Karl-Martin Rammo. Foto: Teet Malsroos
Olümpia
29. aprill 2014, 07:00

Karl-Martin Rammo: seal harjutamas käinud mehed on ka haigeks jäänud

Rio olümpialahe merevesi on nii must, et purjetajad ei taha sinna minna (3)

Veidi enam kui kahe aasta pärast peab Rio de Janeiro võõrustama olümpiamänge, kuid brasiillaste erinevatel muredel ei paista olevat otsa ega äärt. Praegu ei saa seal normaalselt purjetadagi, sest merevesi on nii must ehk prahti täis kui ka saastunud.

Olümpia purjetamisvõistlused on plaanitud Guanabara lahte ja kolme kuu pärast toimub seal esimene testvõistlus. Purjetamisliidu peasekretäri Ott Kallase sõnul on varem kerget huvi selle võistluse vastu üles näidanud ainult Laseri mees Karl-Martin Rammo. Rammo aga teatas eile Garda järve kaldalt Õhtulehele, et jätab just ülaltoodud põhjustel Rio-võistluse vähemalt tänavu suure tõenäosusega vahele.

Fekaalide tase ületab norme 100–200kordselt

Mis siis toimub? Portaali insidethegames.com teatel käis hiljuti taas kohapealsete oludega tutvumas rahvusvahelise purjetamisliidu ISAF võistluste juht Alastair Fox. Brasiillased lubasid, et mängude ajaks vähendatakse vee saastatust lubatud määrani, kuid testvõistluseni on jäänud liiga vähe aega. Sinna peaks aga saabuma 10 olümpiaklassi 400 purjetajat.

"Testvõistlus tuleb raske," tunnistas Fox. Ta märkis, et olümpia korraldajatel on võimudega olnud palju kohtumisi, arutamaks, kuidas lahte puhastada.

Reaalsus on aga säärane, et läinud aasta novembris ületas fekaalide tase Guanabara lahes Brasiilia enda norme 78- ja USA norme 195kordselt.

Kallas nentis, et rahvusvahelise alaliidu koosolekutel on Rio olümpiavete puhtuse, täpsemalt mustuse teema läbi käinud küll. "Brasiillaste endi sõnul pole väidetavalt asi niivõrd bakterites-viirustes ja sportlaste tervise pärast pole vaja muretseda. Kuid kõikvõimalik sodi kipub paatide svertide ja roolide taha kinni jääma ja see paneb paadi sõidu "kinni"," tutvustas Kallas kuuldut.

Rammo: mehed on seal haigestunud küll

Rammo aga andis otseselt mõista, et brasiillaste väited haigusetekitajate puudumise kohta on jama: "Olen omal käel seal harjutamas käinud oma klassi purjetajate käest uurinud, et mehed on seal haigeks jäänud küll.

Septembri alguses tuleb juba MM, mis on olümpia valikvõistluseks, mõnda haigusesse nakatumine võib sellega 1:0 teha ja sellega ma küll riskida ei taha. Lisaks võtaks Brasiilia-reis ära päris suure osa treeninguteajast. Ja ka ülemerelogistika korraldamine on keeruline."

Rammo tõdes, et kui asjaolud soodsalt kokku langeksid, oleks olümpiapaigaga tutvumine kahtlemata vajalik. "Kui saan olümpiapileti, tuleb järgmisel aastal ikka Rios ära käia. Olümpiapaigas on igal juhul vaja harjutada ja sellega tutvuda, sest olud on keerulised. Seal on laht, ka jõgi suubub sinna ja tekivad erinevad hoovused. Eeltööd on vaja teha."

Nagu loo juurest näha võib, on Guanabara lahe pildid praegu päris trööstitud. Kallas seletas veidi, kuidas praht eelkõige paate mõjutab. "Sverdi ja rooli esiserv on vertikaalasendis ja ulatuvad veepinnast umbes meetrijagu allapoole. Kõik, mis paadi alt läbi käib, jääb sverdi ja rooli külge kinni. Paadile oleks seejärel nagu ämber taha seotud ja need hakkavad liikumist jõhkralt takistama. Veepinnal ei pruugi midagi olla, aga palju prahti ongi kuni ühe meetri sügavusel," selgitas purjetamisliidu peasekretär.