ISA JA TÜTAR: Aasta 2002 sügis, aastane Malena võtab järjekordselt võistlusreisilt tulevat isa Alekseid vastu. Foto: MATI HIIS
Spordivaria
24. aprill 2014, 07:00

Aleksei Budõlin sai teist korda isaks ja sõitis päev hiljem EMile! (9)

Kui judoka Aleksei Budõlin võitles 2001. aasta MMil Saksamaal vastastega, ootas tema elukaaslane Ilona tütart ning too viivitas ilmaletulekuga mõne päeva – kuni isa hõbemedaliga koju jõudis. Nüüd sõitis Budõlin treenerina EMile Prantsusmaale, nägi esmaspäeval ära poja sünni ja jõudis teda süleski hoida.

"Peaaegu samasugune olukord, jah," naeris heas tujus Budõlin – omal ajal suurvõistlustelt ühe medali teise järel noppinud mees on nüüd olnud aastapäevad Eesti koondise peatreener. "Nüüd oli tähtaeg 10. aprill ja arvasime, et ta jõuab enne EMi rahulikult ära sündida. Aga kui EM päris lähedale jõudis, hakkasin juba veidi närvitsema."

Ent esmaspäeval nägi poeg ilmavalgust ning isa sõnul on tähtsaim, et nii laps kui ka kaasa on terved. "Mõlema tervis on suurepärane, nad said juba täna haiglast koju," lausus isa Prantsusmaalt reipal häälel. "Poiss kaalub 4 kilo ja on 51 sentimeetrit pikk."

Laps annab Budõlinile positiivset energiat

Nii et kipub raskekaallase kanti? "Mina ise kaalusin sündides 4,5 kilo," vastas Budõlin, sportlaskarjääri ajal 81-kilo-mees. Nime uuel ilmakodanikul veel pole: "Meil on mitu varianti, aga praegu alles mõtleme."

Budõlin kinnitab, et vahetult pärast lapse sündimist polnudki liiga raske välismaale sõita. "Kodus on kõik korras, ühe lapsega on meil juba kogemus olemas ja Ilona on mind mõistnud nii sportlase kui ka treenerina. Ega mul siin suurt pabistada ole. Malena on juba suur tüdruk, saab sel suvel 13 ja aitab ema väga hästi. Vanaemad aitavad. Eks muidugi tahaksin ise kodus olla, aga EM on tähtis võistlus."

Budõlin meenutab, et aastal 2001 oli esiklapse ootamise tunne veidi teistsugune, aga see andis talle MMi ajal positiivset energiat. "Eks siis oli ärevus veidi suurem, ei teadnud veel, mis ja kuidas. Sõitsin juuli lõpus Eestist ära ja teadsin, et sündimise tähtaeg on täpselt MMi ajal. Ei teadnud, kas laps sel ajal sünnib või mitte. Aga Malena ootas mu ära," muheles ta.