Margus Allikmaa saab ERRi kitsastes koridorides taas vabamalt hingata – ERRi nõukogu jättis ta eile osa töötajaskonna vastuseisust hoolimata ametisse.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Eesti uudised
16. aprill 2014, 07:00

Tomberg ja Kaljuveer lahkuvad, Ruussaar asemele, Allikmaa jääb! (9)

Trumpkaardiks telejuhi ametissejäämisel osutus meediahunt Ainar Ruussaar

ERRi nõukogu eilne maratonimõõtu koosolek päädis hilisõhtul sellega, et senine juhatuse esimees Margus Allikmaa jätkab ametis. Juhatusse määrati ka seni BNSi tüürinud Ainar Ruussaar. Duo usub, et suudab ERRis töörahu taastada.

Kaheksaliikmelise nõukogu koosolek algab vana raadiomaja teisel korrusel kell 16. Ajakirjanikke lahutab sündmuste südamest klaasist uks.

"Mis te siin filmite, tehke ikka uudiseid," manitseb tähelepanust häiritud Krista Aru, kui uksest siseneb.

Ilmselt ei arva ükski kohalolevatest meediaesindajatest, et õhtu nii pikaks venib. Kell saab 16.30. Ei mingit uudist.

Aeg-ajalt mööduvad ajakirjanikest raadiotöötajad – nende tööpäev on paljudel juba läbi. Kell näitab 17, ikka ei midagi.

Viimaks on liikumist kella 18.30 paiku, kui koosolekuruumist väljub ERRi juhatuse liige, lahkumisavalduse küll juba esitanud Hanno Tomberg.

Tundub, et ta on ilmselgelt millestki häiritud. Ajakirjanikega ta

suhelda ei soovi, viitab vaid, et Allikmaa personaalküsimust alles arutatakse.

Pikalt ja põhjalikult

Veidi hiljem vilksatab korra ka Allikmaa, kuid tema näoilmetest on raske aru saada, mis arutelul toimub. On need nukrad emotsioonid või pigem hoiab ta enesekindlalt rõõmu vaka all?

Klaasist ukse tagant võib jälgida, kuidas nõukogu liikmed koosolekus ühtlasi pause teevad – kes tõttab suitsunurka, kes käib aeg-ajalt tualetis.

Vahepeal hakkab suurema liikumise peale tunduma, et ehk on otsused langetatud.

Lootuskiir kustub kiiresti, vähegi selgendav hetk saabub alles kella 20 paiku, kui Allikmaa naaseb koosolekule BNSi senise peatoimetaja Ainar Ruussaarega.

Kell tiksub halastamatult edasi. Minagi hakkan tasapisi mõtlema lehe trükkimineku tähtaja peale, rääkimata "Aktuaalse kaamera" reporterist, kes muretseb, et ei jõua omaenda maja tegemistest rääkivat videolõiku eetrisse anda.

Paraku püsib klaasuks endiselt lukus.

Kella 20.30 paiku helistan Hanno Tombergile, kes kinnitab, et jõudis juba paar tundi tagasi koju. Allikmaad puudutavat ta kommenteerida ei soovi.

"Saan vaid öelda, et minu lahkumisotsus on jõus, lõpetan 1. juunil," sõnab ta rahulikult.

Järeldus sellest saab olla vaid üks –Allikmaa jätkab ametis.

Päästja saabub kell 20.38 ERRi nõukogu esimehe Agu Uudelepana, kes räägib, et arutelu oli pikk ja põhjalik. Koosolekul hääletati, kas Allikmaa võib jätkata, kui kaasab juhatusse uue liikme.

Uudelepp kostab, et hääletus kaldus senise juhi suunas, kuid: "Tulemused olid – ütleme nii, et arvamused läksid täpselt lahku," märgib Uudelepp. Ta ei ütle, kes kelle poolt hääletas.

Nõukogus on kaheksa liiget. Peale Uudelepa ka Igor Gräzin, Jaak Allik, Krista Aru, Mart Luik, Priit Sibul, Priit Toobal ja Rain Tamm.

Uudelepp lisab, et kokkuvõttes jäi peale siiski toetus Allikmaale, kuna too tegi ettepaneku, et võtab juhatusse Ainar Ruussaare.

Viimase liitumine sai üksmeelsema toetuse. Ruussaar hakkab vastutama ERRi sisu ning sõltumatuse eest.

Juhatus jätkab praegu kolmeliikmelisena (mainitute kõrval ka Joel Sarv), kuid Uudelepa sõnul pole välistatud, et ühel hetkel kaasatakse neljas inimene, kelle valdkonnaks jääks uus meedia.

Ruussaar lubab suuta

Ka Uudelepp kinnitab, et Tomberg praeguse seisuga ei jätka.

Tombergi otsuse taga oli Allikmaa plaan kangutada ametist sporditoimetuse senine juht Marko Kaljuveer. Sellega kaasnenud kära ja töötajaskonna pahameele valguses lubas Allikmaa Kaljuveerile produtsendi kohta, too ei nõustunud.

Allikmaa jätkamise puhul on selge, et lahkub ka Kaljuveer.

"Korraldame konkursi leidmaks uue sporditoimetuse juhi," sõnab Allikmaa koosoleku järel. Ta lubab, et olukorrast õpitakse.

"Kindlasti tahan inimestega, kes on kriitikat avaldanud, isiklikult kohtuda ja teemasid arutada," poetab ta.

Allikmaa toonitab mitu korda, et loodab palju Ainar Ruussaare ehk Ruu professionaalsuse peale.

Viimane jääb plaanide osas aga veel tagasihoidlikuks, rõhutab vaid, et otsus on värske ja enne õhtut ei teadnud ta üldse, kas selle ametikoha saab.

"Kaalusin seda ettepanekut väga põhjalikult. Olen olnud aastaid ETV juhatuse esimees, tean, kui raske see koht on," märgib ta.

Ilmselge, et surve on suur, suudate olla ERRis ühendav lüli?

"Pean seda suutma," kostab Ruussaar kiiresti. "Tähtis on see, et ERR toodaks kvaliteetset ja sõltumatut programmi!"