VABA MEES: Marko Kaljuveer õpib prantsuse keelt ja on avatud väljakutsetele. Foto: MATI HIIS
Spordivaria
26. aprill 2014, 08:00

Marko Kaljuveer: mind ei hakanud kangutama alaliidud, vaid Allikmaa (28)

Esmaspäeval viimast päeva Eesti Rahvusringhäälingu sporditoimetuse juhatajana töötanud Marko Kaljuveer ei nõustu peamise tema pihta lennutatud kriitikanoolega, et ETV spordisaatesse mahtus liiga vähe teemasid ja spordialasid.

Samas ei salga 24 aastat ERRis ja eelmised 14 aastat sporditoimetuse juhatajana töötanud Kaljuveer, et ei soovinud lahkuda ning loodab millalgi – pärast juhatuse esimehe Margus Allikmaa lahkumist – telemajja naasta. Peagi algava MM-finaalturniiri ajal juhib Kaljuveer lepingulise töötajana jalgpallistuudiot, aga pärast vutipidu ja puhkust otsib 49aastane telemees uusi väljakutseid.

Kas sa praegu midagi kahetsed? Oleks pidanud midagi teisiti tegema?

Elus pole mõtet suurt midagi kahetseda. Tuleb edasi minna ja tulevikku vaadata. Väärtuste eest tuleb seista ja alati endaks jääda samuti.

Kas need väärtused – ERRi sõltumatus – said lõpuks kaitstud?

Ma arvan küll. Täna vaadatakse asju teistmoodi – ERR on sõltumatu ja ei pea alluma huvigruppidele.

Arvad, et ajakirjanikele maja sees antud käske, millest kogu protsessi jooksul väga palju räägiti, edaspidi ERRis ei esine?

Tahaks väga loota. 100% kindlust ei ole, ent väga paljud said suure õppetunni.

Tagantjärele vaadates, kuidas oleks olnud võimalik sinu lahkumisega päädinud tüli vältida?

Ei oska öelda. Mitmeid asju olnuks ilmselt võimalik vältida, aga lõpus arenesid sündmused täpselt nii suure hooga, nagu nad arenesid. Tööandja on alati võimupositsioonil. Mul olnuks väga raske asjast teistmoodi välja tulla.

Seda ei näinud kumbki pool ette, et telemajarahvas nii üksmeelselt minu selja taga seisis ja avaldas protesti säärase juhtimisstiili vastu. See juhtus esimest korda ERRi ja ETV ajaloo jooksul.

Ilmselt võib välja tuua kolm juhtivat spordiorganisatsiooni, kellel sa pinnuks silmas olid – Eesti Olümpiakomitee, Korvpalliliit ja Kergejõustikuliit. Miks sa neile vastukarva olid?

Ei tea, ma pole teemasse süüvinud. Need organisatsioonid ju ainult tõmmati kaasa, alguses nad asjasse ei puutunud.

Seega algatus tuli ikkagi ERRi maja seest, juhatuse esimehe kabinetist, mitte spordialaliitudelt?

Kindlasti.

Mida arvad peamisest kriitikast, et ETV spordisaatesse ei mahu piisavalt lai teemade ring?

Spordisaate teemade ring on lai. Statistika räägib midagi muud, kui see kriitika – märtsis olid videopildiga ETV eetris 26 spordiala. Kõige enam korvpall.

Eks iga ala esindaja vaatab oma vaatevinklist. See on täiesti loogiline, sest nad peavadki oma asja eest võitlema.

Aga ETV lähtub oma saatest, saate pikkusest, eetriruumist, teema olulisusest ja tähtsusest ning tolle päeva uudiskriteeriumitest. Lõpuks tuleb teha valikuid.

Erameedia peab tootma kasumit, mis omakorda dikteerib valikuid sisu osas. Kas ERRi kriteeriumid peaksid olema veidi leebemad ja tuleks sporti teadlikult laiemalt vaadata?

Kui Kalev/Cramo mängib Rockiga korvpalli või Levadia Floraga jalgpalli, oleks suurim viga, kui neist uudislugusid mitte toota. Aga mingil määral nii-öelda avanssi ERR muidugi spordialadele anda võiks ja me oleme seda ka teinud.

Üks asi, mida ETV-le spordiinimeste poolt ette heidetakse, on spordisaate puudumine. On "Välisilm", "Foorum", "Jüri Üdi Klubi" ja "OP!", aga spordil sarnast saadet mitte. Mis peaks juhtuma, et see tekiks?

"Foorum" ja "Vabariigi Kodanikud" saavad täita ka spordirolli väga hästi. Ja sporditeemad on neis saadetes ka sees.

Harva!

Aga neisse saadetesse pääsemiseks peabki tegemist olema suure teemaga, mis eestlastele korda läheb. Kas jalgpalli MM tuleb või mitte, dopinguskandaalid ja muud asjad. Aga selle, millise saate järele eeter karjub, otsustab ETVs programminõukogu. Rääkivaid saateid on nii palju, et spordisaate jaoks pole praegu vajadust nähtud.

Spordipublitsistikasaate tegemine õhtul kell üksteist või pool kaksteist oleks raha raiskamine. Heale eetriajale seda aga ei saa.

Tõsi, kõik asjad on pika aja peale võimalikud. Aga spordipublitsistikasaadet pole ka soomlastel, BBCs või rootslastel. Eesti spordi sees olevatele inimestele tundub, et selline saade võiks olla, aga vaataja hääletab puldiga ja arvab teisiti.

Oled vaba mees, millised on plaanid?

Praegu tegelen enesetäiendamisega – õpin prantsuse keelt.

Seega juttudel Euroopa Ringhäälingute Liitu (EBU) siirdumisest on tõepõhi all?

Selle kohta pole midagi öelda. Tegelen enesetäiendamisega ja olen avatud väljakutsetele.