SOPS: Kristjan Kangur ja meeskonnakaaslased saavad veerandfinaale alustada korve sisse imevas kodusaalis. Foto: Merili Luuk
Korvpall
16. aprill 2014, 08:00

Milano vs Maccabi – Kangur ja Co. peab maha murdma endaga sarnase tiimi

Korvpalli Euroliiga veerandfinaalid algasid kahe eile peetud mänguga, kuid eestlasi huvitab enim üks tänastest, kus kohtuvad Milano Emporio Armani ja Tel Avivi Maccabi. Ajalugu räägib Milano kasuks, aga sel pole täna tähtsust.

Milano kodulehel meenutatakse uhkusega 1987. ja 1988. aastat, kui Euroliiga (sel ajal küll riikide meistrite karikasari) võideti ja mõlemal korral saadi finaalis jagu just Maccabist. Nüüd hakatakse võitlema Final Fouri koha eest.

Ühte tüüpi meeskonnad

Tänast Maccabit juhendab aastaid Venemaa koondisega head tööd teinud David Blatt. Ta on Iisraeli pealinna loonud Milanoga sarnase tiimi, kus on suurepäraste individuaalsete oskustega tagamängijad, nõtked ääred ja füüsiliselt tugevad mehed korvi all.

Tagaliin. Milano toetub teatavasti kolmele välgule: Keith Langfordile, Curtis Jerrellsile ja hooaja keskel liitunud Daniel Hackettile.

Hooaja alguses näis, et mõnelgi mehel oli raskusi peatreener Luca Banchi soovide täieliku mõistmisega. Ka Kristjan Kangur on öelnud, et mängujoonis on paika loksunud talve jooksul.

Tagamängijatele on lubatud palju, aga nad on oma oskused võistkonna heaks tööle saanud.

TOP 16 faasis oli Milano täpsuselt kolmas kolmesteviskaja, oluliselt on paranenud Jerrellsi esitused.

Paraku peab Milano veerandfinaalis läbi ajama olulise lüli, nii viskava tagamängija kui ka ääre kohal tegutseva Alessandro Gentileta.

Maccabi tegijad on ameeriklased Tyrese Rice, Devin Smith, Ricky Hickman ja Iisraeli koondislane Yogev Ohayon. Pole välistatud, et seeria saatus otsustatakse just tagaliinis.

Ääremängijad. Gentile puudumisel jääb Milanol "number kolme" kohal suur koormus David Mossile. "Number neljade" seas on pealik Banchil aga suur valik: lisaks Kangurile ka CJ Wallace ja Nicolo Melli. Pole vist vaja üle korrata, et nemad on mehed, kes peavad kaitse lukku panema.

Maccabi ääred on väga valusa viskekäega: hullu kolmese võivad tabada nii David Blu, Joe Ingles kui ka Guy Pnini. Vähem mänguaega saab Sylven Landesberg.

Tsentrid. See on positsioon, kus Euroliiga kodulehe arvates võitja selgub. On huvitav vaadata, mida mõtleb Banchi välja Maccabi jõujuurika Sofoklis Schortsianitise vastu. Samardo Samuelsi näol on täiesti korralik keha vastu panna, aga kas ainult temast piisab "Baby Shaqi" pidurdamiseks?

Teised tsentrid, Milano Gani Lawal ja Maccabi Alex Tyus on väga sitked ja head lauavõitlejad.

Maccabil kogemus, Milanol koduväljak

Kui minna muude detailide juurde, siis tervelt 10 Maccabi mängijal on varasem Euroliiga play-off’i kogemus, Milanol aga kõigest 3 mehel.

Tõsi, Euroliiga meistriks on kroonitud ainult Blu, Milano kolmiku üks liige Langford jõudis play-off’i just Maccabi ridades.

Milanol on vastu panna tänavune hiilgav kodusaalis saavutatud tulemus – 11 võitu 12 mängust.

Kaotati vaid detsembrikuus Madridi Realile. Ka Maccabi on kodus traditsiooniliselt tugev, kuid sel hooajal saanud ka võõrsil 7 võitu (tõsi, viimasest 5 mängust ainult 1 võit).

Seeria kaks esimest mängu peetakse Milanos (teine kohtumine reedel), seejärel üks ja vajadusel teine Tel Avivis ning kui läheb vaja otsustavat, viiendat kohtumist, sõidetakse taas Milanosse.

 

Kaks põnevuspaari

Euroliiga veerandfinaali kolmest ülejäänud paarist kaks peaksid pakkuma piisavalt põnevust: tiitlikaitsja Pireuse Olympiacos läheb vastamisi talle eelmisel aastal finaalis kaotanud Madridi Realiga, kuid koduväljakueelis on hispaanlastel.

Ning ehkki Moskva CSKA sai vahegrupis esimese ja Ateena Panathinaikos neljanda koha, pole armeelaste võit kantslist maha hõigatud.

Lähiajalugu räägib kreeklaste kasuks: 2007 ja 2009 kohtuti finaalis ning peale jäid nemad!

Teoreetiliselt peaks verevaesem tulema Barcelona ja Istanbuli Galatasaray vastasseis – siin pandigi esimesena pall mängu ning kataloonlased võitsid kodus 88:61.