TUBLI: Mart Seim tõstis EMil kolm Eesti rekordit. Foto: Tairo Lutter
Spordivaria
14. aprill 2014, 08:00

Mart Seim tuli tõstmise EMil tõukamises kolmandaks

EM-pronks – Seimi esimene samm teel maailmarekordini

Kui tõstja Mart Seim ütles märtsi algul, et tahab olümpial püstitada maailmarekordi, tundus see mõnelegi spordihuvilisele ebareaalne eesmärk. Viis nädalat hiljem võitis 23aastane sportlane Iisraelis EMil karjääri esimese tiitlivõistluste medali.

Laupäeval Tel Avivis kehakaalus +105 kg areenile astunud Seim tõukas kolmandal katsel 236 kg, mis tagas nn väikse pronksi. Tema EM-saldo oli vägev: lisaks Eesti tõukamise rekordile sündis tippmark rebimises (182 kg) ja kogusummas (418 kg).

Mida osanuks hing veel ihata? "Suurt pronksi ka, sellest jäi puudu ainult viis kilo," lausus kuuendaks tulnud tallinlane.

Ent lisas: "Muidugi olen rahul, nuriseda küll ei saa."

Rios suur medalilootus

Tõsteliidu president Jaan Talts juunior rääkis Seimist ülivõrdes. "Mart on mitu aastat olnud suure potentsiaaliga mees. Kaks korda segas tal võimetekohase tulemuse tegemist käevigastus, aga nüüd näitas ta taset kogu rahvale. Julgen öelda, et Mart on 2016. aasta olümpial üks Eesti peamisi medalilootusi!"

Taasiseseisvumise järel täiskasvanute tiitlivõistlustelt esimese tõstjana medali toonud Seim loodab tulevikuski arenguredelil hoogsalt liikuda. "MMil võiks rebida 190 kilo ja tõugata üle 240," sõnas ta.

EMil tundis Seim end nagu kala vees, pisut häirisid vaid 25 soojakraadi. "Kuumas kliimas kaob teravus," märkis ta.

"Kehakaal langes kaks–kolm kilo, aga rääkisin teiste võistlejatega, neil oli samamoodi."

Seimi hinnangul oli rebimises teine katse (182 kg) ilus. "Tehniliselt olen nii palju paremaks läinud, et tiitlivõistlustel ka ei värise ja teen kõik korralikult ära. Kolmas katse oli peaaegu olemas, rebisin kergelt üle."

Tõukamise avakatse Seimil paraku ebaõnnestus. "Kerge tehniline viperus oli. Teisel katsel (226 kg – toim) tegin meelega natuke aeglasema tõuke, läksin kindla peale," selgitas ta.

Edu rahanappuse kiuste

Euroopa meistriks krooniti venelane Aleksei Lovtšev 457 kiloga. Hõbeda napsas armeenlane Ruben Aleksanjan 436 ja pronksi Saksamaa esindaja Almir Velagic 423 kiloga.

"See oli teada, et venelane on tugev," mõtiskles Seim.

"Armeenlane polnud kolm aastat võistelnud, tal oli vigastus. Tegelikult on kõik sportlased sõbralikud – nad ei võistle omavahel, nad võistlevad kilodega."

Talts juuniori sõnul on Seim ja EMil viiendaks tulnud Leho Pent Eesti uuesti Euroopa paremikku viinud. "Poistele, treeneritele ja Alar Seimile suur tänu! Seda kõike tehakse töö kõrvalt, nüüd on kogu vaev ära tasunud."

Alaliidu presidendina tundis Talts samuti rahulolu. "Olen kuus aastat südamega tegutsenud. Vahel jooksin vastu posti ja kukkusin pikali, aga ajasin end püsti ja jooksin edasi. Väikse rahaga on tehtud suuri asju. Loodan, et toetajate leidmine läheb nüüd kergemaks, sest tulemused on olemas."