VALEMÄNGIJA: Mullu Tallinna Levadia Eesti meistriks aidanud Aleksei Jahhimovitšile määrati aastatel 2011 ja 2012 kihlveopettustes osalemise eest 2014. aasta lõpuni kestev võistluskeeld, mida võidakse pikendada. Foto: FC Levadia
Jalgpall
7. mai 2014, 07:00

Kas kihlveopettur väärib andestust? "Noore pereisa elu ei tohiks lapsepõlvepattude pärast p***e keerata…" (16)

Kihlveopettuste mürkhammas salvas Eesti jalgpalli taas ja valusalt. Pika võistluskeelu sai endine Tallinna Flora ja praegune Tallinna Levadia keskkaitsja Aleksei Jahhimovitš, kes aitas aastatel 2011 ja 2012 meelega kaasa Eesti noortekoondiste kaotustele.

Levadia peatreener Marko Kristal kuulis skandaalist pühapäeval ja oli šokis. "Ma ei saa aru inimestest, kes neid asju teevad. Ja ma ei tolereeri seda absoluutselt! Levadias veedetud pooleteise aasta jooksul pole mul Jahhimovitšile etteheiteid ja need pettused ei puuduta meie mänge – me tulime 2013 meistriks ja ta oli meie põhikeskkaitsja – aga põhimõtteliselt ei saa kihlveopettustes osalemist tolereerida!"

Levadia mõistab pahateod 100% hukka

Lisaks 24aastasele Jahhimovitšile teatas Eesti Jalgpalli Liit (EJL) eile veel kahest patusest. Sarnaselt Jahhimovitšile sai 2014. aasta lõpuni kestva võistluskeelu Sillamäe Kalevi 23aastane keskpoolkaitsja Maksim Paponov, kes on samuti kuulunud erinevatesse Eesti noortekoondistesse. Jalgpalliliit rõhutas, et tegu on esialgse karistusega ja mõlemad võistluskeelud võivad pikeneda.

Eluaegse võistluskeelu sai esiliigaklubi Tallinna Puuma jalgpallur Jaroslav Dmitriev, kes pole Eesti kõrgliigas kunagi arvestatava eduga mänginud, aga kogus mullu "tuntust", kui lõi esiliigamängu ajal vastast jalaga kõhtu, mille eest sai pika võistluskeelu. Pettustes osales Dmitriev ka Lasnamäe Ajaxis mängides.

Pole kahtlust, et kolmiku tuntuim liige on Jahhimovitš, kes tuli 2010 ja 2011 Eesti meistriks Flora ning mullu Levadia koosseisus. Jahhimovitši maine jalgpalliringkondades oli enne eilset uudist tõesti hea – noort isa iseloomustati kui kohusetundlikku ja töökat meest, kes ei kulutanud end tilu-lilule, vaid keskendus jalgpallile.

Levadia teatas eile Jahhimovitšiga lepingu lõpetamisest. Juhatuse liige Andres Leht on sarnaselt Kristalile väga löödud. "Mõistame Aleksei teod 100% hukka, aga inimlikult on mul temast väga kahju. See oli mulle emotsionaalselt väga suur pauk," rääkis Leht ja avaldas lootust, et Jahhimovitši võistluskeeldu ei pikendata ning mees saab pärast karistuse kandmist jalgpalli mängimisega jätkata.

"Peame need asjad klubis läbi rääkima, aga perekonnapea – Jahhimovitšil on naine ja väike laps ülal pidada – elu ei tohiks lapsepõlvepattude pärast p***e keerata. Levadial tema suhtes pretensioone pole, sest pettuseid toimusid siis, kui ta ei olnud veel meie klubi mängija," rääkis Leht.

Jahhimovitši, Paponovi ja Dmitrievi karistamiseni jõudis jalgpalliliit tänu endiseid Narva Transi jalgpallureid puudutava protsessi 1400leheküljelisele kohtutoimikule, kus saadi infot, mis varem alaliidu käsutuses polnud.

Tänane Eesti Ekspress kirjeldab näiteks detailselt toimikus ära toodud Skype’i-vestlust Jahhimovitši ja kihlveopettuste korraldamises süüdistatuna kohtu all oleva Anton Sereda vahel.

Aivar Pohlak: karistusi tuleb veel

Tolles vestluses on Õhtulehe andmetel erinevates kontekstides ära toodud Levadia kaitsjate Maksim Podholjuzini ja Artjom Artjunini nimed. Levadia pressiesindaja Indrek Petersoo seda tagasi ei lükka.

"Oleme seda toimikut näinud ja teiste seas käivad läbi ka mitme Levadia mängija nimed. Aga kas nad on milleski süüdi, pole praegu selge. Kedagi ruttavalt süüdi me ei tembelda ja meeskonnast kedagi ei eemalda," sõnas Petersoo.

EJLi president Aivar Pohlak hoiatas, et karistatute ring ei piirdu kindlasti kolme eile avalikuks saanud mehega. "Oleme alustanud laiapõhjalist uurimist, kus kohtus oleva kriminaalasja põhjal saadud oluline info on liidetud jalgpalliliidu poolt varasemalt kogutud ja praegu kogutava materjaliga. Praegu on luubi all rohkem kui 10 isikut. Kolme mängija suhtes otsuse tegemine tähistab protsessi esimest etappi."

Pohlaku sõnul on uurimise all viie praeguse Eesti meistriliiga klubi endised või praegused mängijad pettuste eest, mis pandi toime aastatel 2009-2012, kusjuures klubide juhatused kahtluse all ei ole. Kurja juur ehk petturid olid jalgpallurid.

"Petturite tabamiseks on tehtud palju ja valdavalt räägime neist asjust kui minevikus juhtunuist. Lühikeses tähenduses ei saa ala mainet seada eetikast ja põhimõtetest kõrgemaks ehk siis teisipidi öeldes tagame pahega võideldes selle, et pikas plaanis saab jalgpall aina puhtamaks. Õnneks on Eesti igas mõttes piisavalt väike ja aastate pikkuse töö tulemused on juba praegu nähtavad," lausus Pohlak.