PATUNE: Paha poisi imagoga kahekordne olümpiavõitja Petter Northug näitas nüüd ka oma tumedamat poolt, mille tegude tagajärjed pole sugugi rõõmsad. Foto: Reuters
Talisport
6. mai 2014, 07:00

Roolijoodik Northug läheb vangi? (2)

Pühapäeva varahommikul Trondheimis purjuspäi autoavarii teinud ja sündmuskohalt põgenenud Norra suusatäht Petter Northug võib vaatamata trolliriigi pehmetele seadustele siiski trellide taha sattuda.

Möödunud pühapäeval kell 5:30 kihutas Northug oma Audi A7 lubatust (40 km/h) palju suurema kiirusega teelt välja ning rammis rajapiiret.

Autot juhtinud Northug põgenes sündmuskohalt, jättes rangluumurru saanud kaaslase romu kõrvale passima.

Peolt koju ja tagasi peole?

Dagbladeti andmetel nähti suusakuningat kella 1 paiku öösel Trondheimi klubis Studio 26 rõõmsalt tantsu vihtumas.

Pealtnägijate kinnitusel pruugiti ohtralt alkoholi. Mis edasi sai, on aga hägune. Võimalik, et Northug ja ta semud tahtsid minna 6 km kaugusele suusatähe koju, kuid miski sundis neid tagasi tulema, sest auto leiti just vastupidisest suunavööndist.

Ometi oli kodu niivõrd lähedal, kõigest 600 meetrit, et sportlane võttis vaevaks sinna putkata.

Politsei jõudis kohale vähem kui 10 minutiga ning asus koertega põgenenud juhti otsima.

Purjus suusatäht leiti elumaja lähedalt ning viidi jaoskonda.

"Kahetsen juhtunut siiralt. Olen kurb ja endas pettunud, sest ma ei käitunud nagu eeskuju.

Mul on hea meel, et ei põhjustanud suuremat kahju. Olen valmis oma tegude eest vastutust kandma," vabandas tihti Norra meedia poolt pahaks poisiks kutsutud Northug hiljem, ent ei selgitanud, miks ta põgenes.

Mis saab edasi? Kui vereproov tuvastab mehel üle 1,2promillise joobe, võib tihti naabreid rootslasi narritanud suusataja elu mõnda aega läbi nende kardinate vaadata. Lisaks kehtivad Norras sissetulekupõhised trahvid ehk Northug peab kukrut kergendama üle 500 000 Norra krooni (ligi 61 000 euro) võrra.

Koondise peatreener: Aitame teda vaimselt!

Võimalik, et kahekordne olümpiavõitja saadetakse ka ilma tõsise joobeta trellide taha, arvas advokaat Mette-Yvonne Larsen.

"Ta jättis kaasreisija abitusse seisu ning lahkus isepäi. See on juba raskem juhtum, mida võib karistada 30-60päevase vanglakaristusega," ütles ta Norra rahvusringhäälingule.

Trondheimi politsei sõnas, et lõplik lahendus võib tulla alles kahe nädala pärast. Siis on tulnud nii vereproovide kui autoekspertiisi vastused.

Probleem on mehel ka sponsoritega, sest mitu suusataja toetajat möönsid, et kaaluvad tõsiselt mehelt raha tagasinõudmist, kuna seda võimaldav punkt on lepingutes olemas. Toidupoekett Coop ähvardab üles öelda 3,5 miljoni euro suuruse lepingu, asi on arutusel ka Red Bullis.

Arutusel on ka vähem kui kuu aega tagasi sportlase sünnikoha lähistel Inderøys avatud Petter Northugi suusastaadioni nime muutmine.

"Kõik, kes teda tunnevad, teavad, et tegelikult on ta hea poiss. Ta on noortele siiski eeskuju ning loodan, et nimi jääb tema auks alles," sõnas kohalik treener Anstein Lyngstad.

Kuigi Northug sügisel lahvatanud sponsoriskandaali tõttu enam ametlikult Norra koondisesse ei kuulu, otsustas peatreener Åge Skinstad nüüd 28aastasele mehele appi tulla.

"Tal on personaalsed probleemid, kuid tahame teda vaimselt aidata, et ta saaks taas rajale ning järgnevatele olümpiatele," sõnas ta Dagbladetile.

"Me ei räägi siinkohal vaid sportlane Petterist ega olümplane Petterist, vaid temast kui inimesest!"

Norra Suusaliit on Northugi hukka mõistnud ning palunud teistel koondislastel juhtunut mitte kommenteerida.