TANDEM: Mati Alaver (esiplaanil) ja Andrus Veerpalu.Foto: TEET MALSROOS
Spordiblogi
5. mai 2014, 11:42

Deivil Tserp | Spordiamnestia (15)

Kui hiljuti jõudis meediasse uudis, et Mati Alaverist saab Kasahstani suusaässa Aleksei Poltoranini tiimi juht ning päevakangelane ütles intervjuus Eesti Päevalehele, et juurde vajatakse pädevust, torkasid irvhambad mõnuga: küllap on eelkokkulepped Aivar Pilve ja Sulev Kõksiga juba sõlmitud!

Iroonia irooniaks, kuid Alaver ja tema kuulsaim õpilane Andrus Veerpalu on taas tugevalt rahvusvahelisel pildil. Kas see nende vastasleerile meeldib või mitte, on muidugi iseküsimus, ometi tuleb kõigil tunnistada, et mõlemad suutsid pugeda läbi nõelasilma ning leidsid oma lemmikalal tasuvat tööd.

Kuidas tekkinud olukorda kommenteerida? Kriminaalõiguses eksisteerib mõiste amnestia, mis tähendab unustust, armuandmist, andestust. Veerpalu ja Alaveri puhul on otstarbekas kasutada terminit spordiamnestia, mida tuleb tõlgendada samamoodi kui amnestiat.

Veerpalu juhtumiga kursis olevad spordisõbrad teavad, et juriidiliselt on Eesti läbi aegade parim meessuusataja süütu, ehkki üks lõik spordikohtu otsuses jätab ta hämarasse valgusvihku.

Arvestades Veerpalu positiivse dopinguproovi ümber lahvatanud möllu, mis pulbitseb väikse nõiakaevu kombel siiani, on viie lapse isa siinkirjutaja hinnangul veetnud kolm aastat range režiimiga koloonias, teadmata, kuidas olnuks kõige õigem käituda.

Nüüd on Veerpalul aeg hallist tsoonist välja tulla. Isegi paljud retsid, kellega sportlasi reeglina pole põhjust võrrelda, saavad pärast vanglas istumist alustada nii-öelda puhtalt lehelt. Rääkimata poliitikutest, kelle kapp kubiseb õõvastavatest luukeredest. Värvikaim näide on 10-miljoni-dollari-mees Siim Kallas, kes on Euroopaski asendamatu.

Spordiringkonnas solvutakse halbade uudiste korral südamepõhjani, ent andestatakse alati pisut kergemalt. Meenutagem kas või 2001. aasta suusatamise maailmameistrivõistlustel positiivse dopinguproovi andnud soomlanna Virpi Kuituneni tagasitulekut, mis kulmineerus kolme kuldmedali võitmisega kuus talve hiljem MMil ning aasta naissportlaseks valimisega kodumaal.

Veerpalu võidutses talve lõpus Eesti meistrivõistlustel 15 km klassikasõidus. Pärast tema imelist etteastet kõlas Alaveri julge soovitus kutsuda vanameister Eesti distantsimeeste peatreeneriks. Nimetatud ettepanek tekitas ühiskonnas vastakaid arvamusi. Samas teeb kuulsale sportlasele au põhjus, miks ta läbirääkimised pooleli jättis.

"Peamine Eesti peatreeneri kohast loobumise põhjus oli ikkagi vähene kogemus. See tähendab, et mõnes asjas olen ülikogenud ja mõnest ei tea midagi," rääkis ta EPLile.

Nüüd keskendub Veerpalu koos Alaveriga eelkõige Poltoranini aitamisele. Eesti suusatajate kesise olümpiahooaja järel annaks Kasahstani esindaja tiimi hea tahtmise korral rakendada ka meie paremiku uuele tasemele aitamiseks. Alaveri õpilased Algo Kärp, Raido Ränkel ja Karel Tammjärv loodavadki koostööst kasu lõigata.

Ja kui kõike tehakse nutikalt või moodsamalt väljendudes teaduslikel alustel, siis muutuvad Pilv ning Kõks juba eos kasututeks tegelasteks. Rääkimata Vitali Bernatski sugusest dopingutohtrist, kellel tuleks liikuda ainult kondimootori abil, sest uut jalgratast poleks tal lootustki saada.