Jäähoki

Robert Rooba: Eesti hoki elab veel! (5)

LISA KOMMENTAAR

margus21. aprill 2014, 14:41
Teame teame. Soovid äkki ennast asemele pakkuda? Eilses raadiointervjuus ütles Mölder seda ka otse välja.
homme kriminaalhooldaja juurde21. aprill 2014, 14:26
Riigikohus jättis Jaan Möldri omastamises süüdi (1)
Jaan Mölder (Foto: Raigo Pajula/Scanpix)
11.12.2013 11:12
Rubriik: Jäähoki
Riigikohus mõistis täna Paldiski endise linnapea ja Eesti Jäähoki Liidu presidendi Jaan Möldri usalduse kuritarvitamise süüdistuses õigeks, kuid jättis ta omastamises süüdi.
Riigikohus rahuldas Möldri kaitsjate, vandeadvokaatide Raul Palmaru ja Leon Glikmani kassatsioonkaebused ning tühistas varasemad kohtuotsused Möldri süüdimõiustmises usalduse kuritarvitamises, kuid jättis ta süüdi omastamises, vahendab ERR-i uudisteportaal.
Harju maakohus oli eelnevalt Möldrit karistanud omastamise ja usalduse kuritarvitamise eest tingimisi kaheaastase vangistusega kolmeaastase katseajaga.
Lisakaristusena ei tohtinud Mölder kahe aasta jooksul töötada avalikus teenistuses varaliste väärtuste liikumise korraldamisega seotud ametikohal.
Ühtlasi mõistis maakohus Möldrilt Paldiski linnavalitsusele tekitatud kahju katteks 80 314,06 eurot.
Maakohtu otsuse jättis hiljem muutmata ka Tallinna ringkonnakohus.
Süüdistuse järgi koondas Mölder 2009. aasta oktoobris ja novembris vahetult enne linnapeaametist lahkumist näilikult endale lähedalseisvad ametnikud, kellest suur osa jätkas tegelikult linnavalitsuses töötamist, ja maksis neile enne töölt lahkumist ka preemiat.
Ametnike ebaseadusliku töölt vabastamisega ja neile põhjendamatu preemia maksmisega sai Paldiski linn kahju kokku 87 628 eurot.
Süüdistuse andmeil koondas Mölder ajavahemikul 26. oktoober kuni 17. november 2009 ebaseaduslikult ehk ilma volikogu otsuseta kuus linnaametnikku ja määras neile koondamishüvitise 52 030 eurot.
"Koondamise seisukohast ma leian, et ta ületas oma ametivolitusi, koondada saab ainult volikogu otsusega," ütles Põhja ringkonnaprokurör Kristi Rande.
Kohtueelne uurimine tuvastas, et kuuest koondatud ametnikust neli jätkas tegelikult Paldiski linnavalitsuses tööülesannete täitmist.
Samuti vabastas Mölder 2009. aasta 13. novembril isikliku sooviavalduse alusel ametist kaks abilinnapead ja maksis neile kokku 5457,28 eurot lahkumishüvitist, kuigi seaduse järgi saab sellise otsuse teha ainult volikogu.
"Sisuliselt otsustas ta endaga seotud isikud suurte summadega enne enda linnavalitsusest lahkumist ka vabastada," sõnas Kristi Rande.
Kümme päeva hiljem võttis Mölder endised abilinnapead tööle koosseisuväliste teenistujatena ja nad jätkasid sisuliselt endiste tööülesannete täitmist.
"Teatud kohtuotsuste tulemusena, kui mind tööle ennistati, pidin jätkama linnavalitsuse tööd nende inimestega, kes tolleks hetkeks olid töölt vabastatud. Võtsin nad tööle tagasi klausliga kuni uue linnavalitsuse tööle asumiseni, aga loomulikult, eks prokuröri ülesanne ongi teha kellestki kurjategija, kuigi ta seda ei ole," põhjendas oma tegevust Mölder.
Seoses ametnike näiliku koondamisega esitati Mölderile süüdistus omastamises, täpsemalt ametiisikuna talle usaldatud võõra vara kolmandate isikute kasuks pööramises suures ulatuses ehk kokku 57 487 euro suuruses summas.
