Künter RothbergFoto: Stanislav Moškov
Spordivaria
22. aprill 2014, 08:00

EM-KOONDISE KOGENUIM ROTHBERG: loodan Eesti judo uut tõusu

Künter Rothberg on mees, kes tuli kümmekond aastat tagasi Eesti koondisse meie judo medaliajastul: tiitlivõistluste autasusid napsati igal aastal, noor mees sai 2006 Tamperes kaela EM-pronksi. Ent nüüd peab judo hakkama end palju madalamalt uuesti üles töötama.

Sel nädalal Montpellier’s peetavale EMile läheb neli meest: ­Rothberg (73 kg), Aleksandr Marmeljuk (90 kg), Grigori Minaškin (100 kg) ja Juhan Mettis (+100 kg). Aasta tagasi, kui koondise peatreeneriks sai Aleksei Budõlin, nõudis too kõigilt kandidaatidelt paar korda nädalas ühistreeningutel osalemist, kuhu aga põhiliselt eesti tiib, sealhulgas Rothberg ei läinud.

Nüüd on ühistreeningute nõue kadunud ja Rothberg hindab suhteid paremaks kui aasta tagasi. "Toimunud on selge samm paremuse poole. Vahepeal oli tunne, et meil on kaks koondist. Selle aasta välislaagrites on koondis ilusti koos olnud," kiitis Rothberg.

Ent EM tähendab proovikivi mitmes mõttes – selle tulemuste põhjal otsustab Budõlin, kellele hakata vähemalt esimesel etapil panustama Rio de Janeiro olümpiatsüklis. Olümpia kvalifikatsioonipunktide kogumine läheb lahti kohe pärast EMi! Samas pole alaliidu rahaline seis kiita.

Rothberg sai veebruaris Austrias peetud MK-etapil kaks võitu. Viimastel kuudel on kõige enam silma paistnud hoopis Minaškin, kes mullu sügisel võitis U23 EMi pronksi ja märtsikuus Praha MK-etapil 5. koha. Raskekaallane Mettis pani aga Eesti meistrivõistlustel selili areenilt taanduva Martin Padari.

"Sisimas loodan loomulikult judo uut tõusu!" hüüatas Rothberg.

"Kahe Rioni jäänud aastaga on ülisuurt sammu raske astuda, aga meil on mitu head juuniori ja kõik on võimalik. Ma ise jõudsin koondisse tõepoolest tõusulaine ajal. Esimesed suurvõistlused on väga hästi meeles – need olnuks nagu eile. Lisandunud on kogemusi. Usun endiselt, et suudan ka ise ükspäev uuesti medali võita."

Ta märkis, et 2006. aastal oli veidi lihtsam läbi lüüa kui praegu, sest igast riigist tohtis EMil ühes kaalus osaleda ainult üks sportlane, nüüd aga kaks tükki. "Siis sain pronksmedali nelja võiduga. Näiteks 2011. aasta MMil oli minu kaalus üles antud 108 meest, mis tähendas, et kulla saamiseks tuli päevaga võita kuni seitse matši!"