VINGE: Endla Vaheri etteasted Eesti karikavõistlustel panid publiku häälekalt kaasa elama.Foto: Tiina Kõrtsini
Spordivaria
28. aprill 2014, 09:00

Särava naise musternäide – Endla Vaher (17)

Euroopa juunioride fitnessi meister tegeleb endiselt ka odaviskega, hiljuti püstitas ta Hispaanias isikliku rekordi

Mullu fitnessis Euroopa juunioride meistriks kroonitud Endla Vaher suudab olla kahe isanda teener: laupäeval Tallinnas toimunud Eesti karikavõistlustele saabus ta Hispaaniast, kus põhitähelepanu oli odaviskel.

"Mitu välismaa kergejõustikutreenerit küsisid: millega see tüdruk tegeleb?" pajatab Endla laagrimuljeid. "Neile öeldi, et olen Euroopa fitnessi meister. Aga kui nad nägid mind võistlusel oda viskamas, siis arvasid, et eestlased tegid nalja."

Uus treener Slovakkiast

Kahe nii erineva ala treeningute sobitamine on keeruline ehk nagu Endla märgib – paras trikitamine. Hispaanias harjutas ta koguni kolm korda päevas. "Hommikul oli kavas kerge jooks ja võimlemine, päeval viskasin oda ja õhtul keskendusin fitnessile," selgitab piiga.

Endlal oli põhjust rõõmustamiseks: odaviskes sündis isiklik rekord 41.20. "Kui ma jõulude ajal eesmärke paika panin, seadsin sihiks 42 meetrit. Hispaanias viskasin sinna lähedale, suvel proovin 45-meetri-joonest jagu saada," avaldab Heiko Vääti juhendamisel odaviset harjutav tallinlanna.

Ent Endla senistele fitnessitreeneritele Ott Kiivikasele ja Natalja Nazarenko-Kiivikasele õpilase liiga laia haare ei meeldinud. "Neile oli kogu hooaeg probleem, et ma oda viskan. Pärast vestlust Otiga otsustasime koostöö sõbralikult lõpetada."

Endla jätkab tippupürgimist slovakk Lubomir Hečko näpunäidete järgi. "Uue treeneriga viis mind kokku Ergo Metsla (kulturismi- ja fitnessiliidu asepresident – toim), kes toetas ka minu äsjast odaviskelaagrit Hispaanias. Hečko on mu teisest alast teadlik. Täpsemalt räägime tulevikuplaanidest kolme nädala ­pärast EMil."

Eelmisel aastal fitnessis esimesi samme astudes oli Endlale kõige karmim katsumus dieedi pidamine. Praegu on ta uued toitumistavad omaks võtnud. "Hispaanias harjutades sain süüa nii palju kui tahtsin, aga kehakaal langes," lausub Endla. "Jäätist sõin muidugi tavapärasest vähem – ainult kaks korda nädalas," lisab ta lõbusalt.

Toitumisharjumusi on Endla muutnud tasapisi. "Nüüd võtan dieeti palju kergemalt. Kui tunnen, et mõni päeva tahan natuke rohkem süüa, siis ka söön. Kuid kõike tuleb teha mõistuse piires. Tüki šokolaadi võib võtta ka võistlusteks valmistumise perioodil, vormi see ei riku. Mu õde Lembi ütleb, et dieet pole mind kurjaks muutnud."

Eesti teivashüppe eksrekordinaine Lembi Vaher aitas õel enne etteastet grimmi kehale panna. Endla säravat etteastet jälgis ta saalis koos tsirkusegurust isa Vello, noorema õe Lemme ja kergejõustikutreener Rein Sokuga.

Endla vinge sooritus pani publiku häälepaelu pingutama. Vabakava oli tema trump kohe, kui ta fitnessis debüteeris. Äsjastel Eesti karikavõistlustel võis kiiduväärset edasiminekut näha ka kehavoorus. "Tunnen, et jalad on kõvasti paremaks ja õlad suuremaks läinud," märgib Endla.

Läheb EM-tiitlit kaitsma

Kodune karikavõit oli sammuke teel EMile. "Juunioride hulgas on mul viimane aasta, üritan tiitlit kaitsta," arutleb Endla. "Kolm nädalat tuleb maksimaalselt vormi lihvimisele keskenduda."

Sügisel läheb Endla MMile. "Maailmameistrivõistlusteks tahan vormi paremaks putitada," nendib ta. "Kergejõustikuhooaeg tuleb küll vahele, kuid oda ei viska ma ju maailmatasemel."

Aeg-ajalt jõuab Endla ka tsirkuselavale esinema. Ainsana on kannatanud eesti keele õpingud Tallinna ülikoolis. "Aga ma veel jõuan õppida. Praegu olen spordis hoo sisse saanud ja mu spordinälg üha kasvab," ütleb ta.