Samuti sai Mölder süüdistuse seoses sellega, et ta maksis 13. novembril 2009 kuuele ametist lahkuvale teenistujale ja allasutuse juhile kokku 30 141 eurot preemiat.
Prokuratuuri hinnangul rikkus Mölder sellega avaliku teenistuse seadust, sest ametist lahkumisel määratud suurtel preemiatel ei ole töö edasisele tulemuslikkusele suunatud ergutavat ja motiveerivat mõju ning see on ebaotstarbekas.
Seoses preemiate maksmisega sai Mölder süüdistuse usalduse kuritarvitamises, mis seisnes võõra vara käsutamise õiguse ebaseaduslikus ärakasutamises, millega tekitati suur varaline kahju.
Kriminaalasja uuris Põhja prefektuuri korruptsioonikuritegude talitus ja uurimist juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.
http://sport.err.ee/v/jaahoki/2fc03950-bf6b-49f0-b319-faedff7214a7
hokiliidu mänedzer21. aprill 2014, 14:25
Seppikut rünnanud ärimees istub uimastiäri eest vahi all (35)
26. märts 2003 00:00
Risto Berendson Risto Berendson Eesti Päevaleht Seppikut rünnanud ärimees istub uimastiäri eest vahi all
Eesti Päevalehe arhiiv
Telli reklaamtrükised meilt: koopia3.ee
Soomes vahistatud Jõgi kahtlustatakse ulatuslikus narkoäris Eesti kriminaalpolitsei otsis Soome kolleegide palvel läbi ärimehe eramu
Soome politsei vahistas ulatuslikus narkoäris kahtlustatavana ärimees Ahti-Kullervo Jõgi, kes valimiste eel süüdistas toonast siseministrit Ain Seppikut temalt kahe miljoni krooni väljapressimises.
Ahti-Kullervo Jõgi vahistati Soomes ligi kaks nädalat tagasi, kui ta sõitis koos viimast kuud last ootava abikaasaga sinna puhkama.
Väidetavalt kahtlustab Soome politsei, et Jõgi osales Eestist juhitud mastaapses uimastiäris, millega veeti riiki suuri uimastikoguseid. Vahetult enne vahistamist käis Jõgi Hispaanias.
Hoidub selgitustest
##Pikemat aega Jõgi jälginud politsei otsustas mehe arreteerida, kuid keeldub praegu lähematest selgitustest. “Uurimine on alles väga algusjärgus. Ei taha temaga seonduvat kommenteerida,” ütles Tampere kriminaalpolitsei komissar Jari Räty eile Eesti Päevalehele.
14. märtsil otsis Eesti kesk-kriminaalpolitsei läbi Saku lähedal asuva Jõgi eramu ja võttis kaasa arvuti, hulga dokumente ning muid politseid huvitada võivaid esemeid. Läbiotsimise juures viibis Soome politsei esindaja.
Politseiameti pressiesindaja Indrek Raudjala sõnul täitis politsei Jõgi kodu läbi otsides soomlastelt tulnud õigusabipalvet ja ei saa seetõttu seda kommenteerida.
Loobusid kautsonist
Jõgi lähedased soovisid algul taotleda varem kriminaalkorras karistamata mehe vabastamist kautsjoni vastu, kuid veendusid ettevõtmise mõttetuses.
Jõgi vahistati kuu aega pärast seda, kui ta süüdistas Eesti Päevalehes toonast siseministrit Ain Seppikut raha väljapressimises.
Jõgi sõnul kohtus ta 1998. aasta kevadel Kadriorus Seppikuga, kes küsis umbes kaks miljonit krooni ärimehe ellujäämise tagamiseks.
Mõni kuu varem tapeti Jõgi äripartner Jaak Veike, kes osales mitme ettevõtte skandaalses erastamises.
“1998. aastal Teie autos ütlesin ma Teile, et mul ei ole Teie poolt küsitud astronoomilisi summasid kusagilt võtta. Teie soovitasite mul tõsiselt järele mõelda, ma mõtlesin, läksin kaitsepolitseisse ja tegin avalduse,” teatas Jõgi avalikus kirjas.
Seppik seostas ärimeest praegu vahi all istuva väidetava narkoparuni Toomas Helinaga, kes arreteerimise järel tõotas kättemaksu.
