RASSIST?: 1981. aastast Los Angeles Clippersit omav Donald Sterling sattus rassismiskandaali, kui meediasse lekkis tema sõim armukese V. Stiviano (paremal) ja mustanahalise Magic Johnsoni Instagrami pildi aadressil.Foto: AOP
Korvpall
28. aprill 2014, 07:00

Rassismiskandaal NBAs: "Sa võid musta mehega magada, aga ära too teda minu klubi mängudele!"

Los Angeles Clippersi 80aastane omanik Donald Sterling sõimas oma tüdruksõpra ja jäi vahele rämeda rassismiga

Korvpalliliigas NBA on suures jamas Los Angeles Clippersi 80aastane omanik Donald Sterling, sest avalikkuse ette ilmus lindistus, mis pakatab vihast ja sõimust mustanahaliste aadressil. Enamik NBA korvpallureid on teatavasti mustanahalised.

Reedel väljaande TMZ poolt avaldatud lindistuses on kuulda, kuidas meeshääl, mis kuulub väidetavalt 80aastasele Sterlingule, pahandab oma 20ndates – isegi Playboy-issi Hugh Hefner oleks selle üle uhke! – aastates tüdruksõbra V. Stivianoga.

Sterlingi pahameele põhjus: näitsik postitas oma Instagrami kontole pildi endast ja mustanahalisest kossutähest Magic Johnsonist.

"K**i, kui tahad, aga ära postita!"

"Sa võid magada mustanahalistega. Sa võid nendega teha, mida iganes tahad, ainult, palun, ära pane teda Instagrami kogu maailmale näha ja ära too teda minu mängudele, okei?

Jah, see häirib mind, et sa tahad oma seotusele mustade inimestega promo ja kajastust. Kas sa pead seda tegema? Miks sa teed vähemustest pilti, miks?" õiendab meeshääl ligi 10 minuti pikkuses salvestises naisega.

Kuigi ka kõnealuse neiu, kelle eesnimi pole teada, soontes voolab nii latiino kui afroameeriklase veri, vaatab vanapapi sellest mööda ning teda häirib just nimelt Johnsoni pilt.

"Ma nägin kedagi, keda ma austan ja tegin temaga pilti, mis sellest halba on?" küsib neiu.

Sterling küll nõustub, ent lisab: "K**pi teda, kui tahad, aga ära too teda minu kuradi mängudele! Okei?"

Lindistuse autentsus pole veel 100% kindel, aga kõik märgid näitavad, et sõnad kuulusid tõesti Sterlingule. Ning reaktsioonid on olnud ootuspäraselt jõulised. "Uskumatult solvav ja rassistlik avaldus," teatas president Barack Obama.

Endine superstaar Johnson, kellega Stiviano end ühele pildile sättis, oli lindistusest mõistagi šokeeritud ning kutsus kõiki afroameeriklasi Clippersi mänge boikoteerima. "Ma mõtlesin, et oleme Sterlinguga sõbrad. Oleme koos söönud ära mitu puuda soola. Nüüd tunnen ennast reedetuna."

Sterling omab Los Angelese klubi 1981. aastast. Hetkel kuulub meeskonda lisaks afroameeriklastele vaid heledanahaline ameeriklane J.J. Redick ning türklane Hidayet "Hedo" Türko?lu.

Omaniku sõnavõtust solvunud Clippersi korvpallurid arutasid laupäevasel treeningul mängu boikoteerimist, kuid otsustasid siiski kaheksandikfinaali neljandas kohtumises Golden State Warriorsi vastu ööl vastu tänast platsile joosta.

"Mitte keegi pole õnnelik. Boikott tuli arutusele, kuna ligi 20 000 inimest on seda soovitanud. Aga ausalt öeldes olen ma täielikult boikoti vastu ning sama meelt olid ka mängijad," ütles treeningule kogunenud ajakirjanikele peatreener Doc Rivers, kes samuti mustanahaline.

Juhtumit asus uurima ka NBA ning samuti mängijate nõukogu, mille president on Clippersi (mustanahaline) mängujuht Chris Paul.

"Mängijate ühenduse silmis on see väga tõsine lugu, millega tegeleme põhjalikult ja agressiivselt," sõnas Paul.

Näotu käitumine on Sterlingu jaoks tava

Mõningate allikate kohaselt tahab Stiviano salvestise lekitamisega mehele kätte maksta – armuke on süüalune kohtuasjas, milles ärimehe perekond süüdistab teda 1,8 miljoni dollari omastamises.

Sterling asus kiiresti päästma seda, mida päästa annab.

Clippersi president Andy Roeser tegi avalduse, kus seisis:

"Härra Sterling rõhutab, et selles salvestises kajastuv ei peegelda tema seisukohti, veendumusi või tundeid. See on vastand sellele, kes ta on, mida ta usub ja kuidas ta oma elu on elanud.

Ta tunneb ennast kohutavalt, et talle sellised arvamusavaldused on omistatud ning vabandab kõigi ees, kellele see võis haiget teha."

Ent ikkagi, miks Sterling siis midagi sellist ütles? Ning kas on põhjust uskuda meest, kelle haiglaslik käitumine on tegelikult varemgi oma alluvatele meelehärmi põhjustanud?

ESPNi ajakiri tuhnis natuke arhiivis ning leidis 2003. aastal kirjutatud loo, kus selgub, et Sterlingu viha hõlmab ka mehhiklastest üürnikke ja väikesi lapsi. Tema kinnisvaranõustaja Sumner Davenporti sõnul süüdistas Sterling oma üürileantud Ardlingu maja kehvas seisundis just rahvusvähemusi.

"Kõik mustad siin majas haisevad, nad pole puhtad. Mehhiklased lihtsalt istuvad, suitsetavad ja joovad terve päeva!" olevat Sterling kärkinud.

Pärast renoveerimistöid oli majas ulatuslik leke ning kui Davenport läks kahjusid kontrollima, leidis ta läbi vee kahlava vanema naisterahva.

Paremalt poolt halvatud ning ühest silmast pime siiras naine soovis mõistetavalt kahjutasu, kuid kui maakler läks Sterlingu jutule, ühmas ta kohe: "Ma ei kavatse seda teha! Tõsta see l**u välja!"

Elamistingimusi ei parandatudki.

Sterlingu endine teenijanna Christine Jaksy tuli aga lagedale infoga, kuidas rikkur oma alluvaid seksuaalselt ära kasutas.

"Ta käsutas, et ma tahan kedagi, kes laseb mul (seda) sisse panna ja kes (seda) imeb."

Sterlingu südametust näitab ka tõsiasi, et kui endine Clippersi peatreener Kim Hughes pidi 2004. aastal minema eesnäärmevähi tõttu operatsioonile, keeldus klubi omanik teda aitamast. Lõpuks tasusid 70 000 dollari suuruse arve Clippersi mängijad Corey Maggette, Marko Jaric, Chris Kaman ja Elton Brand.

Küll aga on Sterlingul üks kiindumus, mis tema rassismiskandaali arvestades on isegi üllatav – ta armastab korealasi.

"Mulle meeldivad korealastest töötajad ja teenijad," tunnistas ta kord insener Dean Seaganile. "Ma jätkan Korea linnaossa majade ostmist!"