uuesti ühendust võtta. Hiljem ta kõnedele ega SMSile, kus talle teemat tutvustati, ei vastanud.

"See on pläma!" lajatas Lessing usutluses Õhtulehele.

"Mulle ei antud võimalust end kaitsta. Olge tublid, ajakirjanikud – tehke oma tööd edasi," lisas ta, andes mõista, et tulevikus suhtleb meediaga advokaatide kaudu.

Eriti hämarasse valgusvihku on nüüdseks sattunud tiitlivõistlustelt medaleid toonud murdmaasuusatajad.

Tammert: mina pole selle looga seotud

"Selgust tahaks küll," kinnitas alaliidu president Sandor Liive. "Aga esialgu pole suusaliidul plaanis eraldi uurimisrühma moodustada.

Kuna olümpiakomitee vastav komisjon juba töötab, siis ootame ära, kuhu nad jõuavad. Aga see ei tähenda, et me teemat suusaliidus üldse ei aruta."

Täpselt sama seisukoha ütles välja kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi.

"Eesti Päevalehes avaldatud süüdistuste uurimisega tegeletakse, nagu olen aru saanud, alaliitude üleselt sõltumatu komisjoni poolt. Pole põhjust kahelda selle pädevuses ja omalt poolt dubleerivaid komisjone looma hakata."

Spordiseltsi Kalev tegevjuhina töötav Tammert võttis teema õhtul kokku lakooniliselt: "Ei ole käinud Bernatski juures ja suu puhtaks – ei ole dopinguaineid tarvitanud. Ning raske on anda kommentaari, kui tegelikkuses mul puudub seos EPLis ilmunud looga."

 

Neinar Seli: keda ma pean uskuma?

Eesti Antidopingu Bernatski-juhtumi uurimiskomisjoni juht Kristjan Port märkis, et pärast nii paljude keelatud ainete kasutamises kahtlustatavate tippsportlaste nimede avaldamist meedias peaks teemaga tõsiselt edasi tegelema Eesti Olümpiakomitee.

EOK president Neinar Seli teatas vastuseks:

"Olümpiakomiteel on dopingu suhtes väga range seisukoht – EOK võitleb puhta spordi ja ausa mängu põhimõtete eest ning keelatud ainete kasutamine läheb nendega vastuollu.

Kuid võitleme ka meie sportlaste eest. Nii kaua, kui kellegi dopingu tarvitamine ei ole tõestatud, ei hakka me kellegi süü üle spekuleerima.

Tõsi, tegime ühe erandi ja nimelt seoses selle nn Bernatski juhtumiga. Detsembri lõpus loodi Bernatski ühepoolsete väidete uurimiseks sihtasutuse Eesti Antidoping juurde eraldi komisjon.

See loodi suuresti EOK initsiatiivil ja sinna kuuluvad mitmesuguste valdkondade eksperdid, et tagada uurimise juriidiline ja meditsiiniline kompetentsus.

Sellest lähtuvalt ma ei arva, et EOK peaks praeguses olukorras veel eraldi uurimise algatama.

Ootame Eesti Antidopingu juurde loodud komisjoni raporti ära ja siis vaatame, mis edasi saab."

Milline on aga Seli isiklik seisukoht pärast nii paljude sportlaste nimede avalikkusse tulekut?

"Pean tunnistama, et ei lugenud neid nimesid nüüd meediast esimest korda, siseringis on need ka varem läbi käinud. Kui inimene ütleb, et ta pole dopinguainete ostmisega seotud olnud, siis keda ma uskuma pean?

Minule on usaldusväärsemad olnud inimesed, keda tunnen, kui need, keda ei tunne. Olles ise tartlane, polnud ma enne mõni kuu tagasi ilmunud esimest ajalehelugu Bernatski nime isegi kuulnud.

Ent tõde tuleb välja selgitada. Lubasin pärast Bernatski esimesi avaldusi moodustada komisjoni ja seda ka tegin."

 

Port koostööst Bernatski klientidega: nii ja naa

Sihtasutus Eesti Antidoping moodustas Vitali Bernatski varasemate väidete kontrollimiseks uurimiskomisjoni, mille juhi Kristjan Pordi sõnul on Bernatski rääkinud neile sama juttu, mis ilmus nüüd EPLis seoses valedetektori testi kajastamisega.

"Bernatskil pole põhjust muud juttu rääkida," nentis Port. Valedetektori testi abil oli võimalik tuua avalikkusele välja nimed, kellest on dopinguarst rääkinud ka uurimiskomisjonile.

"Otsime kontakti kõigi inimestega, keda Bernatski on meile maininud," märkis Port. Kui koostööaltid nad on olnud?

"Nii ja naa. Sügavamalt ei saa seda teemat kommenteerida, sest protsess on poole peal."

Praegu nimetas Port Bernatski tehtud valedetektori testi vajalikuks. Ent kaks kuud tagasi tegi sama testi Kristina Šmigun-Vähi, soovides kinnitada, et pole keelatud aineid tarbinud. Ning toona märkis Port Õhtulehele testi kohta:

"See ei ole tänapäeval üleüldse mingi tõe puhastamise instrument. Piisava harjutamisega on võimalik valedetektoreid petta."

Kas mehe seisukoht on kahe kuuga muutunud?

"Valedetektor ei kuulugi dopingutuvastamise vahendite hulka. Ent Bernatskiga seotud protsessis kogume ka kõiki kaudseid tõendeid, igasuguseid infokilde, ja valedetektor kuulub informatsiooni kogumise maailma," vastas Port.