Artur Kotenko tuli Valgevene karikavõitjaks.Foto: FAphoto
Jalgpall
5. mai 2014, 09:00

Milliseid välismaal mängivaid Eesti jalgpallureid ootab eurosari? (1)

Lisaks Eesti jalgpalliklubidele on meie jalgpall reeglina eurosarjades esindatud ka läbi välismaal mängivate jalgpallurite koduklubide. Praeguse seisuga on eelringide loosimist põhjust oodata neljal meeste ja ühel naiste koondise mängijal. Ning neid võib lisanduda.

Kõige paremas seisus on ründaja Henrik Ojamaa koduklubi Varssavi Legia, kes sammub jõudsalt teise järjestikuse Poola meistritiitli suunas. Laupäeval alistati võõrsil 1:0 Gdanski Lechia (Ojamaa mängis 90 minutit). Viis vooru enne lõppu on nende ainus ohustaja Poznani Lech, aga ühe mängu enam pidanud Legia päralt on kaheksapunktiline edu.

Tiitlivõidu korral pääseb Legia Meistrite liiga teise eelringi. Koht Euroopa liiga eelringis on Legial juba praegu 99% kindel, mis tähendab, et Ojamaa viib oma tööandja eurosarja kolmandat hooaega järjest (2011-12 ja 2012-13 aitas ta Euroopa liigasse Motherwelli).

Meistrite liiga lootusi hellitab ka Ungari meistriliigat juhtiv keskkaitsja Igor Morozovi koduklubi Debrecen VSC. Kevadringi alguses nende päralt olnud 10punktiline edu Györi ETO ees on küll kahanenud kolmele silmale, aga allesjäänud kolmes kohtumises on Debreceni vastasteks klubid, kes tabeli tippu ei kuulu. Morozov hetkel meeskonda aidata ei saa, sest vigastas nädala alguses reielihast. Boonusena on Debrecenil võimalik tulla Ungari karikavõitjaks.

Autasu, mis Debreceni ja Morozovi jaoks võimalik, on Artur Kotenkol juba käes. Väravavaht tegi nullimängu (neid on selle kevade kaheksas ametlikus mängus Kotenko arvele kogunenud juba viis!), kui tema koduklubi Soligorski Šahtjor alistas Valgevene karikafinaalis 1:0 Grodno Nemani. Karikavõiduga tagas Šahtjor koha Euroopa liiga teises eelringis.

Euroopa liigas näeb 95% tõenäosusega ka Henri Anieri koduklubi Motherwelli. Kas alustatakse esimesest või teisest eelringist, selgub nädala lõpuks. Praegu on laupäeval St. Johnstone’i 2:1 alistanud (Anier sekkus 70. minutil) Motherwell tabelis kolmas, aga jääb teisel kohal asetsevast Aberdeenist maha vaid punktiga, kusjuures pühapäevases viimases voorus kohtutakse omavahel. Hõbemedalist pääseb Euroopa liiga teise, pronksivõitja esimesse eelringi.

Naiste Meistrite liiga eelringis on koht kindel mullu Soome meistriks tulnud Pille Raadiku koduklubil Aland United.

Nende viie Eesti jalgpalluri koduklubide eurosarjas osalemine on kas täiesti või sisuliselt kindel. Kas neile lisandub Ragnar Klavani koduklubi Augsburg, selgub laupäevases Bundesliga viimases voorus. Euroopa liiga eelringi võib jõua ka väravavaht Marko Meeritsa koduklubi Vitesse.