Kaarel Nurmsalu (paremal) ja tema toetaja Heikki Reitalu. Foto: Arno Saar
Talisport
25. aprill 2014, 08:00

Nurmsalu toetaja: kõik võisid mürki võtta, et suusahüppajat Kaarlist ei saa (10)

Sport pakub põnevaid lugusid. Üks neist on seotud Eesti parima suusahüppaja Kaarel Nurmsalu ja tema sponsori Heikki Reitaluga, kes nägi tänavu MK-etapil kuuenda koha saanud mägikotka esimest hüpet Tallinnas Mustamäel 50 meetri mäel. "See oli jube," võtab Reitalu soorituse ühe lausega kokku.

Õhtuleht palus osaühingu Enemat juhina tegutseval Reitalul ligi kümne aasta tagust Nurmsalu hüpet täpsemalt meenutada.

"Kõik treenerid, kes seal olid, keerasid näo ära – nad ei tahtnud kukkumist näha," räägib Reitalu, kelle sõnul jäi Nurmsalu siiski püsti.

"Toona oli Kaarel Eesti kõige koledama tehnikaga hüppaja! Kõik võisid mürki võtta, et suusahüppajat temast ei saa."

Nurmsalu kuulab Reitalu juttu ning noogutab. "Nii oli – mitte keegi ei uskunud, et minust asja saab," kinnitab sportlane.

Reitalu lisab: "Kuid Kaarlil on vastav iseloom, mida igaühel pole."

Nurmsalu on siiani olnud tegudemees. "Kui tänavu kuuendat kohta poleks tulnud, siis Kaarel sirge seljaga sponsorite juurde ei tuleks," arutleb Reitalu.

"Aga ta näitas, et potentsiaali on. Üritame koostööd jätkata. Vaatame eelarve üle. Eks Kaarlil peab olema ka nii-öelda mustem stsenaarium, mis lubab sporditeed jätkata sel juhul, kui maksimaalselt kavandatud eelarve ei täitu."

Tiim Karla moodustamiseks peab eelarve olema senisest koguni kolmandiku võrra suurem ehk vähemalt 130 000 eurot. Eile avaldas Nurmsalu järgmise olümpiatsükli eesmärgid: juba tuleva talve MMil sihib ta kohta esikümnes, 2018. aasta olümpial soovib jõuda pjedestaalile.

Kas sihid ei sea Nurmsalu õlgadele liigset kohustusekoormat? "Eks seda ole näha, kui tugev ma olen," vastab ta.

"Ega Gerd Kanter vaid sellepärast treenima hakanud, et Aleksander Tammertit võita – ta tahtis kunagi maailma parim olla! Mina soovin kõigepealt ühe hooaja täiesti terve olla ja vaadata, kuidas tulemused siis arenevad."

Viimasel ajal on Nurmsalu aktiivselt puhanud. Kui tema koduklubi täna võidab, siis osaleb suusahüppaja järgmisel hooajal võimaluste piires Lääne-Virumaa korvpalli meistriliigas.

"Sügisel mängisin pikalt, aga praegu olen rohkem pingikapten – moraalne tugi," nendib Nurmsalu.

"Naudin seltskonda. Meeskonnamängu peab aeg-ajalt kogema, siis püsib meeles, et teised inimesed on ka olemas. Muidu muutud liiga isepäiseks."

Üldkehalise ettevalmistuse huvides osaleb Nurmsalu ka motokrossivõistlustel. "Sõidan kõige nõrgemat amatöörsarja," ütleb ta.

"Aga minul on paras teistega madistada. Kahel etapil teen kindlasti kaasa, viimane on maikuu lõpus. Plaan on sealt lahkuda tervelt ja hea fiilinguga."

Seejärel algab tugev ettevalmistus MM-hooajaks. Erinevalt eelmisest hooajast kavatseb Nurmsalu natuke vähem hüpata, kuid tahab iga soorituse teha varasemast kvaliteetsemalt. Kõik eestlase plaanid on heaks kiitnud soomlasest treener Topi Sarparanta.