TŠEMPION: Mark Selby alistas snuukri maailmameistrivõistluste finaalis Ronnie O’Sullivani 18:14 ja see oli turniiri üks igavamaid fakte! Foto: AFP / Scanpix
Spordivaria
7. mai 2014, 09:00

Viis huvitavat ja üks seksistlik fakt snuukri MMist (5)

Esmaspäeva hilisõhtul lõppesid Sheffieldis järjekorras juba 77. snuukri maailmameistrivõistlused. Esimest korda graveeriti trofeele Mark Selby nimi, kes alistas finaalis viimase kahe aasta tšempioni ning üldse viiekordse meistri Ronnie O’Sullivani 18:14.

Snuukri MM on aga midagi enamat kui ainult lõpptulemus. Tegu on maailma ühe šikima spordialaga, mis peidab endas palju põnevaid fakte, millest mõned on:

1. Esmaspäeval tiitliga koju läinud Selby täitis võiduga 14 aastat tagasi antud lubaduse. "Mu isa suri, kui ma olin 16, kaks kuud enne seda, kui ma sain profisportlaseks. Tema viimased sõnad olid: "Ma tahan, et sinust saaks maailmameister." Ma lubasin talle: "Ühel päeval ma selleks saan!" meenutas vastne tšempion pärast võitu.

2. Meistri järel oli tänavuste maailmameistrivõistluste kõige suurem staar austraallane Neil Robertson, kes sai veerandfinaalis hakkama uskumatuna näiva saavutusega – mees lõi ühe aasta jooksul juba oma sajanda sajandi ehk tõi ühe laua ääres käiguga enam kui sada punkti. 2010. aasta maailmameister hävitas sellega eelmise rekordi, 61 korda, mis oli vaid aasta vana.

3. Ronnie O’Sullivani jaoks oli kaotus MM-finaalis kõige igavam asi, mis esmaspäeva õhtul juhtus. Läbi paduvihma Sheffieldist koju Londonisse sõitnud mees tegi oma sportautoga kiirteel pirueti ning tabas teepiiret. O’Sullivaniga oli samas autos ka tema kuueaastane poeg, kuid õnneks pääsesid nii Ronnie seenior kui ja juunior õnnetusest ehmatusega.

4. Aastast 1977 on snuukri MM toimunud alati ühes ja samas kohas – Crucible’i teatris, mille nimi tähendab tõlkes tiiglit ehk tulekindlat kuumutusnõud. Veidi alla tuhande pealtvaataja mahutav areen on muul ajal täiesti tavaline näitemaja ning on viimased kaks aastat võitnud lausa piirkonna parima teatri tiitli.

5. Viimati nähti MMil snuukri maksimumskoori ehk 147 enam kui kaks hooaega tagasi, kui 2012. aasta turniiri avapäeval tegi laua ühe hooga puhtaks Stephen Hendry. Šotlane on üldse läbi ajaloo edukaim Crucible’i kuningas, kes kõndis trofeega koju seitsmel korral.

6. «Naised ei suuda täielikult snuukrile keskenduda. Mul on väike tütar ja ma mõtlen pidevalt temale. Minu arvates on meestel kergem ainult ühele asjale keskenduda,» arvab maailma parim naismängija Reanne Evans, kes MM-tasemest on veel kaugel. See aga ei tähenda, et Crucible’i laua viltkate õrnema soo poolt päris katsumata oleks - Michella Tabb on üks maailma tuntumaid kohtunikke.