Korrus3 võidukarikaid noppimas.Foto: Erakogu
Spordiblogi
2. mai 2014, 12:52

Martin Plaser | Talgud trennid eest, lätlaste rõõm ja nokamütsidilemma (1)

Korrus3 valmimisest ja tehtavatest töödest on igas poosis neli erinevat versiooni. Lihtsalt ja tavapäraselt. Keeruliselt ja muredega. Käib viimane kuu enne suvepuhkust. Loeme päevi, loeme aega. Korrus3 tegemata tööde nimekiri on lühem kui oli aasta tagasi tehtud tööde nimekiri. Seega on vaikselt peas igasugu uitmõtteid: mis edasi, kui saal valmis? Kas hakkan koguma marke, liblikaid või näiteks vanu postkaarte?

Käisime möödunud nädalavahetusel perega Endla Talus talgutel. Väike turismitalu Saue ja Ääsmäe vahel. Otsustasime appi minna. Lapsed aitasid lilli istutada ja mullatöödel, naised kantseldasid-kärutasid väiksemaid lapsi. Ise tegin kirvetööd. Paar-kolm tundi, mis pühapäevane aeg võimaldas. Peale talguid tuli veel kaks laste ja õhtul ka täiskasvanute trenn.

Peale kirvega udjamist olid ühe külje, poole selja ja käelihased kaks päevahaiged. Kirves pole naljaasi. Kui hoogsalt lõhkuda, saab hea koormuse. Siit ka mõte: kindlasti lähen veel puid lõhkuma ja võtan trennipoisid ühes! Õpetame suurematele meestetöid ja natuke kasu ka sees. Talu peremees lubas soodsalt ööbida ja spordilaagrit korraldada. Talgud on hea võimalus inimesi kaasata.

Ajastul on ajastu kombed. Mood käib kaasas ka sporditarvete ja –riietusega. Lisaks määravad trende reeglid, mugavus ja turvalisus. Maadluses on muutunud matt ja mati kuju. Ringi tähendus on selge, kuid vanasti polnud PVC materjali, vaid looduslikud katted. Enne seda maadeldi liival, saepurul. Minevikus maadeldi kokkupressitud poroloonist mattidel, peale transporti jäi pool mattidest puruna maha, väga kaua nad vastu ei pidanud.

Kui Läti noortekoondise treener rääkis, et treenisid 30 aastat tagasi külmades ruumides, kus polnud vett ega ka ventilatsiooni, siis tänapäeval oleks see nii karm olukord, et keegi väga kaua vastu ei peaks, kindlasti mitte talvel.

Meie uus matt, mis pea kuu aega vana, tõi härrale rõõmupisara silma ja ta meenutas ammust aega härdalt. Lätlastele Korrus3 meeldib. Kaks päeva on jäänud Põhjamaade meistrivõistlusteni, nad tulevad õhtul enne laevale minekut meie saali, et natuke treenida, teha mõned harjutused ja võtta sauna.

Korrus3 on valmis. Kui lätlased eelmine kord käisid, oli meil ühe dušiga pesuruum koridoris. Oli külm ja oli rõske. Nüüd on kaks pesuruumi kaheksa dušiotsikuga! Kuum saun lisaks. See oli neile hea üllatus. Nad tulevad veel ja veel. Loodan, et neil ka võistlustel õnnestub.

Korrus3 osales aga võistlustel "Vändra lahtine matt", mida peeti 48. (!) korda. Olime edukad: kaks esi-, üks teine ja üks kolmas koht. Hea, et emad-isad ja õed-vennad olid võistlustel kaasas. Oma fänniklubi on ikka tore :)

Järgmine jõuproov, kuhu läheme, on Kehtna Liud (17. mail Valtus), mis samuti väga pikaealine võistlus. Olen ise seal palju kordi maadelnud ja see on lastele hea võistlus.

Nokamütsid: sirge vs kõver nokk

Mul on kodus kümneid nokamütse. Nii selliseid, mis reklaamiks tasuta antud, mõne olen ostnud, mõne saanud vahetuskaubana sõpradelt. Väike kollektsioon.

Nüüd avastan, et nö räpparinokk on sirge. Stiil ja kandmise viis erinev. Ka selline väike detail nagu mütsi nokk võib määrata kuuluvust. Mäletan, kui olin väike ja Kadrioru lõbustuspargis. Üks poiss tuli oma sirge nokaga nokamütsiga ning tegin sellest "rullnoka". Poisil polnud selle uuenduse vastu midagi. Aga siis tuli ta ema ning pressis noka sirgu tagasi ja vedas poisi käekõrval minema.

Täna käitun ise lapsevanemana samaselt nagu toona: kui poeg tuleb nokamütsiga, millel nokk sirge ning ma tahad seda rullida, siis mis on point? Kas peaks laskma tal kanda sirge nokaga mütsi?

Kõver nokk on rullnokkadele, lamesirge hip-hop räpparitele ning pakist võetud kaarjas ülejäänud moekaugetele töllakatele? Ei teagi, kas see nokateema on peamine, mille pärast muretseda? Mis pidi on sinu nokk, kas kõver, viltu, sirge, rullis?