LOOTUSRIKAS: Gerd Kanter tahab EMil kullaheitlusse sekkuda. Foto: MATI HIIS
Kergejõustik
30. aprill 2014, 07:00

Gerd Kanter: poeg kasvab tublisti! (1)

Olümpiavõitja põikas kahe laagri vahel kümneks päevaks koju ja tundis poja sirgumisest rõõmu

Kettaheite olümpiavõitjal Gerd Kanteril on väga kiired ajad. Ta tahaks küll kodus olla ja tegelda pisipojaga, ent suurte sportlike eesmärkide saavutamiseks tuleb pere juurest raske südamega lahkuda.

"Esmalt oli poja ootus," räägib Kanter 20. märtsil sündinud Kristjanist. "Varsti pidin Lõuna-Aafrika Vabariiki laagrisse minema. Nüüd tulin ainult kümneks päevaks koju," lisab ta.

Juba täna sõidab Kanter Katari eesmärgiga anda vormile hooaja eel viimane lihv. 9. mail on Dohas kavas esimene etteaste. "Ega see abikaasale rõõmu teinud, et nii lühikeseks ajaks koju tulin," avaldab 34aastane sportlane. "Ta arvas, et rohkem laagreid pole."

Selg on vastu pidanud

Kuid Liina Kanter on tragi ema. "Saame hakkama," ütleb perepea. "Vanavanemad aitavad ka, lapsega jalutajaid on palju. Õnneks on olemas Skype, mille vahendusel saab suhelda ja emotsioonid välja elada."

Kui Kanteri poeg ilmavalgust nägi, mõõdeti tema pikkuseks 53 sentimeetrit ning tema kaal oli 3870 grammi. "Poiss kasvab tublisti," märgib õnnelik isa. "Kaal hakkab jõudma kuue kilo kanti."

Kanter ise pulbitseb jõust. Tema lühikeste varrukatega särk ähvardas eile biitsepsi kohalt rebeneda. LAVis sikutas Eesti viimase kümnendi edukaim sportlane raskeid tõstekange ja jõudis üldfüüsiliselt väga heasse seisu.

"Eelmisel hooajal alustasin Šanghais 63 meetriga, nüüd loodan heita 65 meetrit," nendib Kanter. "Eks praegu ole veel raskete treeningute mõju tunda, ilusaid tulemusi võib oodata juuni alguses, kui tugevam harjutamine on jäänud seljataha."

Suveks on Kanter seadnud kolm põhieesmärki: medali võitmise augustis Zürichis toimuvatelt Euroopa meistrivõistlustelt, taas 70-meetri-joone ületamise ja eduka esinemise Teemantliigas.

"Seni olen EMilt võitnud kaks hõbemedalit," mõtiskleb tallinlane. "EM-kuld on ainus medal, mis mul veel kollektsioonist puudub. Loodetavasti õnnestub nüüd selle eest võidelda."

Zürichist on Kanteril magusad mälestused – eelmisel suvel napsas ta just seal Teemantliiga üldvõidu ning alistas üle pika aja maailma kettaheite valitseja Robert Hartingu. "Ehk õnnestub mullust saavutust korrata ja Harting uuesti kotti panna," sõnab ta muigamisi.

Ka 70meetrine kettakaar tundub Kanterile realistlik eesmärk. "Eelmisel aastal nurjas selle plaani seljavigastus," meenutab ta. "Tänavu pole mul ühtegi tagasilööki olnud. Pigem olen jätnud mõne tõste tegemata, kui selg on tundunud natuke kahtlane."

Loobub reisist New Yorki

Seljaprobleemide vältimiseks otsustas Kanter loobuda New Yorgis peetavast Teemantliiga osavõistlusest. "See on pikk ja tülikas reis," osutab Kanter, kes lähtub füsioterapeudist abilise Indrek Tustiti soovitustest.

Kodumaal saavad pöidlahoidjad Kanterile kaasa elada neljal jõuproovil: 15. juunil Tartus Gustav Sule memoriaalil, 21. juunil Tallinnas võistkondlikul EMil, 1. juulil Viljandis Valter Kalami memoriaalil ja 2. augustil Tallinnas Eesti meistrivõistlustel.

Võistkondlikku EMi peab Kanter kodustest etteastetest tähtsaimaks. "Eelmisel aastal olin Dublinis kehvas seisus ja lõpuks õnnestus tuua teise koha punktid. Tänavu tahan võtta kindla võidu ja aidata koondisel tõestada, et esiliiga on meie õige koht," rõhutab Kanter.

Ootab duelli Kupperiga

Kettaheite olümpiavõitjat ja eksmaailmameistrit Gerd Kanterit rõõmustab üha tugevamaks muutuv kodune konkurents.

"Vahepeal oli mul Eestis väga raske end võistlustel motiveerida," räägib 6. mail 35aastaseks saav Kanter. Ent ta lisab: "Aga nüüd on konkurents üha tugevamaks muutunud. Martin Kupper tegi eelmise hooaja lõpus mitu head võistlust. Tänavu võiks ta 65 meetrile paar meetrit juurde lisada. Kui Kupper mõnel võistlusel 66 meetrit ette põrutab, pean esikoha saamiseks kõvasti pingutama. Praegu võivad jälle tulla samasugused ajad nagu siis, kui ma madistasin Aleksander Tammertiga."