VIKATIMEES: David Moyesi viimaseks mänguks Manchester Unitedi peatreenerina jäi pühapäevane 0:2 kaotus Evertonile, kui meeskonna vahetuspingi kõrval istus vikatimeheks maskeerunud pealtvaataja, kes šotlase suunas kurjakuulutavalt vikatit viibutas. Foto: AOP
Jalgpall
23. aprill 2014, 10:00

Man United kuulas vikatimehe sõna ja vallandas peatreeneri (1)

Esmaspäeval Inglismaa meediasse tilkunud info sai kinnituse eile hommikul – Manchester United kinnitas, et suvel kuue-aastase lepinguga ametisse nimetatud peatreener David Moyes on vallandatud. Miks oli see Man Unitedi jaoks ainuvõimalik otsus?

Kui legendaarne Sir Alex Ferguson 1986. aasta sügisel oma 26aastast ametiaega alustas, kulges algus samuti konarlikult. Fergusoni teise täispika hooaja lõpetas klubi 11. ja kolmanda suisa 13. kohaga. Ent klubi jättis Fergusoni ametisse ning sai küllusliku tasu – vahemikus 1993–2013 võideti 13 Inglismaa ja kaks Euroopa meistritiitlit.

Miks ei võinud Man United olla Moyesiga sama kannatlik nagu Fergusoniga? Eriti meenutades, et temaga sõlmitud kuueaastane leping oli selge märk: erinevalt kodustest rivaalidest Londoni Chelseast ja Manchester City’st Punased Kuradid peatreeneritega ei rapsi.

Moyesi vallandamise ainuvõimalikkuse dikteeris Manchester Unitedile ette eelmise kahe kümnendi edu, mille toel ei ole tegemist enam pelgalt jalgpalliklubi, vaid üleilmse äriettevõttega, mille aktsiad on noteeritud New Yorgi börsil ja kel on kontor ka Hong Kongis.

Man Unitedi äriplaan seisneb brändi müümises. Veel poolteist kuud tagasi oli kuulda, et peagi sõlmitakse Nike’iga seniolematult tulus leping – spordivarustuste tootja oli nõus maksma 720 miljonit eurot, et Man United kannaks järgmised 10 hooaega nende logoga särke.

Katastroofilised tulemused – Man United ei mängi sügisel esimest korda pärast 1995–96 hooaega Meistrite liigas, mullu Inglismaa meistriks tulnud klubi on praegu liigatabelis alles seitsmes – on aga tehingu kahtluse alla seadnud. Nike’i ei taha nii suurt raha välja käia, sest pole veendunud, et saavad vastutasuks edu.

Õhu eest raha ei maksta

Just võimaluse pärast seostada ennast sportliku eduga ongi sponsorid, kartulikrõpsude tootjatest kuni autotehasteni, Manchester Unitedile viimased 15 aastat tormi jooksnud ja teinud klubist maailma rikkaima. Ilma eduta, või vähemalt kindla veendumuseta, et edu peagi naaseb, müüakse õhku, mille eest kõva raha ei maksta.

Moyesi vallandamine pole odav lõbu. Talle tuleb maksta hüvitis ja palgata uus peatreener, kes nõuab kahtlemata meeskonna värskendamiseks väga suurt rahasummat (jutt on käinud kuni 180 miljonist eurost). Samas tulud vähenevad, sest Meistrite liigast kõrvalejäämise tõttu jääb teenimata umbes 60 miljonit eurot.

Aga Manchester United arvutas ning leidis, et Moyesiga jätkamine võib minna mitu korda kulukamaks ja aastatega üles ehitatud brändi täielikult hävitada. Polnud muud valikut, kui peatreenerist loobuda.