SUUR DUELL: Memphis Grizzliesi tagamängija Tony Allen (vasakul) suutis endast peajagu pikemat Kevin Duranti hästi ohjeldada, aga lõpuks võttis superstaar siiski oma.Foto: Reuters / Scanpix
Korvpall
6. mai 2014, 09:00

NBA play-off – läbi aegade parim ja põnevaim! (1)

Numbrite järgi pole kahtlust, et pealkirjas toodud väide on õige. Viies seerias kaheksast läks edasipääseja selgitamiseks vaja seitset mängu, kokku peeti kaheksa lisaaega ja rekordilised 50 kohtumist. Täielikust hullusest jäi puudu vaid favoriitide põrumine.

Mullune finalist San Antonio Spurs ja aasta varem samaga hakkama saanud Oklahoma City Thunder päästsid end läänekonverentsis alles otsustavas kohtumises, lõpuni pidi pingutama ka idakonverentsi põhihooaja võitnud Indiana Pacers. Põnevusega ei tulnud kaasa vaid kaks korda järjest meistriks tulnud Miami Heat, kes ei andnud Charlotte Bobcatsile võimalustki.

Pärast esimese ringi unustamatuid hetki, mida kroonisid Damian Lillardi ja Vince Carteri uhked viimase sekundi kolmesed, tahab spordisõber sarnaseid elamusi uuesti kogeda. Lääne paarides pole vaja kahelda, Spurs – Portland Trail Blazers ja Thunder - Los Angeles Clippers pakuvad niikuinii korraliku vaatemängu.

Miami võib peo ära rikkuda

Suurema tasemevahega idas tuleb vaadata, kas Heat ja LeBron James lasevad intriigil tekkida või purjetavad vastastest rahulikult mööda. Eelmistel aastatel pole teekond päris karideta möödunud ja põnevuse huvides tuleb sama loota ka nüüd.

Millega erakordselt tasavägiseid seeriaid põhjendada?

Mõnel juhul tulid need eikuskilt (Spurs – Dallas Mavericks), vahel oodatult (Thunder – Memphis Grizzlies, Toronto Raptors – Brooklyn Nets, Clippers – Golden State Warriors) ja ühes seerias mängis Pacers (vastaseks Atlanta Hawks), kelle puhul ei tea kunagi, mis tuju meestel on ja kui palju enne kohtumist omavahel kakeldi.

Eriti valus oleks kaotus olnud Thunderile ja põhihooaja kõige väärtuslikumaks mängijaks (MVP) valitavale Kevin Durantile, kes jäid Grizzliesi vastu 2:3 taha. Perifeerne Oklahoma osariik sattus kõige mustematel hetkedel lausa paanikasse. Ajaleht The Oklahoman trükkis välja suure Duranti foto, mille peal seisis Mr. Unreliable (eesti keeles "härra ebausaldusväärne").

Arvestades, et Durant saab 2016. aastal vabaagendiks, võib tegemist olla saatusliku veaga. Duranti ja kaaslase Russell Westbrooki lahkumisel muutuks meeskond ruttu uueks Cleveland Cavaliersiks, mille LeBron 2010. aastal maha jättis.

Durant päästis ennast viimasel hetkel

Durant tunnistas, et meedia võibki seda kirjutada, sest kohati jäi ta Grizzliesi kaitse vastu täiesti hätta. Kahes ellujäämismatšis kogus ta pingetest hoolimata 69 punkti ja tõestas, et MVP läheb õigesse kohta.

"Ma hakkasin liiga palju mõtlema. Muretsema, mida inimesed räägivad, muretsema visete pärast, mida ma mängus teha võin. Aga lõpuks suutsin kõik ära unustada ja enda mängu mängida," sõnas ta pärast edasipääsu Yahoo! vahendusel.

Tegelikult polnud kõige tasavägisem seeria ükski eelpoolmainitutest, vaid hoopis Portlandi 4:2 võit Houston Rocketsi üle. Kolm kohtumist läksid lisaajale ja viimase mängu saatuse otsustas Trail Blazersi mängujuhi Lillardi viimase sekundi kaugvise.

Teine ring läks lahti juba läinud öösel, finaalini jõutakse juuni alguses.

