COMEBACK: Michael Phelps ei suutnud veest loobuda ning astus pärast kahe aasta pikkust pausi taas võistlustulle. Foto: AFP/Scanpix
Ujumine
25. aprill 2014, 07:00

Kas tippsporti naasev Phelps suudab vältida Spitzi, Jordani, Borgi ja Ali nukrat saatust?

18kordne ujumise olümpiavõitja Michael Phelps lõpetas eile kaheaastase eemaloleku tippspordist, kusjuures vaid paari raja kaugusel startis Martin Liivamägi. Spordiajalugu on tunnistanud rohkesti edutuid tagasitulekuid. Kas Phelps suudab tippu naasta?

Pärast Londoni olümpiamänge karjääri lõpetanud USA tippujuja Michael Phelps teeb sel nädalal oma tagasituleku avastardid, kui osaleb Arizonas, Mesas toimuval võistlustel 50 meetri vaba- ning 100 meetri liblikaujumises.

Phelpsi sõnul oli üheks naasmise põhjuseks kasvav kehakaal – medaleid võites kaalus ta 85 kilo, pidutsedes kerkis number 102ni. "Tahtsin näha, kui palju suudan alla võtta ja areneda. Siis aga edasi võistelda," rääkis ta võistluste eel.

Phelps kinnitas, et naudib sporditegemist praegu palju rohkem kui enne Londoni olümpiat. "2012. aasta oli raske. Mul oli palju tõuse ja mõõnu ning raske oli end motiveerida," rääkis ta.

Tõrjub olümpiajutte

Tippujuja taasliitus eelmise aasta novembris USA antidopinguagentuuri testimisprogrammiga, mis lubas tal ka tõsisemate sihtidega treenima hakata. Phelpsi treener Bob Bowman ütles toona, et tõsise motiveerituse korral võib õpilane rihtida ka Rio de Janeiro olümpiat. Phelps ise on olümpia-jutte seni vältinud.

"Ma naasen tippsporti siiski enda pärast. Kui ma ei ole nii edukas, kui tahaksite, et oleksin, on see puhtalt teie enda arvamus. Naudin seda, et teen midagi, mis pakub mulle rõõmu," sõnas Phelps.

Samas leiab ajaloost rohkesti näiteid, kuidas kunagised superstaarid pole naastes kuigi edukad olnud. Phelpsi enda ametivend Ian Thorpe pürgis viis aastat pärast karjääri lõppu Londoni olümpiamängudele, kuid põrus ning maadleb nüüd depressiooni ja alkoholiprobleemidega. Phelps jäi paari aasta eest vahele kanepi tarvitamisega…

Kui aga selle nädala võistlus Mesas õnnestub, oleks Phelpsi järgmiseks proovikiviks augustis Austinis peetavad USA meistrivõistlused, mis määravad Moskva toimuvale MMile sõitva koondise. Olümpiakoondis selgub 2016. aasta alguses peetaval katsevõistlusel.

Liivamäge võitis kindlalt

Olgu lisatud, et olümpiale pääsemine marukeeruline ei ole. Piisab Phelpsil vaid 100 või 200 meetri vabaltujumises kuue hulka tulla ning koht teatemeeskonnas ongi taskus.

Mis surelikele elutöö, see Phelpsile peenraha – teateujumisega superstaar kindlasti rahulduda ei taha. Ilmselt püüaks ameeriklane olümpiakohta ka 100 meetri liblikadistantsil, kus sai eilses eelujumises kirja aja 52,84, mis jääb tema enda nimel oleval maailmarekordile 49,82 alla 3,02 sekundiga. Samas eelujumises startinud Martin Liivamägi tulemus oli 56,49.

Michael Phelps

• Sündinud 30. juunil 1985.

• Olümpiamedalid: 18 kulda, 2 hõbedat, 2 pronksi.

• MM-medalid: 27 kulda, 6 hõbedat, 1 pronks.

• 3 individuaalse maailmarekordi (100 ja 200 m liblikat, 400 m kompleksi) omanik.

 

Neli superstaari, kelle tagasitulek nurjus

Jordanil ei saanud küllalt

Läbi aegade parimaks korvpalluriks peetud Michael Jordan on teinud mitu comeback’i. Chicago Bullsi särgis aastail 1991-1993 NBA meistriks tulnud mees leidis enne 1993–94 hooaja algust, et on targem lõpetada.

Seejärel mängis ta pesapalli, aga tuli 1994–95 hooaja lõpus tagasi Chicago Bullsi ridadesse ja aitas klubi veel kolmele tiitlile. Taas kord tuli loobumisotsus, kuid pisik jäi sisse ning 2001 liitus ta 38aastasena Washington Wizardsiga.

Kahe hooaja jooksul viskas endine NBA suurim korvikütt keskmiselt kõigest 20 punkti mängus, aga play-off’i Wizardsit viia ei suutnud.

Spitz ujus kiiremini, kuid koondisesse ei saanud

1972. aasta Müncheni OMilt seitse kulda toonud Mark Spitzi võib pidada Michael Phelpsi eelkäijaks. Ometi lõppes temagi karjäär väikese krahhiga. 20 aastat hiljem, vahetult enne Barcelona OMi võttis 41aastase Spitziga ühendust režissöör Bud Greenspan, kes pakkus talle omapärast tehingut.

Mees lubas Spitzile anda miljon dollarit, kui lubab tal vändata filmi Spitzi OMile jõudmisest. Kaamera valvsa silma all jäi ujujal koondissepääsust kaks sekundit vajaka. Iroonilisel kombel ujus ta aga kiiremini kui 20 aastat tagasi medalit võites…

Jäämägi kaotas kaks aastat järjest

1983. aastal 27aastasena tipptennisest loobunud rootslane Björn Borg oli selleks hetkeks võitnud 11 suure slämmi turniiri. Tagasitulek nii võidukalt ei kulgenud. Enamikus vaid puureketeid kasutanud sportlane kaotas 1991. aastal madalama tasemega turniiridel isegi nn külatennisistidele ja ei suutnud kahe aasta jooksul võita mitte ühtegi üksikmängu.

Pärast ülinappi kaotust Aleksander Volkovile 1993. aastal, pakkis Borg ehk Jäämägi reketid kokku ja siirdus ärimaailma.

Poksikuningas sai armutult kolki

Poksikuningas Muhammad Ali läks erru 1978. aastal, kuid naasis kahe aasta pärast, et saavutada neljas raskekaalutiitel. 38aastane Ali ei suutnud aga löökiderahe alt pääseda, legendi õpilaseks tituleeritud Larry Holmes võitis ühepoolse matši kindlalt.

"Esimese raundi lõppedes ohkasin: mu jumal, kas tõesti 14 raundi veel?" meenutas Ali, kes pidi 40aastasena mõtted spordist sootuks mujale suunama, sest tal diagnoositi Parkinsoni sündroom.

Ali süütas värisevate kätega Atlanta olümpiatule.