Tartu juhib finaalseeriat 3-1Foto: MATI HIIS
Võrkpall
12. aprill 2014, 18:49

GALERII: Tartu on võidu kaugusel meistritiitlist. Teppan: "Ma pole ammu võrkpalli nii palju nautinud kui viimased kolm geimi!" (6)

Tartu meeskond läks Eesti võrkpallimeistrivõistluste finaalseeriat juhtima 3:1. Kui varem oleks piisanud sellest karika kojuviimiseks, siis tänavu mängitakse kullamänge esmakordselt nelja võiduni.

Audentese spordihalli tribüünid pole just kõige mugavamad ning Selveri ja Tartu vahelise neljanda finaalmatši avageim võis publiku kange istmiku ootuses närviliselt nihelema panna – 32:30(!) tallinlastele tulnud võit ennustas, et niipea keegi siit saalist ei lahku.

Ometi tundus kõik minevat kodumeeskond Selveri jaoks õiget rada: ka teine geim võideti nappis mängus 25:23 ning oldi lähedal kogu finaalseeria 2:2 viigistamisele.

"Ma ei tea miks, aga me oleme viimasel ajal väga närviliselt alustanud ja üksteise peale näpuga näidanud," sõnas Tartu üks liidritest Renee Teppan. „Siis oli aga selg vastu seina ja hakkasime lõbusalt võtma, saime mängu nautida," lisas ta.

Järgmistes geimides tegi Tartu võõrustajatega sotid selgeks juba varakult: kolmandas viis Robert Täht kuuepunktilisele serviseeriaga külalised 3:9 ette ning neljandas sai Kristo Kollo hakkama silma võrra lühema saavutusega, seisuks 10:14. Selver eksis ohtralt nii pallingu vastuvõtul kui ka võrgu ees ning nõnda said taaralinlased 16:25 ja 21:25 geimivõidud.

Kodumeeskonna peatreener Avo Keele sõnul olid vastuvõtuvead ja kehvad rünnakud võrdelises seoses, sest nõnda võeti mängust välja sidemängija Martti Keel ning keegi teine tööga hakkama ei saanud. „Meie tõstame alt ja lükkame kahe käega üle. Neil on Kollo, Teppan, Täht, kes suudavad tõsta, et nurgamees saaks rünnata," ütles treener.

Ka mängulõpp liikus Tartu rütmis ja lõppes sidemängija Artis Caicsi punktiga. „Viies geim lõpetatakse kahe käega hanitusega ära. No mille jaoks need teist värvi särkidega mehed (kaitsemängijad ehk liberod – toim.) seal platsil on," siunab Keel Denis Losnikovi ja Johan Vahteri panust.

„Ma polegi ammu võrkpalli nii nautinud, kui viimased kolm geimi," muigab oma võrgupoolelt mängulõppu hinnanud Teppan, kes oli 21 punktiga oma meeskonna resultatiivseim.

Seeria viies ja potentsiaalselt viimane mäng peetakse homme taas Audenteses. Teppani arvates on just tänane mängulõpp põhjus, miks neil on homses võitluses moraalne eelis: „Me oleme mõnusad ja värsked sellid ja valmis platsile tulema. Neil võib-olla natukene kummitab see tänane mäng ja siis tunnevad nad ka rohkem seda väsimust ja valu jalgades," tõdeb Teppan, et täna madistati ikkagi viis pikka geimi.

Keele sõnul peavad tema mehed just vaimselt tugevad olema: „Oskusi niikuinii pole niipalju kui vastastel."

Statistika

Mängu käik

Viies geim

Viljar Voog mängusaalist: "Senine finaalseeria on näidanud, et võitmiseks tuleb vähem eksida ja täna tegi seda Tartu ning on ühe võidu kaugusel Eesti meistritiitlist. See tähendab, et homme on kohtunike laual juba karikas ja närvid seda palju rohkem pingul."

Tartu võidab geimi 15:12, kogu mängu 3:2 ning on võidu kaugusel tänavusest meistritiitlist!