“Millel põhineb Teie süüdistus? Mina nimelt ei ole ülalmainitud härraga elu sees kohtunud, vestelnud telefoniga, ega kuidagi muidu kokku puutunud,” väitis Jõgi toona.
http://epl.delfi.ee/news/eesti/seppikut-runnanud-arimees-istub-uimastiari-eest-vahi-all.d?id=5095047...
hokiliidu mänedzer21. aprill 2014, 14:23
Eestlased viisid Soome hiigelkoguse rahusteid (19)
04. juuli 2003 00:00
Risto Berendson Risto Berendson Eesti Päevaleht
Telli reklaamtrükised meilt: koopia3.ee
Üks uimastiäri juhte on skandaalne ärimees Ahti-Kullervo Jõgi Soomes keelatud tugevatoimeline rahusti toodi Eestisse legaalselt
Soome keskkriminaalpolitsei esitas süüdistuse rekordsuure, ligi 50 miljoni kroonise uimastitehingu eest eestlaste kuritegelikule grupeeringule, mille üks väidetav juht on ärimees Ahti-Kullervo Jõgi.
Rohkem kui kümneliikmelist narkojõuku süüdistatakse 3,5 miljoni euro väärtuses tugevatoimelise rahusti Rohypnol Soome toimetamises. Tegemist on kõigi aegade suurima Rohypnoli-kogusega, mis Põhjamaades kätte saadud.
Niidid viisid ärimeheni
Ulatuslik operatsioon käivitus talvel, kui Soome politsei vahistas 14. veebruaril endise Linnuvabriku kuritegeliku grupeeringu juhtliikme Toivo Bergi, kelle juurest viisid niidid edasi Rohypnoliga kaubitsejateni.
Kahtlused Bergi seotusest narkoäriga osutusid alusetuks, kuid kuu aega hiljem vahistas Soome keskkriminaalpolitsei Tampere osakond enda väitel põhjanaabrite juures lõbureisil käinud ärimehe Ahti-Kullervo Jõgi.
Sama mees oli kuu aega varem, Eesti parlamendivalimiste eel väitnud, et endine siseminister Ain Seppik pressis talt 1998. aastal välja kaks miljonit krooni. Selle raha eest olla Seppik lubanud ettevõtete ülevõtjana skandaalse kuulsuse pälvinud Jõgi väitel tagada tema ellujäämise.
Jõgi vahistamiseni viis läbiotsimine ühes Helsingi korteris, kust politsei avastas 400 000 kapslit Rohypnoli ja selle lähteainet veel miljoni kapsli valmistamiseks. Peale selle saadi samast korterist kätte 150 000 dopingaineks liigitatavat kapslit ja 13 kilo selle lähteainet. Aine turustati politsei andmeil 100- ja 500-kapsliliste partiidena Rootsis ja Norras.
Lähemal uurimisel selgus, et uimasti veeti Helsingisse Eestist, mistõttu kaasati uurimisse Eesti keskkriminaalpolitsei. Kui algul arvati, et Rohypnol toodi Tallinna Lääne-Euroopast, siis hiljem selgus, et aine telliti siia täiesti ametlikult Hiinast. Eestis Rohypnol keelatud ainete nimekirja ei kuulu, kuid seda võib tarvitada ainult arsti loal.
Soome keskkriminaalpolitsei Tampere osakonna komissar Jari Räty ütles eile Eesti Päevalehele, et peale Soomes vahistatud kümne narkotegelase peeti kaks isikut kinni Eestis.
12 vahistatust neli olid jõugu juhid. Neist kaks istuvad praegu vahi all Soomes ja kaks Eestis, kus alustati nende suhtes eraldi kriminaalmenetlust.
Soomes keelatud aine
Rohypnoli müümine on alates 1991. aastast Soomes keelatud. YLE 24 teatel moodustab tabatud Rohypnoli-partii Euroopa Liidu maades suuruselt kõigi aegade teise koguse.
Soome uudisteagentuuri STT teatel on Põhjamaades varem Rohypnoli suuremas koguses avastatud Norras, kus seda saadi kätte 150 000 kapslit. Eestis on varem korraga kätte saadud kõige rohkem üle 50 kapsli kõnealust rahustit.
http://epl.delfi.ee/news/eesti/eestlased-viisid-soome-hiigelkoguse-rahusteid.d?id=50958594
Hea töö!21. aprill 2014, 14:17