1994. aasta San Marino Grand Prix Imolas.Foto: All Over Press
Vormel 1
1. mai 2014, 12:08

VIDEOD ja GALERII: Imola 1994 – võidusõit mis nõudis kahe piloodi elu (2)

1994. aasta San Marino GP on võidusõit, mis vormelifännidel kunagi ei unune – üks nädalavahetus nõudis austerlase Roland Ratzenbergeri ning kolmekordse maailmameistri Ayrton Senna elu ning teine brasiillane Rubens Barrichello pääses samast saatusest üle noatera.

Võistlusnädalavahetus Imolas kaks kümnendit tagasi algas nagu tänapäevalgi reedesel päeval, ent erinevalt nüüdsetest reeglitest peeti juba siis maha esimene kahest kvalifikatsioonisõidust. Piloodid pingutasid võimete piiril, et kindlustada endale parim stardikoht ning Rubens Barrichello pingutas liiga palju – ringi lõppfaasis läbis mees S-kurve liiga kiiresti, kaldus rajalt välja ning tabas äärekivi nõnda õnnetu nurga alt, et masin tõusis õhku.

Õnneks oli Barrichello Jordani lend piisavalt madal ja mees tabas pehmendava kummivalli ülaosa, mitte seal taga olnud madalat betoonseina või turvavõrku. Auto põrkas tagasi turvaalale ning arstid ja rajajulgestajad said kohe teadvuse kaotanud brasiillasele appi minna – mees pääses murtud nina- ning käeluuga.

Saatuse irooniana arutasid Eurospordi telekommentaatorid laupäevasel teisel kvalifikatsioonisõidul just Barrichello avariid ning selle väheseid tagajärgi, kui telepilti ilmus Roland Ratzenbergeri vormel, mis oli läbi teinud hirmsa avarii. Mehe Simteki esitiib oli kiirel rajaosal purunenud ning austerlane kaotas masina üle kontrolli kihutades 300-kilomeetrise tunnikiirusega seina. Kuigi arstid jõudsid mehe juurde vaid mõne hetkega, oli hiiglaslik kiirus teinud oma töö - Ratzenbergerist sai esimene vormel 1 piloot 12 aasta jooksul, kes oma elu ringrajale jättis. Kahjuks mitte viimane.


Õnnetuse aeg 10:30.

Pühapäevast võistlussõitu alustas esikohalt Ayrton Senna. Talle järgnesid hooaja esimesed kaks etappi võitnud Michael Schumacher ning Gerhard Berger.

Stardisaginas suretas Schumacheri meeskonnakaslane Benettonist J.J. Lehto oma masina välja ning Pedro Lamy sõitis sellele otsa, mis tähendas, et võistluse esimesed viis ringi kulgeti turvaauto taga. Kui taas võidu sõitma hakati, kasvatas Senna oma edu Schumacheri ees ringiga ligi sekundiliseks. Rohkem mees ajavõtujoont ületada ei saanudki.

Jõudes praktiliselt täisgaasiga läbitavasse esimesse kurvi, purunes mehe WIlliamsi roolivarras ning kuigi brasiillane jõudis pidurdades oma kiiruse alandada 218 kilomeetrini tunnis, deformeerus mehe masin kokkupõrkel betoonseinaga nõnda palju, et Sennat tabanud erinevad autodetailid ei jätnud talle mingit elulootust. Neli tundi hiljem kuulutati mees haiglas surnuks.

Senna avarii järel peatatud sõitu jätkati ning lõpuks krooniti võitjaks Schumacher. Teise koha sai Nicola Larini Ferraril ning kolmas oli Mika Häkkinen McLarenil.