Nõgese ja jogurti külmsupp kerge rediseviiluga peaks olema üpris tervislik suvetoit.Foto: TEET MALSROOS
Spordiblogi
23. aprill 2014, 15:10

Martin Plaser | Suvel söö vähem ja tervislikumalt (8)

Suvel paistab päike, puhub soe tuul, liival on oma lõhn ja maitse. Suvel sajab sooja vihma. Suvel jooksevad lapsed paljajalu, puudel sahisevad lehed, suvel õitseval lillel on värv ja lugu. Suvi on vabaduse aeg, suvi on kasvamise aeg, vitamiinide aeg.

Kohe- kohe algab suvelootus, soe nädalavahetus annab aimu, mis ees ootamas. Pikk talv on külmutanud eelmise suve riismed, mis sooja kevadpäikese käes tärkavad.

Suvel tee loomulikult seda, mis muul ajal võimatu. Suvel käi rannas ujumas, söö värskeid marju, puuvilju, söö värskeid porgandeid, nopi seeni. Suvel kuula muusikat, loe raamatuid ja veeda lõunapausid värskes õhus. Lae oma akud suveenergiast täis. Sügis on kiire tulema ning energiat pika talve jaoks vaja.

Suvel sõida rattaga. Sõida kaugele ja kiiresti, aga kanna kiivrit ja sõida ohutult. Suvel roni puu otsa, aga mitte väga kõrgele.

Kas Sul on suvemenüü?

Söö vähem, söö tervislikumalt! Kõlab lihtsalt, see ongi lihtne. Suvel kulub vähem energiat keskkonnaga võitlemiseks, mis suurendab ülejääki. Seega söö vähem, teadlikult ja loe, mis on tervisliku toitumise alused.

Mina lähen igal aastal 1. aprillist suvemenüüle üle. Jääb ära suuremas koguses rasvaste toodete nagu pasta, kartul ja jahu söömine. Neid söön talvel, et püksid ei hõõruks.

Peagi on käes koolivaheaeg. Sulle võibolla nii ei tundu, aga lapsed räägivad. Käes on igakevadine katk, mis vähendab laste arvu. Miks see nii on, seda teavad lapsed vast ise. Kui tahavad ütlevad meilegi.

Aga mõtetega on lapsed igatahes suves, sest peagi tuleb aeg, kus: 1) ei pea hommikul üles ärkama, 2) saab kaua magada, 3) saab käia päeval oma asju tegemas. Suvel saab ehitada onni, päev läbi unistada ja pilveloomi karjatada.

Kes teeb suvel trenni? Kes loeb raamatuid? Kes jääb suvetööle, kes läheb suvel tööle?Suvel ära trennitegemist jäta. Kuigi liikumist ja erinevaid tegevusi võib olla rohkem, siis tuleks aegajalt ikka oma spordiala juurde tagasi jõuda, et poleks sügisel üllatust: võtted on meelest, võhm kopsust ja vaim peast kadunud.

Kas lähed suvel spordilaagrisse? Kuidas valida laagrit? Laager vali vastavalt oma võimalustele, sest see ei ole kohustus. Laagris õpib laps iseseisvust, olema kaugemal ja ära. Õpib suhtlema uute sõpradega, leidma uusi väljakutseid. Laager on hea ajaviide, kus avaneb ka võimalus viia oma sportlik tase uuele kõrgusele.

Korrus3 korraldab oma trennirahvale kaks laagrit, ühe juulis, teise augustis. Lisaks sellele toimuvad regulaarsed trennid kolm korda nädalas. Need on ühistreeningud, osavõtt ilma eelregistreerimiseta. Trennid toimuvad õues, iga ilmaga. Esialgu naudime aga värskeid lõhnu ja tärkavat loodust.