Eesti jalgpalli meistriliigat juhtival Nõmme Kaljul on hea võimalus pääseda Euroopa liiga esimeses eelringis asetatud klubide sekka.Foto: MATI HIIS
Jalgpall
4. mai 2014, 16:24

Nõmme Kaljul on lootust pälvida eurosarja avaringiks asetus

Tugevuselt teises jalgpalli eurosarjas, Euroopa liigas esindavad Eestit hooajal 2014-15 Nõmme Kalju (mullune hõbe), Sillamäe Kalev (mullune pronks) ja Tartu Santos (tänavune karikafinalist). Kaljul on oma ajaloos esimest korda lootus pälvida asetus.

Kalju mängib eurosarjas viiendat korda. Hooaegadel 2009-10, 2011-12 ja 2012-13 osaleti Euroopa liigas ning mullu Meistrite liigas (ning sealt väljalangemise järel ka Euroopa liigas), ent seni on Kalju kuulunud alati asetamata klubide sekka ehk saanud endale vastase, kelle eeldatav tase on seni eurosarjas näidatud tulemuste põhjal neist tugevam.

Tänavu on Kaljul lootust pääseda Euroopa liiga esimeseks eelringiks asetatud klubide sekka. Nimelt on Kalju tänu mullusele edule Meistrite liiga teises eelringis (kahe mängu kokkuvõttes alistati Soome meister HJK) tõstnud oma UEFA (Euroopa Jalgpalliliit) koefitsiendi 2,825 punkti peale.

Kui võtta aluseks Euroopa liiga eelmise suve esimene eelring, siis edestanuks Kalju oma praeguse koefitsiendiga 43 klubi. Hooajal 2014-15 mängib Euroopa liiga esimeses eelringis 80 klubi, mis tähendab, et asetuse pälvimiseks peab Kalju koefitsient olema parem 40 rivaali omast.

Eelmise hooaja paralleeli põhjal on selleks arvestatav lootus. Garantiid aga esialgu puuduvad, sest asetuse saamine sõltub, millised on ülejäänud esimesse eelringi jõudvate klubide koefitsiendid. Praegu, kui selgunud on 38 klubi 80-st, edestab Kalju 26 klubi. Lisaks on kindel, et vähemalt 10 veel selgumata osalejat on kindlasti sellised, kelle koefitsient Kalju oma ei ületa.

Kokkuvõte: Kalju šansid pälvida eurosarja esimeseks eelringiks asetus on vähemalt 75%, pigem isegi suurem.

Sillamäe ja Santos on kindlasti asetamata klubide seas. Meistrite liiga esimeses eelringis mängiv Tallinna Levadia aga kindlasti asetatute seas ning, nagu Õhtuleht paari päeva eest kirjutas, kohtub avaringis kas Armeenia, San Marino või Gibraltari tšempioniga.

Kalju on 10 vooru järel 23 punktiga Eesti meistriliiga liider. Florat edestatakse kahe, Infonetti kolme, Levadiat nelja ja Sillamäed viie punktiga.