Tartu ees 12:9

8:8

Tartu ees 8:5

Neljas geim

Viljar Voog mängusaalist: "Kui esimeses geimis läks võitja selgitamiseks vaja 62 punkti, siis kas keegi kahtles ka, et me täna näeme viiegeimilist madinat? Selveri jaoks on muidugi murettekitav viimase kahe geimi algfaasis näidatud ebakindlus nii rünnakul kui eriti servi vastuvõtul, mistõttu on tartlased kohe algul sisse saanud väga kindla eduseisu."

Tartu võidab geimi 25:21 ning viigistab seisu kaks-kahele

Tartu juhib 20:16

Tartu ees 13:9

Tartu ees 5:2

Kolmas geim

Viljar Voog mängusaalist: "Kui kolmas geim oleks Oscar või Grammy, kuuluks see Robert Tähele. „Ma tahan tänada oma peret ja tuttavaid ja muidugi Selveri ründajaid, kelleta ma seda kunagi teha poleks suutnud,“ kõlaks sellisel juhul tema kujuteldav tänukõne. 3:3 seisult võtab mees ette sellise serviseeria, et hoia ja keela, Tallinna klubi mehed ei suuda järjest palle maha lüüa ning Tartu otsustab geimi saatuse juba enne kui skoor kahekohaliseks läheb."

Tartu hoiab kindlat eduseisu ja võidab geimi 25:16

Tartu on läinud hoogu ja juhib 11:5

Teine geim

Viljar Voog mängusaaalist: "Kui esimese geimi lõpus näitas Avo Keel poeg Marttile, et löö serv kindla peale üle, siis teises lubati poisil lustida ning 17:18 kaotusseisust viib Keel pommidega Selveri 22:18 ette. Tartlased võitlevad end küll veel punkti kaugusele, ent geim on läinud - 25:23."

Selver võidab teise geimi 25:23 ja asub mängu kaks-null juhtima

Selver ees 22:18

12:12

Selver ees 6:5

Esimene geim

Viljar Voog mängusaalist: "Mis viga on nüüd?“ küsis Avo Keel pingilt kui 23:21 juhtinud Selver oli jäänud 23:24 kaotusseisu. Tallinlased raiskasid enda lohakusest ära mitmed kindlad eduseisud. Tööõnnetust suudeti siiski vältida ning 32:30(!) võitis geimi kodumeeskond. Kahe päeva jooksul mängitakse siin Audentese spordihallis kokku kaks mängu ja loodetavasti tulevad mõlemad kokku nii põnevad kui see esimene geim.

Selver võidab avageimi 32:30!

Viik 27:27

Tartu tuleb järele. 19:19

Selver on teinud sisse väikse vahe ja juhib 18:14

Mäng on alanud tasavägiselt, seis viigis 6:6

Enne mängu

Senistes kohtumistes on finalistidele edu toonud koduväljak. Esimene finaalmäng Tartus oli üllatavalt ühekülgne, kuuludes ülikoolilinna palluritele tulemusega 3:0 (23, 22, 17). Teises mängus Kalevi spordihallis tuli Selver 0:2 kaotusseisust välja ja suutis seeria 3:2 (-25, -20, 18, 22, 14) võiduga viigistada. Kolmas mäng pakkus jällegi hulgaliselt dramaatikat, Tartu võitis 3:1 (-23, 24, 23, 21), kirjutas volley.ee.

Selveri meeskonda ei saa tänavu enam aidata nende liider Hindrek Pulk, seda kõrgemalt tuleb hinnata tiitlikaitsja võitlusvaimu. Pulk oli nimelt tänavuses Schenker Liigas 567 punktiga resultatiivseim mängija, järgmine Selveri mees Martti Rosenblatt jäi 228 punktiga kaugele maha.

Tartu meeskonna rünnakuliider Robert Täht sai kolmanda mängu eel peavigastuse, kuid nagu juba neljapäeval näha võis, ei mõjutanud see oluliselt tema mängu. Suurem probleem on tartlastel sidemängija Artis Caicsiga, kellele teeb häda hüppeliigese vigastus. Lätlase osalemine tänases mängus selgub vahetult enne kohtumist.

Finaalseeria mängitakse tänavu nelja võiduni ja viies mäng peetakse juba homme samal ajal Audentese spordihoones.