UUS OLUKORD: Viimati näitas mõni muu kodumaine telekanal peale ETV Eesti jalgpallikoondise kohtumisi eelmisel aastatuhandel. Foto: Mati Hiis
Jalgpall
29. aprill 2014, 07:00

Eratelekanal hakkab Eesti vutikoondise mängude nimel ETVga konkureerima

Jalgpallikoondise matš(id) Viasatti (15)

Eesti jalgpallikoondis peab mai lõpus ja juuni alguses viis maavõistlust, milles üks – aga ilmselt suisa kolm – ei jõua Eesti televaatajani traditsioonilise näitaja ETV, vaid tasulise Viasat Sport Balticu (VSB) vahendusel.

Kui 26. mail toimuvat Eesti – Gibraltar (Andres Operi lahkumismatš) ja 7. juunil peetavat Eesti – Tadžikistan kohtumist näitab ETV, siis 4. juunil Reykjavikis toimuvat Island – Eesti maavõistlust Viasat Sport Baltic.

"Kohtumise õigused olid turul saadaval ning Rootsi Viasatil oli mängu vastu suur huvi, sest mõlema koondise peatreeneriks on rootslased (äsjases MM-valiksarjas play-off’i jõudnud Islandil Lars Lagerbäck ja Eestil Magnus Pehrsson – toim). Seeläbi sai võimalikuks ka Island – Eesti mängu VSB ekraanile toomine," selgitab VSB spordikommentaator Kalev Kruus.

Vutiliit eelistaks ETVd

Kui seni on Eesti koondise mänge näidanud ETV, mis jõuab teatavasti tasuta kohale nii telekasse, arvutisse kui ka mobiili, siis VSB on tasuline telekanal. Kuumaks on kuni seitse eurot, millele lisandub põhipaketitasu sõltuvalt vahendajast.

Jalgpalliliidu infojuht Mihkel Uiboleht tõdes, et alaliidule meeldiks olukord, kus Eesti koondise mängud oleksid eetris kanalil, mille nägemise eest inimene eraldi raha maksma ei pea.

"Eelistaksime, et Eesti koondis jõuaks võimalikult laiade massideni. Antud mängu VSBs näitamine on tingitud Viasati kontserni suuremast huvist. Meil polnud antud juhul midagi teha, sest mängu teleõigused kuuluvad Islandi jalgpalliliidule.

Aga kõige tähtsam, et mäng Islandiga ikka Eesti televaatajani jõuab, sest koondise vaatamise harjumus on suur – viimane kohtumine, mille pilt Eesti inimesteni ei jõudnud, oli 2011. aasta kevadel peetud kurikuulus maavõistlus Bulgaariaga (kohtunike poolt läbi viidud kihlveopettuse tõttu 2:2 viik hiljem tühistati – toim)," sõnas Uiboleht.

Eesti jalgpallikoondis VSB ekraanil ei pruugi aga piirduda Islandil peetava matšiga, vaid üpris tõenäoliselt näitab sama kanal ka Eesti koondise mänge Balti turniiril (29. mail poolfinaali Lätiga ja 31. mail kohamängu Soome või Leeduga).

"See, millisel kanalil Balti turniiri mänge näeb, pole veel selge. Teleõigused kuuluvad Läti jalgpalliliidule," sõnas Uiboleht.

"See, et me Balti turniiri mänge näitame, pole veel 100% kindel," lausus Kruus.

Mis saab EM-valiksarjast?

Pärast 4. juunil peetavat mängu Islandil on Eesti vutikoondise järgmine väliskohtumine 4. septembril Stockholmis peetav maavõistlus Rootsiga. Arvestades, et Viasati emafirma pesitseb Rootsis, siis kas on tõenäoline ka tolle mängu VSBsse liikumine?

Uibolehe hinnangul pigem mitte. "Rootsi koondise kodumängude õigused kuuluvad ühele pankrotistuvale ettevõttele. Pigem saab Rootsi alaliit olukorda dikteerida ning EJLi soov ja eelistus oleks, et mängu näeks avalik-õiguslikus telekanalis," lausus Uiboleht.

Sügisel algavas EM-valiksarjas kuuluvad Eesti koondise mängude õigused ETVle, kes saab lisaks näidata Eesti valikgrupi teiste kohtumiste tipphetki. Samuti on ETV jagu 2016. aasta EM-finaalturniir. Küll aga on VSB-l võimalik hankida ülejäänud, mitte Eesti osalusel peetavate valikmängude teleõigusi, mida varasematel aastatel on ka tehtud.