Uganda lipp.
Kergejõustik
15. aprill 2014, 14:22

Uganda jooksutreener vägistas naisõpilasi põhjendusega, et seksi abil "liiguvad nende jalad paremini" (9)

Ugandas alustati parlamendi-tasemel uurimist riigi jooksukoondises aset leidnud räigete seksuaalkuritegude osas – nimelt olla meessoost peatreener noori jooksjaid nii sõna kui ka teoga ahistanud ja rüvetanud.

Pärast Uganda naisjooksjate loodetust kehvamaid tulemusi märtsi keskel peetud Aafrika krossijooksu meistrivõistlustel kirjutas üks Uganda ajaleht, kuidas meessoost treener olla võistlus-eelses treeninglaagris naisjooksjaid vägistanud.

Üks repressioonide kartuses anonüümseks jäänud naisjooksja rääkis, kuidas treener "ärkas keset ööd üles ja tuli meie tuppa" ning "kui sa keeldusid tema soove täitmast, peksis ta su läbi".

Juriidilistel põhjustel pole treeneri nime avalikustatud. Lisaks vägistamisele olla ta koondise naisliikmetele öelnud, et nood peavadki paremate sportlike tulemuste nimel seksima, sest "kui naise privaatpiirkond on laiali aetud, liiguvad nende jalad paremini".

Naisjooksjate kaebused edastas avalikkusele koondise kapten Moses Kipsiro (2007. aasta MMi 5000 meetri jooksu pronksivõitja), ent Uganda Kergejõustikuliit nimetas neid "poliitiliselt motiveerituteks" ning Kipsiro jäeti välja poolmaratoni MMile saadetud koondisest.

Seepeale lahkusid mitmed jooksjad, nii naised kui ka mehed, protesti märgiks Uganda koondise laagrist, mis omakorda seadis ohtu valmistumise suvel Glasgow's toimuvateks Rahvaste Ühenduse mängudeks. Nüüd sekkus Uganda parlament, kes teatas, et alustab juhtumi uurimist.

"See on rahvuslik häbi, et noori tüdrukuid rüvetanud treener pääseb karistusest," teatas Uganda parlamendi naiste ühenduse liige Betty Amongi. "Avame parlamendi-tasemel uurimise, et süüdlane arreteeritaks ja saaks naissportlastele tehtu ees karistatud."

Juhtum on järjekordne hoop Uganda rahvusvahelisele mainele, mis langes kõvasti pärast mullu vastu võetud seadust, millega president Yoweri Museveni keelustas riigis homoseksuaalsuse. Teatud puhkudel võib selle eest karistada eluaegse vangistusega.