 

Kaks kaotajat, kes on tegelikult võitjad

1. Dwight Howard – Pärast Howardi 2012. aasta seljaoperatsiooni on pidevalt vaieldud selle üle, kas ta on endiselt maailma parim keskmängija või on keegi tema koha üle võtnud. Vastus: aeg-ajalt keegi sähvatab, aga kokkuvõttes on Howard ikkagi stabiilseim ja number üks.

Tema uus koduklubi Houston Rockets kaotas tasavägises seerias küll Portland Trail Blazersile, samas Howardit ei saa selles kuidagi süüdistada. Keskmiselt jäi tema saagiks 26 punkti, 13,7 lauapalli, 2,8 viskeblokeeringut, lisaks soliidne kaitsemäng ja võitluslikkus.

2. Toronto Raptors – ajalooliselt nõrgas, kuid lõpuks pisut kosunud idakonverentsis põhiturniiri kolmandaks tulnud Raptors peab hooaega kordaläinuks pidama. Hea küll, play-off’i esimeses ringis jäädi Brooklyn Netsile 3:4 alla, aga aplausi väärt ollakse ikkagi. Ühtlasi vallandati Kanadas täiesti arvestatav korvpallibuum. Oletades, et koosseisus suuri muudatusi ei tehta, jääbki nende lagi kahjuks sinna, kuhu välja jõuti, mitte kõrgemale.

 

Mida oodata play-offide teisest ringist?

Idakonverents

Indiana Pacers (põhiturniiri 1. asetus) – Washington Wizards (5.)*

Hooaega ülivõimsalt alustanud Indiana on praegu NBA kõige müstilisem võistkond. Esimeses ringis Atlanta Hawksi vastu jättis Pacersi fännidele tõsiselt hea tunde vaid otsustav seitsmes mäng, mis võideti 92:80. Lõpuks ärkas 13 punkti ja 7 lauapalliga ellu ka Tähtede mängule valitud keskmängija Roy Hibbert. Aga nooruslik ja heade viskajatega Wizards on kõvem pähkel kui Hawks.

Õhtulehe ennustus: Wizards võidab 4:2.

 

Miami Heat (2.) – Brooklyn Nets (6.)

4:0 Brooklynile! Jutt käib siiski põhihooajast ja edu tuli väga napilt – kolm korda oldi Miamist paremad ühe punktiga ja korra üheksa punktiga pärast teist lisaaega. Ilmselt tulevad tasavägised heitlused ka nüüd, aga seekord langevad lõpud kahe viimase aasta meistri kasuks.

Õhtulehe ennustus: Heat võidab 4:1.

 

Läänekonverents

San Antonio Spurs (1.) – Portland Trail Blazers (5.)

Mõnes mõttes San Antoniol veab, sest nad saavad teist ringi järjest mängida tiimiga, kelle puhul pole kaitsemäng tugevaim omadus. Esimeses ringis Houston Rocketsi välja lükanud Portland ei suuda Spursi rünnakut pidurdada, aga mõne mängu suudavad nad eemalt visetega enda poole kallutada.

Õhtulehe ennustus: Spurs võidab 4:2.

 

Oklahoma City Thunder (2.) – Los Angeles Clippers (3.)*

Potentsiaalselt kõige rohkem kirgi küttev seeria, kus favoriiti on võimatu pakkuda. Eriti juhul, kui Clippersi mängijad suudavad omanik Donald Sterlingu rassismiskandaalist üle olla. Kui Sterling ennast just Ku-Klux Klani kapuutsi all saali ei smugelda, siis ilmselt suudavad. Pisike eelis koduväljakueelise tõttu siiski Thunderile.

Õhtulehe ennustus: Thunder võidab 4:3.

* - nendes paarides peeti teise ringi kohtumine ööl vastu tänast ja enne lehe trükkiminekut. Wizards võitis võõrsil Pacersit 102:96, Clippers samuti võõrsil 122:105 Thunderit.

 

NBA play-offi avaring

Idakonverents

Indiana Pacers – Atlanta Hawks 4:3

Miami Heat – Charlotte Bobcats 4:0

Toronto Raptors – Brooklyn Nets 3:4

Chicago Bulls – Washington Wizards 1:4

Läänekonverents

San Antonio Spurs – Dallas Mavericks 4:3

Oklahoma City Thunder – Memphis Grizzlies 4:3

Los Angeles Clippers – Golden State Warriors 4:3

Houston Rockets – Portland Trail Blazers 2:4