Robert Kubica Sauberist on avarii tulemusel saanud vrakk ning mehe jaladki paistavad kokpitist välja, ent ometi jäi mees auto sees terveks.Foto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
1. mai 2014, 10:13

VIDEO: Kaks aastakümmet piloodi surmata vormel 1 (3)

c«Võib-olla on üks erinev asi, ainult üks, mida saab pakkuda vaid vormel 1 ja see on teadmine, et me oleme alati ohus, vigasaamisohus, surmaohus,» rääkis Ayrton Senna 1991. aastal antud intervjuus. Tänapäeval ei pea piloodid enam pidevalt oma haavatavusele mõtlema – tänu Senna ohvrile on F1 olnud juba 20 aastat surmavaba.

Vormel 1 on oma 60aastase ajaloo jooksul võtnud enam kui kahekümne sportlase elu. Legendaarne võidusõitja ning meeskonnaomanik söör Jackie Stewart on öelnud, et kuue- ning seitsmekümnendatel oli vormelisõitja viieaastase karjääri lõpetuseks tõenäolisemalt surnud kui elus.

Selle statistika valguses näivad 20 surmata aastat tõelise imena ja suur osa selles on mängida viimasena traagiliselt hukkunud Sennal. Kuigi sõitjate turvalisusele pöörati tähelepanu ka juba enne, oli just suure tšempioni šokeeriv surm algpaigaks ohutusrevolutsioonile, mis muutis autod tugevamaks ning ringrajad turvalisemaks.

Ehk kõige ilmsem näide, kui kaugele vormel 1 on aastatega jõudnud, on 2007. aasta Kanada GP: Robert Kubica kihutas 300kilomeetrise tunnikiirusega betoonseina – õnnetus, mis oli kordades hirmsam Senna tapnud avariist. Poolaka Sauberist olid järel vaid pilpad, ent piloodi ümber olnud kokpit oli nõnda tugev, et mees kõndis juba järgmisel päeval haiglast omal jalal välja.

Kui poleks olnud Senna avariid 20 aastat tagasi, võinuks hirmsamalt lõppeda 1999. aastal Michael Schumacheri jalaluu murdnud õnnetus või oleks kümme aastat hiljem nõrgema kiivri tõttu hukkunud teine brasiillane Felipe Massa, kes pääses kõrgel kiirusel lennanud vedru tabamusest vaid koljumõraga.

Hukkunud julgestajad

Kui viimane vormelietapil hukkunud piloot oli Ayrton Senna 20 aastat tagasi, siis viimane surm GP-nädalavahetusel juhtus kahjuks alles möödunud suvel. Kanada GPl avarii teinud Esteban Gutierrezi masinat teisaldades komistas üks rajajulgestaja ning langes tagurdava traktori rataste alla.

Enne seda oli vormel 1 olnud tosin aastat surmavaba: ka eelmine hukkunu oli rajatööline, kes 2001. aastal sai Austraalias pihta avarii tulemusel kaitsepiiretesse lennanud Jacques Villeneuve'i auto rattaga.

Praegugi on just rattad kõige suurem turvamure. Kui masina vedrustus on üks vormelimasina kõige õrnemaid osi, mis avarii puhul murdub, siis rattad peavad olema masina šassiiga olema ühendatud pea purunematu kaabliga, mis ei luba teoorias neil kuhugi lennata.